On selvää, että ihmisen ikääntyessä näkökyky heikkenee ja tilojen esteettömyyden tärkeys kasvaa. Siinä missä parikymppinen pystyy hämärässäkin erottamaan kasvonpiirteitä, ei se enää samalla valaistusvoimakkuudella onnistukaan, jos katsoja on yli 40-vuotias – itseasiassa valaistusvoimakkuuden tarve on lähes kaksinkertaistunut tähän ikään ehdittäessä.

Aikaisemmin valaistussuunnittelu ja sen käyttämät standardit pohjautuivat vahvasti 20-30 -vuotiaiden näköjärjestelmän ominaisuuksiin, mutta vanhustenhoidon tarpeen lisääntyessä on myös ikääntyvien arkea helpottavaan valaistukseen alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Näin tehtiin myös Mänttään syyskuun alussa auenneessa palveluasumisen yksikössä, johon Winled suunnitteli ja toimitti koko rakennuksen valaistuksen.

Sähköurakoinnista vastasi Keski-Suomen Sähköurakointi Oy.

Hoivakoti Mäntän LED-valaistus

Mäntän hoivakodin yleinen keittiö

Mäntän hoivakoti koostuu neljästä 15 asunnon ryhmäkodista, joissa kaikissa on asumista tukevat yhteistilat. Käyttötarkoituksiltaan erilaisissa tiloissa on myös erilaiset valaistusvaatimukset: esimerkiksi yleisissä tiloissa sijaitsevan keittiön valaistusta on tehostettu käyttämällä Eden-valopaneelia, Spectri -alasvaloja sekä valonauhaa. Näin on varmistettu, että valaistusvoimakkuus riittää erottelukykyä vaativien tehtävien suorittamiseen ruoanlaiton helpottuessa näin huomattavasti.

Mäntän hoivakodin kylpyhuone

Käytävävalaistus

Muissa yleisissä tiloissa, kuten käytävillä sekä WC-tiloissa, valaistusvoimakkuutta enemmän vaikuttaa valon tasainen jakautuminen. Tilojen varjottomuus tehostaa esteettömyyttä, jotta vanhemmankin ihmisen on helppo kulkea tilasta toiseen pimeälläkin. Varjot sekä valaistustason voimakkaat muutokset saavat myös sarveiskalvon tekemään enemmän töitä, jolloin helposti tuntee olonsa levottomaksi sekä epämiellyttäväksi. Tiloja suunniteltaessa pyrittiinkin luomaan mahdollisimman tasainen valaistusratkaisu, joka minimoisi kyseiset riskit. Pääasiassa näissä tiloissa käytettiin Lilja-alasvaloa, jonka laaja valokeila valaisee suurella pinta-alallla.

Ikääntyvien valaistusratkaisuja suunniteltaessa on myös tärkeää rakentaa kokonaisuuksia, joissa häikäisyä ilmenee mahdollisimman vähän. Mäntän hoivakotiin valikoituineissa valaisimissa on erittäin hyvä häikäisysuoja, jonka lisäksi esimerkiksi yhteisten saunatilojen yhteydessä olevan kylpyhuoneen Iiris-alasvalojen valonlähteen sijainti valaisimen kehystä syvemmällä ehkäisee epämiellyttävää häikäisyä.

Mäntän hoivakodin rappukäytävä

Hoivakodissa on useassa tilassa käytetty myös liiketunnistimia, jotka paitsi säästävät energiaa, helpottavat myös pimeässä liikkumista. Katkaisijoita ei tarvitse hämärässä etsiä, vaan automaattisesti syttyvät valaisimet ovat aina silloin päällä kun niitä tarvitaan.

Mäntän hoivakodin pesutupa

Mäntän hoivakodin kodinhoitohuone

Pukuhuonevalaistus

Myös hoivakodin henkilökunnan käytössä olevissa tiloissa on kiinnitetty erityishuomiota käyttötarkoitusta tukevaan valaistukseen. Pesutuvassa valaistusvoimakkuutta on nostettu Eden -valopaneelein ja kodinhoitohuoneessa työtasojen käyttöä on tehostettu kaappien alla olevin valonauhoin. Sosiaalitiloissakin valaistustaso riittää varmasti näkemään pukukaapin kaukaisimpaankin nurkkaan.

Ikäihmisten arkea halutaan helpottaa monin keinoin, mutta usein yhä tänäkin päivänä unohdetaan miten tärkeän korren hyvä valaistus tähän kekoon kantaakaan. Jotta ikääntyvän vireystaso, hyvinvointi ja turvallisuus voidaan säilyttää mahdollisimman korkealla tasolla, on hyvä tiedostaa kuinka paljon apuja hyvä valaistus tähän voi tuoda. Hyvin suunniteltu LED-valaistus ei siis ainoastaan tuo huimia energiansäästöjä vaan myös tilaratkaisuja, joissa on sekä turvallista, miellyttävää että käyttäjäystävällistä toimia.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 27.11.2017

Lue myös