K Market Muoniontorin valaistus vaihdettiin ledeihin


K-Market Muoniontori on palvellut asiakkaitaan jo 10 vuoden ajan. Vielä hetki sitten kaupan valaistuksesta pitivät huolen 80-luvulla asennetut loisteputkivalaisimet.

Kauppias Ismo Tolonen alkoi pohtimaan valaistuksen uudistamista, jolla tarkoituksena oli säästää maksimimäärä sähköä ilman että valaistus huononisi.

"Olisin kuitenkin joutunut vaihtamaan putket kohta tai parantamaan valaistusta. Alkuvaiheessa saimme tarjouksia monilta eri LED-yrityksiltä, mutta sitten Winlediltä otettiin yhteyttä, että mitä jos suunniteltaisiin tila uudestaan. Valaistussuunnitelma ja kustannukset näyttivät hyvältä, joten päädyimme vaihtamaan valaisimet kaikkineen", kauppias toteaa.

Uudet valaisimet loistavat katossa.

Myymälä ei saa olla valaistuksen takia hämärä tai tunkkainen

"Kauppoja suunnitellessa tulee ottaa huomioon valon tasaisuus ja tarpeeksi suuri valaistusvoimakkuus. Usein kauppaketjuilla on omat standardit valon määrän ja jopa valaisinmallin suhteen. Tässä tapauksessa ei tiukkoja määritelmiä kuitenkaan ollut, mutta tietysti valaistuksesta haluttiin parempi kuin aikaisemmin", toteaa Winledin valaistussuunnittelija Antti-Pekka Mellin.

K-Market Muoniossa vaihdettiin 230 kappaletta vanhoja loisteputkivalaisimia. Ikääntyneet 2x58W ja 2x36W valaisimet korvattiin monikäyttöisillä 70-wattisilla LED-runkovalaisimilla sekä 42-wattisilla LED-runkovalaisilla. Kappalemäärällisesti kaupan valaisinmäärät putosivat 87 kappaletta.

K-Market Muoniontorissa suunniteltiin yleisvalaistus jo olemassa oleville ripustuskiskoille.

Runkovalaisimet ovat tehokkaita.

Haittana vanhojen valaisimien lämmöntuotto

Varsinkin kesällä olennainen haitta oli vanhan valaistuksen luoma lämmöntuotto, joka oli runsasta.

"Uusien valaisimien myötä myymälän lämpötila on pudonnut. Nyt saadaan valoa sieltä mistä sitä tarvitaan, eikä lämpöä sinne mihin sitä ei tarvita. Oletettavasti nyt myös kylmälaitteet toimivat paremmin myymälän lämpötilan pudottua", kertoo Tolonen.

"Myymälään voidaan saada lämpöä muullakin tavalla kun valaistuksella - ei ole järkeä polttaa lämpönä katonrajaan", kauppias jatkaa.

Kylmälaitteet toimivat paremmin uuden LED-valaistuksen vuoksi

LED-runkovalaisimet kestävä ja pitkäikäinen valaistusratkaisu

"Ledien etuna on myös niiden pitkä käyttöikä, joten ne ovat periaatteessa huoltovapaita: loisteputkia joutuu vaihtamaan useita kertoja yhden LED-valaisimen elinkaaren aikana, mikä tuo myös lisää kustannuksia", jatkaa Winledin valaistussuunnittelija Mellin.

Runkovalaisimet ovat valoteholtaan 42W = 4281 lumeenia (noin 100 lm/w) ja 70W = 6158 lumeenia (noin 88 lm/w) – valotehoa löytyy siis runsaasti. Värilämpötiloja on saatavilla 4000K ja 5000K vaihtoehdoilla. Valaisimille luvataan 50 000 h käyttöikä ja 5 vuoden takuu

Valaisimista tulevan valon tasaisuus on taattu maitolasipintaisella suojakuvulla, joka poistaa runkovalaisimessa olevien ledien pistemäisyyden - näin häikäisyä ei pääse syntymään.

Sähkönsäästöä syntyy runsaasti uusien runkovalaisimien vuoksi

Muonion sähkömiesten yhteistyöllä valaisimet paikoilleen

Valaisinten asennus hoidettiin Käsivarren Sähkön ja Sähköasennus Pohjasen yhteistyönä.

"Sähkömiesten osalta valaisinten vaihto meni todella hyvin: työt tehtiin siististi ja järjestyksessä. Töiden aikana ei ollut joka paikka sekaisin - tyytyväinen täytyy olla", kauppias kehuu.

"Yhteistyö toimi kaikkien osapuolten kanssa erittäin hyvin. Osa asensi uudet valaisimet jalustalle ja purki vanhat, kun taas osa johdotti ja kytki uusia valaisimia", kertoo Martti Pohjanen.

"Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Yhteistyö toimi täydellisesti ja valaisimet olivat erittäin helppo asentaa - nyt valaistus on hyvä ja edullinen käyttää", toteaa Käsivarren Sähkön Pekka Hyöky.

Sähkömiesten yhteistyö toimi erittäin hyvin valaisinvaihdon aikana

Lompakko kiittää uusia valaisimia

Vanhojen loisteputkivalaisimien kulutus oli 24,5kW, kun taas uusien myötä kulutus putosia 9,2kW - laskennallisesti valaistuksen sähkönkulutus putosi melkein kolmasosaan uusien valaisimien myötä. Kun mietitään pitempää aikaväliä, niin tämä näkyy erittäin positiivisesti asiakkaan lompakossa.

"Sähkönsäästöä tulee noin 80 000 kWh vuodessa. Onhan tämä merkittävä säästö", kertoo Tolonen.

"Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen", toteaa Pohjanen.

K-Market Muoniossa ollaan oltu tyytyväisiä lopputulokseen ja uudet valaisimet on otettu hyvin vastaan. Nyt tiloissa on tasaista valoa sähköä säästäen - laadukkailla pitkän takuun omaavilla tuotteilla ja joustavalla leasing-sopimuksella.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 28.11.2017

Lue myös