Vajaa vuosi sitten otimme haasteen vastaan, yhdistimme vauva- ja raksavuoden. Rakennamme vaaleaa 2-kerroksista hirsitaloa kodiksemme Etelä-Pohjanmaalle. Talon osalta projektimme alkaa olla loppusuoralla, mutta pihapiirissä riittää tekemistä varmasti vielä koko loppuvuodeksi.

Halusimme kotiimme pehmeän ja ajattoman valaistuksen, joka olisi muunneltavissa eri valaistus olosuhteisiin. Winledin kanssa tekemä yhteistyö lähti liikkeellä Mikkelin asuntomessuilta, kiinnitimme huomion heidän valaisimien eleettömään muotoiluun. Suunnitteluprosessi kokonaisuudessaan oli erittäin mutkaton. Alussa lähetimme suunnittelijallemme pohjakuvat sekä sähkösuunnitelman, joiden pohjalta suunnittelu lähti käyntiin. Koko prosessi tapahtui puhelinkeskustelun ja sähköpostien välityksellä.

Valaistuksemme lähtökohtana oli muunneltavuus. Pidimme tärkeänä, että valaistus toimii sekä aurinkoisena kesäpäivänä kuin myös sateisena syysiltana. Ammattimaisella osaamisella oikeiden valaisimien ja valolämpötilojen valitsemisessa oli tässä suuri merkitys. Pääpaino pimeällä käytettävissä valaisimissa tulisi olemaan 3000k, kun taas päivällä käytettävissä 4000k. Ikkunattomiin WC-tiloihin halusimme mahdollisimman luonnonvaloa jäljittelen värisävyn, joten niihin valikoitui 4000k-valaisimet.

Perusvalaisimia tuli kaiken kaikkiaan taloomme 60. Ensiksi perusvalaisimiksi valikoitui Kanna-valaisimet, mutta suunnitteluprosessin edetessä nämä vaihtuivat Iiris 13w –valaisimiin, joissa valonlähde on hieman syvemmällä. Lisäksi myöhemmin tuli huomattua asennettaessa, että pyöreä asennusreikä oli suuri nopeuttava tekijä verrattuna neliömäisen reiän tekemiseen.

olohuoneen muunneltava valaistus Muunneltavuutta eri valolähteistä.

Valoisalla eli ns. päivävalaistuksessa pääpaino on perusvalaisimissa. Kun taas iltavalaistukseen halusimme lämminsävyistä tunnelmavalaistusta. Tätä lähdettiin rakentamaan led-nauhoilla, suunnattavilla Spectri-valaisimilla sekä erilaisilla sisustusvalaisimilla. Led-nauhoja asennettiin sekä ala- että yläkerran käytäviin ja pesutiloihin. Nauhat asennettiin kattorakenteen sisään, näin valonlähde saatiin piiloon ja kokonaisuudesta tulee huomattavasti näyttävämpi kuin pinta-asenteisesta.

Asennustapaa valittaessa kannattaa kuitenkin huomioida valonauhojen vaihto ja huolto. Kattorakenteen sisään asennetut nauhat ovat huomattavasti työläämpiä kuin pinta-asennetut. Spectri-valaisimilla korostetaan sisustuksellisia elementtejä, kuten takkaa.

käytävävalaistus Alakerran käytävän led-nauhavalaistus

kylpyhuoneen valaistussuunnittelua Led-nauhavalaistuksen toteutus kylpyhuoneessa.

kylpyhuoneen ledivalot
Kylpyhuoneen led-valaistus valmistumassa.

Makuuhuoneissa muunneltavuus toteutettiin perusvaloihin asennetuilla himmentimillä. Näin valaistus saadaan toimivaksi niin näyttöpäätetyöskentelyyn kuin myös hämäriin iltasatuhetkiin. Makuuhuoneiden käyttötarkoitus varmasti tulee vaihtelemaan vuosien varrella, joten senkin takia muunneltavuus on tärkeässä osassa. Kattoon upotettavien perusvalojen lisäksi jokaiseen makuuhuoneeseen varattiin keskelle roikkuvalolle paikka.

Ulkovalaistusta määrittelevä tekijä oli tontin sijainti. Kotitiellämme ei ole katuvaloja, joka vaikutti pihavalaistuksen suunnitteluun. Tunnelmavalojen lisäksi halusimme ulos valonlähteen, joka mahdollistaa ulkona touhuamisen myös pimeinä syys- ja talvi-iltoina, tähän tarkoitukseen valitsimme Pilke 40w -pylväsvalaisimen. Tunnelmavalaistukseen käytettiin Hydra-seinävalaisimia ja Lacuna Plaza -pollarivalaisimia.

talon valaistus ulkoa Pihan valaistusta.

Reilun kuukauden päästä pääsemme näkemään valaistuksemme kokonaisuudessaan ja kokemaan sen käytännössä. Innolla odottaen pimeneviä syysiltoja!

Tämän vieraskynäkirjoituksen kirjoitti asiakkaamme Aleksi Mäkinen.

Lue myös "Hirsitalon muunneltava valaistus osa 2"


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 28.01.2020

Lue myös