Jounin Kaupan valaistusremontti — tässä on lopputulos


Kolarin Äkäslompolon Jounin Kaupan päivittäminen LED-aikaan on nyt virallisesti saatu päätökseen. Nyt kerrotaan mistä idea sai alkunsa ja mitä saatiin aikaan; miten valaistus muuttui ja paljonko sähköä säästyy.

Tervetuloa mukaan!

Kaikki alkoi viime kesänä. Kyseessä oli yksi niistä harvoista lämpimistä kesäpäivistä, jolloin Jounin Kaupan Facebook-kanavalle tärähti. Kauppias Kaulanen tykitti someen seuraavan päivityksen:

Jounin Kauppa

Meillä oltiin Winledillä kovia Jounin Kaupan faneja jo tuolloin. Tästä päivityksestä innostuneena päätettiinkin lähteä tarjoamaan valaistusta Ylläksen keisarille hetkeäkään empimättä. Jo alkuvaiheessa oli selvää, että kaikki tehtäisiin vimpan päälle. Pyrittiin siihen, että Sampo ja Minttu yllättyvät positiivisesti joka vaiheessa.

Tehtiin valmistautuminen huolella.

Kauppiaalta saaduista pohjakuvista muodostettiin valaistussuunnitelmat 3D-kuvineen ja tehtiin laskelmat. Ammattilaisen toteuttaman valaistussuunnitelman avulla esimerkiksi takatilojen valaistus parantui tuntuvasti vaikka valaisinten kappalemäärä tippui lähes puoleen.

3D-kuva kaupasta

Laskettiin kaupassa sillä hetkellä palavien valaisinten aiheuttama sähkölasku tarkalleen. Tehtiin laskelmat siitä, kuinka paljon sähkölasku tulee putoamaan ja mikä on valaistuksen takaisinmaksuaika.

Vaivannäkö tekikin mitä ilmeisimmin kauppiaspariskuntaan vaikutuksen.

Sampo tuumasi projektin jo alettua, että tarjoajia oli ollut monia. Parhaimmillaan oli ensin tarjottu LED-loisteputkia ja seuraavassa lauseessa pähkinöitä.

Winledin kehitysjohtaja Panu Rekilä kuvaa puolestaan itse kaupantekotilannetta seuraavasti:

"Koko myyntitilanne itsessään kesti ehkä seitsemän minuuttia. Näytimme kauppiaspariskunnalle, että valaistuksen leasing-kustannus on kuukaudessa suurin piirtein yhtä paljon kuin kuukausittainen sähkönsäästö ja näytettiin myös miten paljon valaistus tulee parantumaan. Kaikki loppuaika juteltiinkin sitten mukavia.

Lupasin Mintulle ja Sampolle, että hoidamme koko projektin alusta loppuun ja ettei heidän tarvitse huolehtia mistään. Taisin sanoa, että lähtekää asennuksen ajaksi vaikka lomalle :)"

Helmikuun puolessa välissä oltiikin sitten siinä tilanteessa, että kaikki oli sovittu. Sampo ja Panu löivät kättä päälle – projekti oli virallisesti startannut.

Jounin kaupan ilmoitus valaistuksesta

Valaisimet lähtivät tilaukseen ja asennusajankohdaksi sovittiin toukokuun puoliväli. Tämä on vuoden hiljaisinta aikaa Ylläksellä, jolloin kylällä liikkuivatkin lähinnä porot. Sähköurakasta teki parhaan tarjouksen tamperelainen Vetur Oy, joka valikoituikin tekemään asennukset.

Kun projekti sitten eteni ja tila tilalta valmistui, realisoitui koko kaupan huima muutos pikkuhiljaa.

Tilat muuttuivat silmissä. Valon määrä kaupassa lähes kaksinkertaistui, vaikka sähkölaskut putosivat alle puoleen. Kaiken kaikkiaan asennustyöt veivät nohevilta sähkömiehiltä vähän yli kaksi viikkoa, eikä asiakkaiden asioiminen kaupassa häiriintynyt kertaakaan.

Jounin kauppa - valaistusmuutos kuvina

Kuvissa näkyykin kaupan muutos ennen ja jälkeen. Valon määrää mitataan lukseina, joten kuvista näette myös paljonko tilassa valoa oli keskiarvollisesti ennen remonttia ja paljonko remontin jälkeen.

Jounin kaupan myymälän uusittu LED-valaistus Jounin Kaupan myymälä

Takatilojen ennen jälkeen kuva Takatilat

Yläkerran keittiö Yläkerran keittiö

Punttisalin valaistus Punttisali

Takatilojen kohdalla eritoten huomioitavaa on se, että valaisinten kappalemäärä väheni puolella luksien säilyessä samana. Ylläolevasta kuvasta näkeekin hyvin, miten suuren säästön tämä, huolellisen suunnittelun ansiosta toteutunut valaistusratkaisu toi tullessaan.

Kaikesta huolimatta on kuitenkin muistettava se, että asiakas on aina oikeassa. Vaikka olisimme mielestämme onnistuneet kuinka hyvin tahansa, niin lopullinen tuomio tulee kuitenkin aina asiakkaalta. Se henkilö, joka lystin maksaa onkin aina se paras taho arvioimaan onko hän saanut rahoilleen vastinetta.

K-Marketilla ollaan tyytyväisiä lopputulokseen

Tässäpä siis Sampo Kaulasen, Jounin Kaupan työntekijöiden, sekä asiakkaana toimivan paikallisen Husky-yrittäjän lopullinen tuomio:

Kaiken kaikkiaan valaistus muutti Jounin Kauppaa paljon. Ja kuten kauppias Sampo Kaulanen itse sanoo, niin taas kuljetaan enemmän siinä junan etuosassa. Alla vielä yhteenveto muutoksesta numeroina.

Jounin kaupan laskelma

Nykyaikana Jounin Kauppa on kasvanut omakotitalon alakerran huoneen kokoisesta kaupasta Lapin suurimmaksi kyläkaupaksi, pitkälle on tultu niistä ajoista kun 1950-luvulla Jouni Kaulanne sai ensimmäisen tukkukuormansa!

Ota seurantaan Jounin Kaupan sosiaaliset mediat!

Jounin Kaupan valaistusremontti muualla medioissa: Stara.fi Valaistusblogi


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 04.12.2019

Lue myös