Hyvin suunniteltu valaistus on iso ilo


Uusi Winledin valaisimilla valaistu omakotitalomme valmistui suunnitellusti lokakuussa ja pääsimmekin heti testaamaan valaistusta pimeimpään vuodenaikaan. Oli helpotus muuttaa sisälle taloon, kun muuttoiltana ei tarvinnut alkaa asentaa erillisiä kattovalaisimia. Myös rakentamisen loppuvaiheessa oli käytännöllistä, että riittävän tehokas valaistus viimeistelytyötä varten saatiin kerralla kuntoon kiinteiden valaisimien avulla. Upotettujen led-valaisimien käyttö helpotti samalla myös irtovalaisinten hankinta-aikataulua, sillä jokaisessa huoneessa on perusvalot olemassa eikä sisustusvalaisimien kanssa ole kiirettä, vaan ehtii rauhassa tutustua taloon ja miettiä mikä sinne sopisi.

Kokonaisuutena valaistus toimii hyvin. Jo pelkkä kiinteiden led-valaisimien perustaso tarjoaa riittävän käyttövalaistuksen normaaliin elämään syksyn pimeään aikaan. Ja ero valaistustehossa on huikea vanhaan asuntoomme verrattuna, jossa oli perinteiseen tapaan vain yksi valaisinpistorasia keskellä kunkin huoneen kattoa. Olemme erityisen tyytyväisiä siihen, että keittiö, eteinen ja vessat ovat tehokkaasti valaistuja. 13W:n Lilja led-paneelit ovat jo niin tehokkaat, että himmennin on ihan paikallaan kirkkauden säätämiseksi sopivaksi. Lisäksi hienoa on, että sisäänkäynti on aina hämärän aikaan valaistu ja liiketunnistimen takana olevat valaisimet vielä lisäävät valaistustehoa, kun lähestyy ulko-ovea.

Ulkovalaistuksen osalta jätimme pois talon seinään kiinnitettävät, tiimalasin mallisen valokeilan muodostavat valaisimet, jotka nykyään lähes jokaiseen uuteen taloon asennetaan. Kävimme viime talvena kiertelemässä uusia omakotitaloalueita, jolloin huomasimme tällaisten valaisimien lähinnä vain korostavan puutalojen ulkopaneelien virheitä. Rapattuun, uuteen kivitaloon ne sopivat varmasti hyvin. Ulkovalaistuksessa panostimme sen sijaan tontin reunoja kiertäviin pollareihin. Kun pollarit ovat kauempana talosta, ne valaisevat näkymää jota katsellaan sisältä ikkunoista. Suunnitelmissa on vielä asentaa led-nauhat parvekkeiden kaiteisiin, mutta toteutukseen asti ei olla vielä päästy.

Toteutimme sisävalaistuksen kahdella eri värilämmöllä. 4000K värilämmöllä on toteutettu yleisvalaistus, jolla saa herätettyä väen aamulla ja mahdollistettua hyvän työskentelyn. 4000K värilämpö toimii myös hyvin hämärään aikaan, jolloin kontrasti värilämpötiloissa sisä- ja ulkotilojen välillä ei näytä häiritsevältä. 3000K värilämpötila on käytössä epäsuorassa valaistuksessa, jota käytetään illalla tunnelmaa tuomaan. Tällä 3000K värilämpötilalla valaistu talo näyttää myös iltaisin kotoisemmalta ja kutsuvammalta, kun sitä tarkastelee ulkoa päin. Tarkoituksena on myös vähitellen lisätä 3000K sisustusvalaisimia. Samaan aikaan erilaisen värilämmön valaisimia ei voi pitää päällä, sillä kontrasti on niin suuri. Vielä monipuolisemman valaistuksen saisi varmasti toteutettua led nauhoilla / valaisimilla, joissa värilämpöä voi vaihtaa.

Kuva avoimesta ja vaaleasta keittiöstä ja sen valaistuksesta

Keittiön yleisvalaistus (12W Liljat 4000K) ja työtasojen valaistus (12W led-nauha 4000K) mahdollistavat keittiössä työskentelyn tehokkaassa valaistuksessa.

Kuva valaistuksella tehostetuista hyllyjen yläosista

Tunnelmavalaistuksessa (4,8W led-nauha 3000K) sama tila näyttää vähemmän keittiömäiseltä ja sulautuu osaksi olohuonetta.

Kuva portaiden valaistuksesta ja kaiteen takana sijaitsevasta valonauhasta

Portaiden kaiteeseen upotettu led-nauha (4,8W, 3000K) toimii tunnelmavalona ja antaa riittävän valaistustehon portaissa kulkemiseen.

Led himmentimien kanssa joutui tekemään ylimääräistä työtä, sillä uusia Enston malleja ei ollut ehditty testaamaan. Iso kiitos Winledin väelle ylimääräisistä testeistä! Testit olivat tarpeelliset koska talotehdas sopimuksesta poiketen laittoi vanhanmalliset himmentimet jotka eivät toimineet yhteen ja näin ollen vaihtovastuu oli helppo osoittaa talotehtaan suuntaan.

Kokonaisuutena olemme valaistukseen todella tyytyväisiä. Ainoa asia joka harmittaa on se, että valaistussuunnitelmaa ei muistettu katsoa ristiin LVI-suunnitelman kanssa. Nyt ilmanvaihtoventtiilit ovat eri linjassa valaisimien kanssa. Yleisnäkymä olisi rauhallisempi, jos olisi huomannut vaatia venttiilit ja valaisimet samaan linjaan. Joka tapauksessa, Winled hoiti osuutensa mainiosti ja voimme lämpimästi suositella heitä!

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Kimmo ja valaistuksen suunnitteli Erkka Hurske.

Lue myös valaistussuunnittelusta tähän kohteeseen!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 21.03.2018

Lue myös