Kauneushoitolan ja parturikampaamon valaistus


Kauneushoitoloissa ja kampaamoissa valaistuksella on suuri merkitys miltä lopputulos tulee näyttämään. Valaisimien värintoistokyvyllä ja valonvärillä on suuri merkitys miltä eri värit ja sävyt näyttävät liikkeessä. Laadukkailla valaisimilla voidaan varmistaa, että lopputulos näyttää yhtä hyvältä myös liikkeestä ulos astuttaessa.

Tässä artikkelissa käymme läpi millainen valaistuksen tulisi olla liikkeissä, jotta työntekijöiden ammattitaito saataisiin parhaiten näkyviin lopputuloksessa.

Hyvä valaistus auttaa jaksamaan työssä

Kampaajien työpäivät ovat fyysisesti raskaita, sillä töissä työskennellään pitkälti seisten ja jatkuvat kiertoliikkeet sekä käsien kannattelu ylhäällä aiheuttavat paljon niska-hartiaseudun vaivoja. Oikeanlaisella ja hyvällä valaistuksella saadaan työntekijät tuntemaan itsensä virkeämmiksi ja jaksamaan töissä paremmin.

Valaisimien värilämpötilaksi kampaamoissa tulisikin valita neutraali 4000K, sillä se piristää paremmin kuin lämmin värilämpötila. Neutraali värilämpötila koetaan vielä miellyttäväksi toisin kuin sitä korkeammat värilämpötilat, jotka koetaan usein laitosmaisiksi ja kylmiksi. 4000K värilämpötila sopii myös erittäin hyvin yhteen modernin sisustuksen kanssa.

Kuinka saadaan toimiva valaistus kampaamoihin?

Edellä mainitun värilämpötilan lisäksi valaistuksen tulisi olla riittävä ja tasainen. Standardin mukaan kampaamossa tulisi olla hiustenmuotoiluun 500 luksin valaistusvoimakkuus. Samaa valaistusvoimakkuutta käytetään esimerkiksi toimistoissa työpöydillä ja ravintoloiden keittiöissä, joten valaistus on riittävän tehokas tarkkaan työhön.

Valaisimia valittaessa kannattaa huomioida myös niiden valaistuskulma. Valaistuskulma kertoo kuinka laajasti tai kapeasti valo suuntautuu valaisimesta. Kampaamoissa kannattaa suosia valaisimia, jotka antavat valoa laajalle alueelle, jolloin minimoidaan valaisimien häikäisy sekä saadaan tasaisempi valo työskentelyyn.

Laajakeilaisella valaisimella saadaan työskentelyalueen varjot minimoitua, jolloin hiustenleikkuun aikana työntekijöiden ei tarvitse kesken työnteon käännellä asiakastuoleja ja hakea oikeita valaistuskulmia. Tasaisessa valaistuksessa työnteko sujuukin helpommin ja voidaan keskittyä varsinaiseen työhön.

Kampaamoissa tarvitaan valoa työpisteille

Tärkeä tekijä valaistuksen onnistumisessa on valaisimien värintoistokyky. Värilämpötilan ohella värintoistokyky kertoo, kuinka oikealta värit näyttävät valaistuksessa. Tämä onkin tärkeää, sillä värjättyjen hiusten tulisi näyttää liikkeessä saman värisiltä kuin poistuttaessa ulkotiloihin.

Ammattimainen kampaaja osaa ottaa huonon värintoiston huomioon tehdessään värjäyksiä, mutta asiakkaan kannalta on tärkeää, jotta lopputulos olisi heti nähtävissä. Tällöin vältytään ikäviltä yllätyksiltä jälkikäteen. Kun valaisimien värintoistokyky on riittävän hyvä, helpottaa se myös kampaajan työtä. Värien toistuessa oikein, ei tarvitse tuhlata aikaansa miettimiseen ja virhemarginaali saadaan mahdollisimman pieneksi.

Kuinka saadaan toimiva valaistus kauneushoitoloihin?

Kauneushoitoloissa tehdään ajoittain erittäinkin tarkkaa työtä, kuten ripsien ja kynsien hoitoja, jolloin valaistukselta vaaditaan tehokkuutta kuten kampaamoissakin. Valaistus kannattaa myös kauneushoitoloissa toteuttaa tehokkaalla yleisvalaistuksella, jolloin valaistuksesta saadaan tasainen. Tasainen valaistus auttaa tarkassa työssä, kun häiritseviä varjoja tai valaisimien häikäisyä ei pääse muodostumaan. Erilaisia hoitoja varten valaisimet kannattaa sijoittaa työskentelyalueen molemmin puolin. Tällöin vältetään se, että asiakkaan kasvoille ei pääse muodostumaan varjoja, jotka pahimmillaan saavat silmänaluset näyttämään tummemmilta ja korostavat ryppyjä kasvoissa.

