Hyvin suunniteltu on tekemistä vaille valmis


Pientalon rakennusprojekti on yllättävän monivaiheinen, pitkä ja haastava hanke. Oma savottamme alkoi marraskuussa 2017 ostettuamme rantatontin pääkaupunkiseudulta. Kokemusta meille on kertynyt yli puolesta tusinasta haastavia remonttiprojekteja, mutta kaikissa näistä talon seinät olivat ja pääsääntöisesti pysyivät paikoillaan.

Nyt kuitenkin tilanne oli toinen ja suunnittelu aloitettiin puhtaalta pöydältä arkkitehdin kanssa. Suunnittelun edetessä joukkoon liittyivät teknisten suunnittelijoiden lisäksi myös sisustus- ja keittiösuunnittelija ja kesällä 2018 uskoimme talon olevan jo toteuttamista vaille valmis.

Pientalon valaistussuunnittelu

Käynti Porin asuntomessuilla sai meidät kuitenkin arvioimaan tilannetta uudelleen. Tarkoitus oli luoda yleiskatsaus talotoimittajamme mallitaloihin, päivittää ajatuksia muutamista pintamateriaaleista ja tilaratkaisuista, mutta sen sijaan huomio kiinnittyikin lähinnä WinLedin upeasti toteuttamiin valaistusratkaisuihin.

Aikamme Porissa pyörittyämme totesimme, että ilman erillistä valaistussuunnittelua sisä- ja ulkotiloihin jättäisimme huomiotta sekä asumisviihtyvyyteen että tilojen näyttävyyteen liittyvän keskeisen elementin.

Teimme Winledin kanssa sopimuksen valaistussuunnittelusta ja toimitimme tiimille jo tehdyt arkkitehti- ja sisustussuunnitelmat sekä kuvamateriaalia edellisestä kodistamme luonnollisen näköisen sisustuksen toteuttamista varten. Pidimme aloituspalaverin, jossa kävimme läpi toiveitamme valaistuksen osalta ja yleisiä ajatuksia liittyen tilojen käyttöön ja tyyliin.

Olohuoneen kaunis valaistus suunniteltuna

Kun sitten saimme käsiimme ensimmäisen valaisinsuunnitelman, olimme erittäin vaikuttuneita. Paitsi että 3D-kuvista sai erinomaisen käsityksen itse valaistuksesta ja sen muunneltavuudesta, oli se ehdottomasti paras ja autenttisin esitys siitä miltä sisä- ja ulkotilat oikeasti tulisivat valmiina ja kalusteltuina näyttämään.

Winledin tiimi oli sisällyttänyt kuviin valitsemamme pintamateriaalit, omat huonekalumme ja sisustustarvikkeemme – esitys oli niin vakuuttava, että kaupat suunnitelman mukaisista valaisimista oli helppo tehdä.

Samalla näimme aiempaa konkreettisemmin, miten suunnittelemamme sisätilaratkaisut toimivat ja ehdimme vielä tehdä haluamiamme muutoksia lopullisiin talosuunnitelmiin.

Eteinen ja sen valaistussuunnittelu

Suunnitelmien toteutus käytäntöön tapahtui vihdoin syksyllä 2019. Asennus meni pääsääntöisesti hyvin vaivattomasti ja lopputulos on ollut vähintäänkin odotusten mukainen.

Jossain vaiheessa suunnittelua säädettävien valaisimien ja tilojen vaihtoehtoisten valaisuratkaisujen määrä epäilytti: tarvitseeko tilassa olla mahdollisuutta neljään eri valaisuratkaisuun ja niiden vapaaseen yhdistelemiseen, kun yhdelläkin on aiemmin pärjätty?

Talossa asuessa on nyt voinut todeta, ettei tarvitse – mutta on hienoa, kun siihen on mahdollisuus. Erityisesti suurissa avotiloissa valaistuksen hienosäätäminen tilanteen ja tunnelman mukaan on osoittautunut erinomaiseksi ominaisuudeksi, eikä makuuhuoneissa ja työtiloissa ilman tuota enää osaisi ollakaan.

Työhuoneessa on hyvä olla riittävästi valoa

Muutamia virheitäkin tehtiin: Winledin tiimille jäi kertomatta kaapistojen mukana tulevat valaisimet, minkä vuoksi pari seinä- ja kohdevalaisinta jätettiin asentamatta, odottamaan uutta käyttökohdetta vielä remontin alla olevassa rantasaunassa.

Samoin tieto muutamasta viime hetken muutoksesta jäi välittämättä tiimille, joten ilman sähköasentajan soveltamiskykyä ratkaisu olisi voinut olla puolittaiseksi.

Havainnekuvista näkee valaistustasot

Talon valmistuminen meni niin loppuvuoteen että ulkopintojen rappaus ja pihatyöt jouduttiin kokonaisuudessaan siirtämään kevääseen 2020. Pihavalaistuksen toimivuutta päästään siis kunnolla arvioimaan aikaisintaan kesän loppupuolella, kun illat taas pimenevät ja syksy tekee tuloaan.

Jos talon sisälle tuli vielä muutamia viime hetken muutoksia, niin ulkotiloihin niitä on tullut sitäkin enemmän. Näidenkin muutosten toteuttamisessa Winledin havainnekuvat ovat olleet merkittävänä apuna – ja lopputuloksen odottaminen tekee aikanaan alkavasta syksystäkin normaalia valoisamman!

Jutun on kirjoittanut asiakkaamme Juha Pankakoski.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 11.08.2020

Lue myös