Tätä kirjoittaessani olemme asuneet uudessa kodissamme jo yli vuoden. Valaistukseen olemme olleet erittäin tyytyväisiä: se on ollut riittävä näin pimeimpinäkin marraskuun iltoina, mutta myös riittävän muunneltava erilaisiin tarpeisiin ja tunnelmiin.

Tonttimme on lohkottu vanhasta kartanoalueesta ja kaavamääräyksenä oli kartanotyylinen ulkonäkö. Tämän vuoksi meillä on mm. ristikkoikkunat. Perinteinen tyyli jatkuu jossain määrin tietyissä sisustuksen yksityiskohdissa, esimerkiksi keittiössä ja jalkalistoissa. Kattomateriaalina on MDF-paneeli.

Vaikka nykyaikaiset LED-valot eivät kovin kartanotyylisiä olekaan, mielestämme pyöreäprofiiliset simppelit valaisimet sopivat kivasti sisustukseemme. Neliskanttiset valaisimet olisivat tuntuneet muuhun sisustukseen verrattuna turhan moderneilta ja kulmikkailta.

Keittiön LED-valaistus

Suurin osa kotimme valaistuksesta on toteutettu Lilja 12W-valaisimilla, jotka toimivat perusvalaisimina useimmissa tiloissa: eteisessä, keittiössä, ruokatilassa, makuuhuoneissa, yläkerran aulassa, kodinhoitohuoneessa ja vessoissa. Yhteensä Lilja 12W-valaisimia on kodissamme 50 kappaletta.

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

Alakerran osalta valaisimien sijoittelu oli melko selkeää, mutta yläkerrassa kalteva katto aiheutti päänvaivaa suunnitteluvaiheessa. Lopputulos on kuitenkin ollut onnistunut ja toimiva. Kaltevallakin katolla sijaiseva Lilja-valaisin valaisee tasaisesti ympärilleen eikä häikäise. Lilja-valaisimien lisäksi on makuuhuoneisiin, yläkerran aulaan ja kylpyhuoneeseen valittu Libra-spottivalaisimia.

Kylpyhuoneessa Librat asetettiin lähelle suihkuseinää ja ne tuovat mielestämme hienosti esiin seinälaatan rosoisen pinnan. Monesti saunotellessa tuleekin pidettyä vain pelkät Libra-valaisimet päällä, koska niillä saa pesuhuoneeseen kivan tunnelmavalaistuksen, mutta esimerkiksi siivotessa on hyvä laittaa Liljatkin päälle. Myös makuuhuoneissa ja keittiössä Liljat ja Librat on laitettu eri kytkimiin, joten valaistusta voidaan tarpeen mukaan muunnella. Esimerkiksi näin talvella pimeinä aamuina herättyään on kiva laittaa aluksi keittiössä vain Libra-valot päälle ja valoa saa sitten lisättyä, kun itsekin on ehtinyt paremmin herätä.

lastenhuoneessa oleva LED-valot tuovat leikkeihin

WC-tiloissa sekä ylä- että alakerrassa on perusvalaisimena myös Lilja ja lisäksi peilin yläpuolella Penelope-valaisin. Ehostautumisvalona Penelope on toiminut hyvin. Lisäksi WC-tiloissa on allaskalusteen alapuolelle asennettu valonauha, joka toimii liiketunnistimella. Tämän ratkaisuun olemme olleet arjessa erittäin tyytyväisiä, sillä tuo valonauha toimii hyvänä yövalona ja on erityisesti lapsiperheessä kätevä.

Suihkuhuoneessa on valoa

Liiketunnistimella toimiva valonauha on meillä myös eteisessä ja sekin on ollut toimiva ratkaisu. Kun pimeällä tulee kotiin, valonauha syttyy automaattisesti, eikä tarvitsee alkaa heti ensimmäisenä hapuilemaan valokatkaisijaa.

wc:n valaistus

Suunnitteluvaiheessa olohuoneen valaiseminen aiheutti meille eniten päänvaivaa etenkin valotehon riittävyyden osalta, sillä olohuoneessamme on korkea tila ja kalteva katto. Meillä suunnittelun lähtökohtana oli, että talvi-iltanakin pitäisi pystyä kokoamaan palapeliä olohuoneen lattialla.

yläkertaan on käytetty LED-paneeleja

Pitkällisen pohdinnan jälkeen olohuoneen valaisimiksi valikoitui kaksi kappaletta Eden 60x60 -valopaneelia pinta-asenteisina ja olemme olleet näihin erittäin tyytyväisiä.

Valoteho on riittävä valaisemaan kunnolla koko huoneen ja valaisimien asentaminen himmentimen taakse mahdollistaa myös hieman hämärämmän valaistuksen valitsemisen olohuoneeseen – ja kyllä, palapelejä olemme lasten kanssa sujuvasti syysiltoinakin tehneet.

Tämän vieraskynäkirjoituksen on kirjoittanut Paula ja Eero Niemi.

Voit myös lukea tämän kodin valaistussuunnittelusta lisää toisesta postauksesta!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 12.05.2020

Lue myös