Tarkka työ vaatii hyvän valaistuksen kynsihoidoissa

Valaisimien värintoistokyky on oleellinen myös kauneushoitoloissa, jotta voidaan olla varmoja käytettävistä sävyistä ja väreistä. Valaisimien värilämpötila voi työpisteillä olla lämmin, kun tehdään meikkauksia ja maskeerauksia. Lämmin valaistus saa ihon näyttämään ruskettuneemmalta, kun taas tehokkaalla ja kylmänsävyisellä valaistuksella iho voi näyttää todellisuutta kalpeammalta. Hoidoissa, joissa asiakas on selällään, tulee varmistaa, ettei valaisimet häikäise, sillä niihin katsotaan suoraan. Tämän takia on tärkeää suunnitella valaisimien sijoitus kunnolla työpisteiden suhteen. Valaistus voidaan toteuttaa näissä kohdissa myös epäsuorasti, jolloin valaistus on miellyttävämpi ja pehmeämpi. Tällainen valaistus auttaa asiakasta rentoutumaan, jolloin se toimii hyvin yhteen rentouttavien hoitojen kanssa.

Valo houkuttelee ihmisiä

Ihmisiä usein ohjaillaan valaistuksen avulla, esimerkiksi marketeissa tai hotellien käytävillä valaistusta hyödyntämällä saadaan ihmiset kulkemaan haluttuja reittejä. Onkin tyypillistä, että valo kiehtoo ihmisiä ja oikeanlaisella valaistuksella saadaan kiinnitettyä ihmisten huomio haluttuihin kohtiin.

Parturi-kampaamoissa ja kauneushoitoloissa hyvä valaistus saa ihmiset tulemaan liikkeeseen sisälle. Tärkeää on myös näyteikkunoiden hyvä valaistus. Hyvin valaistut näyteikkunat saavat ihmiset kiinnittämään huomionsa liikkeeseen, vaikka se olisi suljettu. Näyteikkuna toimiikin yrityksen mainoskanavana ympärivuorokauden.

Jos liikkeessä on tuotemyyntiä, on hyvä korostaa tuotteet valaistuksen avulla. Tuotehyllyt voidaan valaista esimerkiksi LED-nauhalla, jolloin saadaan kiinnitettyä asiakkaiden huomio tuotteisiin ja niiden myyntiä voidaan kasvattaa.

Näyteikkunan valaistus houkuttelee asiakkaita

Sosiaalinen media on monelle yritykselle tärkeä markkinointikanava. Instagram ja Facebook ovat monelle se kanava, jossa tuodaan esille liikettä ja omaa osaamisalueetta. Näihin palveluihin jaetaan paljon kuvia omista töistään. Hyvän ja huonon kuvan välinen merkittävä tekijä on valaistus. Valaistus kannattaakin huomioida varsinkin, jos liikkeessä on tällainen paikka, jossa mainoskuvat otetaan.

Koska ala on paljon kilpailtu, kuvia jaetaan paljon. Tämän takia tehokas erottumiskeino somessa on videoiden jakaminen. Valaistuksen kannalta kannattaa huomioida, että valaisimet ovat välkkymättömät, etteivät ne aiheuta videoilla niin sanottua liikkuvaa raitaa.

Case M Room

Oulun M Room muutti uusiin tiloihin 2017 ja uudessa liiketilassa tehtiin vanhan valaistuksen analysointi. Siinä huomattiin, ettei tiloissa valaistus ollut enää riittävä nykyaikaan tai vaativien palveluiden toteuttamiseen. Me Winledillä toteutimme tiloihin uuden valaistussuunnitelman, jonka avulla saatiin varmistettua valaistuksen riittävyys työtehtäviin.

"Entisiin liiketiloihin verrattuna täällä on huomattava ero - tilat olivat sellaiset puolipimeät. Meillä on täällä uusissa tiloissa valoisaa, jonka myötä ainakin itse tuntee olevansa pirteämpi" kertoo M Room Oulun parturi Jonna Jokilahti.

Valaisimiksi kohteeseen valikoitui LED-paneelit, jotka valaisevat tehokkaasti laajoja alueita. Valaisimen opaalinen suojus estää tehokkaasti myös kiusalliset häikäisyt. LED-paneelista on tällä hetkellä saatavana Aada-malli, joka on varustettu flicker-free -ominaisuudella. Tämä takaa sen, ettei valaisimesta lähde haitallista välkyntää kuten monista loisteputkista. Tämän vuoksi valaisin soveltuu erinomaisesti tiloihin, joissa videokuvataan tai on migreenistä kärsiviä ihmisiä.

Lisäksi tilaan asennettiin LED-nauhaa peilien päälle tuomaan epäsuoraa valaistusta. Epäsuoravalaistus tuo liiketilaan tunnelmaa ja toimii sisustuselementtinä.

Kohteen valaistukseen voitte tutustua artikkelissamme M Roomissa ei enää käännellä tuoleja — hyvä työvalo muutti arjen.

M room parturin valaistus

Jos liiketilanne valaistus kaipaa päivitystä, tutustukaa valaistussuunnitteluumme ja ottakaa yhteyttä: valaistussuunnittelu@winled.fi tai +358 44715 0261.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös