Jäähallin valaistus — nämä asiat on otettava huomioon


Millainen valaistus toimii kovan luokan liigapelien jäähallissa, ja miten se eroaa harjoitushallin valaistuksesta? Jäähallin valaistuksessa suunnittelu ja laatu ovat avainasemassa.

Pitkän linjan valaistussuunnittelija Jere Kangasmäki vastaa kysymyksiin jäähallien valaistuksesta ja kertoo, miksi suunnitelman tekeminen aikaisessa vaiheessa voi säästää reilusti rahaa.

Jäähallin valaistussuunnitelmassa mallinnentaan koko tila.

1. Mikä jäähallin valaistuksessa on tärkeää?

Ensiksi on tärkeää määritellä, mihin jäähallia käytetään. On eri asia, pelataanko kolmosdivarin vai maajoukkueen MM-kisamatseja.

Tämä siksi, että ihmissilmä tarvitsee 500 luksia toimiakseen erinomaisesti, videokamerat puolestaan tarvitsevat huomattavasti enemmän.

Jääkiekkoliiton toiminta on toki mennyt siihen suuntaan, että esimerkiksi junioreiden vieraspelien matseja kuvataan, eli monissa jäähalleissa pitää nykyään olla tarpeeksi valoa myös kameroille, ei vain silmälle. Kaikissa tilanteissa valon määrän ja kuvan laadun ei kuitenkaan tarvitse olla television HD-kanavien tasoa.

Winledin asiantuntijoiden suunnittelemien kohteiden kanssa asiakas voi olla turvallisin mielin siitä, että hallissa on oikein mitoitettu ja riittävä valo kuvaustarkoituksiin myös tulevaisuudessa.

2. Onko jäähallin valaistussuunnittelussa jotain haastavia erityispiirteitä?

Häikäisyn minimointi on erittäin tärkeää. Esimerkiksi maalivahdin työskentelyä ei häikäisy saa mitenkään häiritä. Tietysti olisi ovela liike kotijoukkueelta hiukan säätää valoja omaksi eduksi, mutta sitten ei enää pelattaisi siitä, kuka on paras lätkässä.

Tärkeä perusasia on myös suunnitella valaistus siten, että valo on kentän sisäpuolella, ei ulkopuolelle, jolloin laidasta voi tulla varjoja kentälle. Tällöin pelimukavuus kärsii, kun kiekko katoaa varjoihin.

Meille on sydämenasia, että suunnittelija tulee jäähallikohteissa itse henkilökohtaisesti tarkistamaan työnsä jäljen ja mittaamaan tulokset, eli meillä on täysi vastuu valaistuksen laadukkaasta lopputuloksesta.

Häikäisemätön, tasainen valo on tärkeää sekä pelimukavuuden että televisioinnin kannalta.

3. Mitä rahanarvoisia vinkkejä antaisit jäähallin rakentajille ja remontoijille?

Avainasemassa on tehdä valaistussuunnitelma ajoissa. Esimerkiksi valaistusta uusiessa remontoidaan jäähallia toisinaan väärässä järjestyksessä: valaisinripustuskiskot laitetaan ennen valaistussuunnitelmaa. Silloin on vaarana, ettei valaistuksesta saada tasaista ja tulee katvealueita.

On myös halleja, joissa sekä pelataan televisioitavia matseja että treenataan. Hartwall-areenallakin vedetään harjoituksia. Siksi valaistuksen hyvä ohjattavuus on tärkeä. Säästää valtavasti rahaa ja energiaa, ettei tarvitse laittaa valoja kirkkaimmalle tv-kameroiden vaatimalle tasolle jokaiseen harjoitusmatsiin.

4. Mitä vaatimuksia jäähalliympäristö aiheuttaa valaisimille?

Led-valaisimet ovat ehdoton valinta, ei pelkästään pienen sähkönkulutuksen takia vaan siksi, että ne eivät lämmitä jäähallin ilmaa kuten hehkuvat valaisimet. Tämä säästää jäähdytyskustannuksia.

Meidän vehkeet toimivat Lapissa Levin rinteessäkin, eli kylmyys puolestaan ei ole meidän valaisimillemme mikään ongelma.

Moduulivalaisimet ovat jäähalliympäristöön kaikkein monipuolisin ratkaisu. Niitä on saatavilla eri ohjaustavoilla, ja niissä on korkeampi värintoistoindeksi kuin normaaleissa teollisuusvalaisimissa. Näin valaistuksesta tulee luonnollisempi, lämpimämpi, ja se toistaa paremmin punaisia sävyjä.

5. Miten Winledin valaisimet eroavat perusledeistä?

Meillä on esimerkiksi paikkansapitävät valonjakotiedostot, jotka on Suomessa mitattu. Asiakas voi siis olla täysin varma siitä, että valaistus on juuri sitä, mitä on suunniteltu.

On nimittäin valtavan iso ja turha prosessi lisäillä valaisimia jälkeenpäin, jos asennuksen jälkeen huomataankin, ettei valaisinten teho ole riittävällä tasolla.

Kaiken kaikkiaan Winledin tuotteet ovat huippulaadukkaita – ylivertaisuus kestävyydessä tuo säästöä pitkällä tähtäimellä, kun korjauksia ja muutostöitä ei tarvita.

Televisiokamerat vaativat toimiakseen enemmän valoa kuin silmä

6. Pitääkö valaisimia jäähallissa huoltaa, ja miten se onnistuu?

No tässä tulee vastaan muutamia meidän moduulivalaisinten hyviä puolia: Ne ovat äärimmäisen pitkäkestoisia ja moduulirakenteen ansiosta koko valaisinta ei tarvitse vaihtaa, vaikka sen yksi osa vahingoittuisi.

Jos esimerkiksi moduuli ottaa nostokurjesta osumaa ja yksi osa sammuu, sen voi vaihtaa yhdellä kuusiokoloavaimella. Eli se on käytännössä työkaluton huolto. Tämä on mukavan helppoa ja kustannustehokasta etenkin jäähalliympäristössä, jossa valaisimet ovat yleensä erittäin korkealla.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 28.11.2017

Lue myös