Etsimme pitkään perheellemme sopivaa omakotitaloa, mutta sellaista ei vain tuntunut löytyvä. Keväällä 2015 asuinkuntamme myi tontteja tarjouskilpailulla ja pitkällisen pohdinnan jälkeen veimme tarjouksemme viimeisenä mahdollisena päivänä kuntaan. Yksi tonteista päätyikin sitten meille ja kesällä 2016 saapuivat hirsipinot tontille. Sähkösuunnitelma oli, mutta valaistuksesta ei vielä tässä vaiheessa ollut tietoa. Winledin valaisimiin olin tutustunut jo aiemmin muutamilla asuntomessuilla, mutta lopullinen päätös syntyi, kun kuulimme Bloggaa ja someta -kampanjasta Seinäjoen asuntomessuilla.

Vaikka meillä siis oli jo sähkösuunnitelma ja myös osa valopisteistä mietitty valmiiksi, halusin silti jonkun tekemään meille oikean valaistussuunnitelman, että saadaan varmistus valotehon riittävyydestä kaikissa tiloissa. Istuin hirsipinon päällä katsomassa hirsikehikon pystytystä, kun Toni Reinilä Winlediltä soitti. Kävimme puhelimessa läpi meidän toiveemme valaistukselta ja kerroin valaistussuunnittelussa tarvittavat tiedot, kuten huonekorkeudet, pintamateriaalit, värit, kalusteet ynnä muun sellaisen. Tässä vaiheessa moni asia pintojen osalta oli vielä päättämättä, mutta jotain suuntaa antavaa tietoa tilojen värimaailmasta pystyin kuitenkin ketomaan. Hirsiseiniä emme halunneet mitenkään erityisesti korostaa valaistuksella, joten hirsi seinämateriaalina ei juurikaan vaikuttanut meidän valaistussuunnitteluun. Toni teki valaistussuunnitelman, josta selvisi valaisimien paikat, laskelmat valotehoista ja kuvat huoneista. Suunnitelmaan tehtiin pieniä viilauksia pariin kertaan ja sitten se oli valmis.

Hirsitalon valotehon laskelmasta kuva

Kuva 1. Laskelma valotehon riittävyydestä kodinhoitohuoneessa

Valaistussuunnittelun lähtökohtana oli siis riittävä valoteho. Lisäksi halusimme melkein kaikista valaisimista säädettäviä, jotta valotehoa voisi säätää tilanteen mukaan. Sähkösuunnitelma oli tehty väyläohjatulle KNX-järjestelmälle ja valojen säätöön käytettiin DALI-väylää, koska Winlediltä oli saatavilla tähän tarkoitukseen sopivat liitäntälaitteet. Valaistuksen värilämpötilaksi valitsimme 4000K, koska se on lähempänä päivän valoa, eikä muuta sisustuksen värimaailmaa. Tietysti värilämpötila voisi illalla säätyä hieman lämpimämmäksi, niin kuin luonnossakin, mutta meille nyt tällä kertaa riitti valotehon säätö.

Emme halunneet pistemäisiä spotteja, mutta emme myöskään suuria valopaneeleita, joten kattoon upotettavat 12 W:n Kanna-valaisimet tuntuivat oikein sopivalta meidän kotiimme. Niillä valaistiin käytävä, keittiö ja olohuone, yksi makuuhuone, kodinhoitohuone sekä oleskelutila. Pari 6W Kanna-valaisinta tuli pesuhuoneeseen ja autokatokseen ja sisäänkäyntiin laitettiin pinta-asennettavia 12W Kanna-valaisimia. Kanna-valaisimia suunnitelmaan tulikin yhteensä 33 kappaletta ja niihin kaikkiin tuli DALI-liitäntälaite ja ovat siis valoteholtaan säädettäviä.

3D-mallinnus Kanna-valaisimilla valaistusta olohuoneesta

Kuva 2. Kattoon upotetut Kanna-valaisimet olohuoneessa ja keittiössä.

LED-nauhoja suunnitelmassa tuli keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen työtasojen valaisimiksi, saunaan lauteiden alle, pesuhuoneeseen suihkuseinän valaisuun ja keittiön kaappien päälle epäsuoraksi valoksi. Myös näistä osa on säädettäviä.

3D-mallinnus saunan sekä suihkutilan valaistuksesta

Kuva 3. LED-nauha lauteiden alla ja tehosteena valaisemassa suihkuseinää.

Talon ulkoseinään tuli vielä 9W Verde-valaisimia valaisemaan terassialuetta. Muutamia edellisessä asunnossa olleita valaisimia käytimme joissain tiloissa ja joitain kattovalaisinrasioita asennettiin varalle. On ainakin joku paikka valmiiksi, jos joku sattuu joskus jonkun roikkuvan valaisimen löytämään.

Kuva hirsitalon ulkovalaistuksesta

Kuva 4. Verde-valaisimet ulkoseinällä.

Valaistussuunnitelma saatiin suhteellisen ripeästi valmiiksi ja siitä tuli sen näköinen kuin halusimme. Itse olimme suurimpana jarruna suunnittelussa, kun mietimme, että haluammeko yhteen makuuhuoneeseen Kanna-valaisimia vai emme ja sama mietintä oli ruokailutilan kohdalla. Lopputuloksena toiseen tuli, mutta toiseen ei. Valaistussuunnitteluksi riittää tietysti pelkät laskelmat, pistekuvat ja valaisinluettelo, mutta 3D-kuvista saa paljon paremman käsityksen lopputuloksesta. Kun suunnitelma oli lyöty lukkoon, jäin mielenkiinnolla odottamaa valaisimien saapumista ja siitä jatketaan asennukset omana työnä. Winledin tuotteita en ole aikaisemmin asentanut, sillä työkseni suunnittelen ja suoritan hieman erilaisia kytkentöjä.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Tapani ja valaistuksen toteutti Toni Reinilä.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös