Hevalissa ei mene täytteet sekaisin uudessa LED valaistuksessa


Pizza-Onlinesta ravintolat selasin, edelleen hehkutan Hervannan Hevalii, laatuluokka top notchii varmasti, kylläseks hoidetaa isompiki karpaasi. ♬

Näin räppäävät Sarkastinen & Kirka Rapitzin - Kebab 2 -biisissään - eikä suotta!

Alunperin Heval oli ravintola Turkissa, pienessä Yeniceoban kylässä, lähellä pääkaupunkia Ankaraa. Tampereen Hevalin Hamza Deveci sai idean työskenneltyään aikasemmin 6 vuotta kyseisessä paikassa: jos kerran Turkissakin on Heval, niin miksei myös Suomessa. Syksyllä 2001 Heval rantautui Tampereen Hervantaan, ja siitä lähtien ihmiset ovat päässeet nauttimaan Hevalin kehutusta ruuasta.

Suosion myötä aikasemmat 32m² tilat alkoivat käydä liian pieneksi, jolloin päätettiin alkaa etsimään tilavampaa liiketilaa.

"2007 muutimme isompaan tilaan, jossa oli 28 asiakaspaikkaa. Huomasimme, että asiakasmäärien ja suosion kasvaessa tilamme kävivät jälleen pieneksi. Päätimme, että meidän on pakko laajentaa", kertoo Deveci.

Vuoden 2016 kesällä aloitettu laajennus kesti noin 3 kuukautta, jonka myötä uusi asiakaspaikkamäärä nousi yli 50. Samalla sisustus ja kalustus kokivat uudistuksen, lisäksi myös vanhat valaisimet vaihdettiin LED-valoihin.

Valaistussuunnittelulla käyttötarkoitukseen täydellinen valaistus

Hevalille tehtiin valaistussuunnitelma, josta hahmottuvat tiloihin asennettavat valaisimet, niiden asennuspaikat sekä laskelmat valon tehosta ja jakautumisesta.

"Ennen tiloissa oli halogeenispottivaloja. Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta LED-valoista, mutta olemme tehneet vuosia yhteistyötä AL-Sähkön kanssa, jonka suosituksesta päädyimme Winledin LED-valaisimiin ja valaistussuunnitelmaan", toteaa Deveci.

"Kun Hamza suostui LED-valoihin, tuli Winlediltä valaistussuunnitelma", kertoo urakan toteuttaneen AL-Sähkön Ari Leinonen.

Uudet LED-valaisimet tarjoavat tasaisen ja kirkkaan valon.

"Winledin valaistussuunnittelija tuli katsastamaan vanhat tilat, jonka jälkeen saimme sähköpostiin ehdotuksia miltä liiketilan uusi valaistus laajennuksen ollessa valmis tulisi näyttämään. Katselimme läpi valaistussuunnitelmia ja teimme yhdessä muutoksia niihin, että lopputuloksesta saatiin miellyttävä", jatkaa Deveci.

Valaistussuunnitelmaan sisältyvät 3D-mallinnukset tiloista, jotka helpottavat tilan hahmottamista suunnitteluvaiheessa. Kun valaistussuunnitelmassa yhdistetään jo alkuvaiheen 3D-mallinnoksiin toivottu design sekä valaistussuunnittelijoiden ammattitaito, saadaan lopputuloksena käyttötarkoitukseen täydellinen valaistus.

Ravintolan valaistus luo tunnelmaa

"Tässä kohteessa yrittäjä halusi valaista tilat näyttävästi. Hyvä yleisvalaistus on merkittävässä roolissa, mutta tunnelmallisuus pitää ehdottomasti säilyttää viihtyisyyden ylläpitämiseksi", kertoo tiloihin valaistussuunnitelman tehnyt Antti-Pekka Mellin.

Ruokailutilaan asennettiin valaistussuunnitelman pohjalta tasaisesta valostaan tunnettua Eden 60x60 LED-paneelia, suunnattavia Spectri 8W -alasvaloja ja tunnelmallista valonauhaa.

"Ravintoloiden valaistus on usein melko yksilöllinen ja se on räätälöity tarpeiden mukaisesti. Pöytiä, tiskejä ja tarjoilulinjastoja on hyvä korostaa valolla, jotta ne ovat asiakkaalle selkeästi esillä. Myös asiakkaiden viihtyvyyden lisäksi työntekijöiden työpisteiden valaistus tulee huomioida", toteaa Mellin.

"Kalusteiden paikat on hyvä olla tiedossa, jotta valaistuksen voi suunnitella niiden mukaisesti. Tässäkin kohteessa valonauhoja asennettiin penkkien selkänojaan sekä istuinosan alle", valaistussuunnittelija jatkaa.

Valaisimet ovat himmennettävissä

Valaistuksen on hyvä olla myös säädeltävissä, jotta valaistustasot sopivat eri tilanteisiin: esimerkiksi valaistustason tulisi olla riittävän korkeaa kun siivotaan, mutta sitä on hyvä myös mahdollisesti säätää alhaisemmaksi normaalissa käytössä, jos halutaan vaikka luoda tilaan lisää tunnelmallisuutta.

"Meillä on jo aikaisempaa kokemusta Winledin tuotteista - ne ovat helppo asentaa ja antavat hyvän valon. Tilojen valaisimet ovat himmennettävissä, jopa penkkien takana menevät valonauhatkin", kertoo Leinonen.

Kirkas ja näyttävä valaistusratkaisu - lopputuloksesta asiakkailta kehuja

Nyt ravintolan uusissa tiloissa on kirkkaampi valaistus, energiaa säästävästi. Asiakkaat ovat kehuneet ravintolan uutta ulkonäköä ja hyvää valaistusta.

"Olen ollut tyytyväinen lopputulokseen. Myös asiakkaat ovat huomioineet uuden valaistuksen. Yksikin asiakas kysyi minulta mistä olemme hommanneet nämä LED-paneelit, koska hänkin haluaisi omaan kotiinsa samanlaiset! Annoin sitten Arin yhteystiedot hänelle", naurahtaa Hamza Deveci.

Kaunis uusi valaistus tekee tilasta modernin

"Urakan jälkeen valaistus on muuttunut aivan täysin verrattuna entiseen. Pelkkiä kehuja on tullut ja valaistuksesta tuli hyvä - energiaa säästyy ja tilat ovat valoisat", kertoo Leinonen.

"Poronlämminsavurouhe ja jauheliha voi mennä helposti sekaisin huonossa valaistuksessa, mutta nyt työntekijätkin näkevät paremmin, ja asiakas saa oikean pizzan minkä tilaa", Deveci kertoo nauraen.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös