Winledin kanssa tekemämme valaistussuunnitelman mukaan kotiimme asennettiin Kanna-valaisimia 33 kappaletta. Niillä valaistiin käytävä, keittiö ja olohuone, yksi makuuhuone, oleskelutila, kodinhoitohuone ja pesuhuone sekä autokatos ja sisäänkäynti. Kanna-valaisimista vain viisi ulkotiloihin asennettua valaisinta olivat pinta-asennettavia. Loput 28 kappaletta upotettiin sisäkattoon.

Jokaiselle valaisimelle piti siis leikata sopiva neliönmuotoinen aukko kattoon. Näiden aukkojen leikkaamisessa oli melko suuri työ. Kipsilevykattoon aukon tekeminen oli selvästi helpompaa kuin puiseen paneelikattoon tekeminen. Onneksi meille ei tullut kuin neljä paneelikattoon asennettavaa valaisinta.

Kanna-valaisimien kiinnitys jouset ovat sopivan jäykät ja valaisimet pysyvät tiukasti paikallaan. Kanna-valaisimien liitäntälaitteissa on hyvät merkinnät ja tukevan tuntuiset pikaliittimet kytkemistä varten. Tilaa vedonpoistajan ja liittimen välissä voisi asentajan mielestä olla vähän enemmän, jotta johtojen kytkeminen liitäntälaitteen sisällä olisi helpompaa.

Kanna-valaisimen DALI-liitäntälaite Kanna-valaisimen DALI-liitäntälaite ja valaisimelle leikattu aukko katossa. Kuvassa näkyy ruskea virtajohdin, sininen nollajohdin ja DALI-väylän musta ja valkoinen johdin sekä harmaat pikaliittimet. Tuohon kytketään vielä kahdelle Kanna-valaisimelle plus- ja miinusjohtimet.

LED-alasvalo valmiina upotukseen Kanna-valaisin valmiina kattoon upotettavaksi.

Kanna-valaisimissa on hyvä valoteho ja on hyvä, että niitä voi himmentää, sillä harvoin tarvitsee ihan täyttä valotehoa. Lisäksi DALI-väylän valaisimet on meillä ohjelmoitu syttymään ja sammumaan hiljalleen muutaman sekunnin aikana, jotta täysi valoteho ei räpsähdä kerralla päälle.

Kanna-valaisin asennettuna paneelikattoon. Kanna-valaisin asennettuna paneelikattoon. Vaikka aukon reuna on siististi leikattu, päällä olevasta valaisimesta näkyy hieman valoa myös valaisimen aukosta, jos katsoo tarpeeksi korkealta sivusta.

Tehokas kodin valaistus Rakennuksella ei enää juuri muita valoja tarvinnut, kun Kanna-valaisimet saatiin asennettua paikoilleen.

Paneelikattoon asennettuna valaisimesta jää hieman valaisimen runkoa sivusta näkyviin paneelin rakojen kohdalta, jos katsoo korkealta sivusta. Mielestäni tämä ei haittaa, mutta kannattaa pitää mielessä, että paneelikattoon leikattavan aukon on oltava siisti, koska valaisin ei peitä aukon reunaa ihan kokonaan.

LED-nauhoja suunnitelman mukaan tuli keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen työtasojen valaisimiksi, saunaan lauteiden alle, pesuhuoneeseen suihkuseinän valaisuun sekä keittiön kaappien päälle epäsuoraksi valoksi.

LED-nauhat asennettiin alumiiniprofiiliin. Alumiiniprofiili sahattiin oikeaan mittaan, kiinnitettiin pienillä ruuveilla paikalleen ja profiilin sisään kiinnitettiin tarrakiinnitteinen sopivan mittaiseksi saksilla leikattu LED-nauha. Lopuksi LED-nauha suljettiin profiilin sisään muovisella himmentimellä.

*LED-valonauha asennettuna alumiiniprofiiliin.* LED-valonauha asennettuna alumiiniprofiiliin.

Valonauha alumiiniprofiilissa lauteen alla. Valonauha alumiiniprofiilissa lauteen alla.

Saunan valaistus. Saunan valaistus.

Valonauha valaisemassa suihkuseinää. Valonauha valaisemassa suihkuseinää. Tällainen valaistus korostaa huomattavasti laattojen pieniäkin epätasaisuuksia.

Talon ulkoseinään tuli 9 W:n Verde-valaisimia valaisemaan terassialuetta. Tämä oli mielestäni hyvä valinta. Valaisimet eivät häikäise silmiä ja niissä on hyvin valotehoa.

Sähkösuunnitelmassa kannattaa huomioida, että näitä valaisimia ei ole suunniteltu ketjutettaviksi, koska valaisimeen ei oikein mahdu kahta johtoa.

Julkisivun ulkovalaistus Verde-valaisin ulkona hirsiseinässä.

Hirsitalon Verde-valaisimet testissä heti asennuksen jälkeen. Verde-valaisimet testissä heti asennuksen jälkeen.

Asennuksen kannalta olisi ollut hyvä tietää joitain tässä jutussa kirjoittamistani asioista jo ennen sähkösuunnitelman tekoa, niin sähkösuunnitelma olisi ollut vähemmän arvailujen varassa. Asennus kuitenkin sujui hyvin, eikä sähkösuunnitelmaan tullut juurikaan muutoksia.

Näin jälkeen päin ajateltuna olisi ehkä voinut hankkia jonkun ylimääräisen Kanna-valaisimen ja Verde-valaisimen varastoon ihan vain siltä varalta, että johonkin niistä sattuu tulemaan vika.

Vikoja tai mitään muitakaan ongelmia valaisimien toiminnassa ei kuitenkaan ole ollut ja olemme erittäin tyytyväisiä Winledin tuoteisiin.

Vieraskynä-artikkelin on kirjoittanut asiakkaamme Tapani Saarinen.

Lue myös Tapanin ensimmäinen kirjoitus valaistussuunnittelusta!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.09.2020

Lue myös