IK luokitus — mitä se tarkoittaa


Valaistusta suunnitellessa on tärkeää valita oikeanlaiset sekä sopivat tuotteet tilaan ja ympäristöön. Jos mietitään vaikka urheilutilaa kuten jalkapallo- tai jääkiekkohalli, on aina mahdollisuus, että pallo tai kiekko osuu valaisimeen. Tämän vuoksi olennainen luokitus on IK eli iskunkestävyysluokka.

Tässä artikkelissa käsittelemme IK-luokitusta.

Mikä on IK-luokitus?

Valaisimien kestävyys ulkoisia tekijöitä, kuten iskuja, lyöntejä tai kolhuja, vastaan luokitellaan kansainvälisen IK-luokitusjärjestelmällä. Testejä tehdään varsinkin valaisimen kestävyyden määrittämiseksi, jolloin tiedetään varmasti, onko valaisin soveltuva esim. palloiluhalliin tai tietynlaisiin teollisuuskohteiden käyttötarkoituksiin.

Iskunkestävyys-luokitus lähtee luokasta IK00, jolloin tuotteella ei ole erityistä suojaa. Käytännössä siis mitä korkeampi IK-luokitus valaisimella on, sitä paremmin se kestää vaikkapa osumia tai iskuja.

Suurimpana luokka pidetään IK10. Tähän luokkaan sijoitetun tuotteen tulee kestää suora 20 joulen isku, joka käytännössä vastaa metrin korkeudelta pudotettavan n. 2 kilon painoista kuulan iskua.

IK-testi suoritetaan, niin että, iskuelementti pudotetaan tarkasti määritellystä korkeudesta määrätyn painon ja muodon mukaan testattavaan kohtaan.


IK-luokitus Joule
IK00 0,00J
IK01 0,14J
IK02 0,20J
IK03 0,35J
IK04 0,50J
IK05 0,70J
IK06 1J
IK07 2J
IK08 5J
IK09 10J
IK10 20J


Winlediltä löytyy niin teollisuus- kuin urheilutiloihin sopivia IK10-luokiteltuja valaisimia kuten Titan G2 ja Runkovalaisin L.

Valaistussuunnittelumme auttaa myös teitä valitsemaan oikeat ratkaisut valaistukseen.

Tutustu myös muihin valaistustermeihin artikkelistamme "Valaistuksen ABC - valaistustermit tutuksi"


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 09.08.2021

Lue myös