Etsittyämme pari vuotta tuloksetta uutta kotia viisihenkiselle perheellemme päädyimme extreme-vaihtoehtoon, eli päätimme rakentaa sellaisen itse. Kumpikin meistä oli ensi kertaa moisen projektin edessä, ja ihmeteltyämme hetken eri vaihtoehtoja päätimme, että tehdään arkkitehdin piirtämä kivitalo, joka rakennutetaan osaprojekteina meidän itse toimiessamme projektipäällikköinä. Niinpä edessä oli monesta isommasta ja pienemmästä osasta koostuva kokonaisuus, jonka läpivientiin meni aika tarkalleen kaksi vuotta tontin ostosta sisään muuttamiseen.

Kuva omakotitalon kivijalan valmistumisesta

The monttu. Pala ja harkko kerrallaan eteen- ja ylöspäin.

Projektin edetessä teetettiin talonpystytys-, LVI-, sähkö- ym. työt erillisinä, ja niin myös valaistuksen suunnitteleminen. Joiltain talomessuilta tarttui mukaan valaistussuunnittelufirman käyntikortti, ja heidän kanssaan tehtiin kolmekerroksiseen taloon ja pihaan pramea valaistussuunnitelma. Siinä vaiheessa, kun talosta on olemassa jotakuinkin vain kellarin kuoppa, on aika vinkeää yritellä kuvitella, mihin kohtaan seinää lampun pitäisi tulla ja mihin laitetaan kytkin. Eli hyvää mielikuvitusta ja heittäytymiskykyä kysytään rakentamisen joka välissä! Mutta valaistussuunnitelmasta tulikin sitten todella hieno ajastimineen, hämäräkytkimineen, epäsuorine valoineen ja himmentimineen. (Tässä kohtaa voi myös todeta sivuhuomautuksena, että rakentamisessa ylipäänsä liikuttiin lukemattomat kerrat, ellei lähes joka kerta, epämukavuusalueella, jossa jokaisen (harha-) askeleen hintalapussa oli helposti pari, kolme nollaa…)

Kuva sähkösuunitelmasta

Pistekuvat ja ote valaisinluettelosta

Valaistussuunnittelufirma toimi myös valaisimien jälleenmyyjänä ja maahantuojana, ja pyysimme heiltä myös tarjouksen valaistuksen toteutukseen. Tiesimme, että ledit ovat tämän päivän rakentamisen uusi musta, joten odotimme saavamme ehdotuksen, joka sisältää kosolti niitä. Tarjouksen saapuessa tuli parikin yllätystä: ensinnäkin, tarjous sisälsi paljon halogeenivaloja, joiden tiesimme jo vanhan kämppämme kokemuksella, että niitä saa olla vaihtamassa usein, eikä todellakaan yhtä aikaa. Esimerkiksi kylppärissä oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että vähintään yksi halogeeneista oli aina pimeänä.

Toinen pikku ylläri oli hintalappu: toki kolmekerroksisen talon valaistuksen, johon oli kieltämättä suunniteltu kivoja detaljeja, odotti jotain maksavan, mutta yli 20 000 € valaisintarjouksen edessä ei tiennyt, olisiko pitänyt itkeä vai nauraa. Tarjouksessa oli mukana myös riippuvalaisimia, joihin helposti saa upotettua satasia per kappale, varsinkin, jos ne ovat italialaista designia.

Tässä kohtaa otettiin vähän lisähappea aiheeseen, ja todettiin, että ehkä kysellään jostain muualtakin, kun aikaa kuitenkin toteuttamiseen vielä oli. Tässä kohdin oltiin menossa kesää 2016, ja päätimme lähteä asuntomessuille Seinäjoelle haistelemaan viimeisimpiä rakentamisen trendejä.

Valokuva kahvikupeista junassa Railtrip Seinäjoen asuntomessuille

Kiertäessämme messutaloja kiinnitimme huomiota erityisesti myös valaistuksiin. Yhdessä messutaloista oli Winledin esittelijä paikalla ja päädyimme keskustelemaan hänen kanssaan. Kerroimme hänelle taloprojektistamme, ja että etsimme itse asiassa juuri valaistuksen toteutusta; piirustuksethan olivat jo valmiina.

Messujen jälkeen kävimme valaisinsuunnitelmaa, -luetteloa ja pistekuvat tarkemmin läpi ja Winledin kaverit muokkasivat olemassa olevan suunnitelman pohjalta uuden suunnitelman heidän tarjoamiensa valaisimien pohjalta: mukana oli tarkat laskelmat ja kuvalliset havainnollistukset valotehoista. Ja tällä kertaa kaikki valaisimet olivat ledejä. Kustannukseltaan saimme erittäin kilpailukykyisen tarjouksen, johon oli helppo tarttua. Tilatut valaisimet saapuivat rahdilla suoraan työmaalle ja sähkömies asensi valaisimet.

Kuva valaisin listasta

Kuva valaistusvoimakkuuksista

Uusi valaisinehdotus, jota hiottiin Winledin kanssa

Kuva valaisimista pakkauksissaa

Valaisimet saapuvat työmaalle

Kuva omakotitalon vaiheessa olevasta sisäkatosta

Keittiön katon valaistus vielä vähän vaiheessa

Muutama valaisin oli rikki pakkauksesta otettaessa, mutta Winled toimitti tilalle uudet. Se hetki, kun ensimmäistä kertaa kaikesta pölystä ja raksaryönästä huolimatta sai laitettua tilaan ne valot, jotka siihen on varta vasten mietitty ja suunniteltu, ja jotka ovat siihen asti eläneet vain excelissä ja powerpointissa, oli aika huikea. Ensimmäistä kertaa paikka tuntui kodilta. Seuraavassa postauksessa kerromme millainen lopputuloksesta tuli.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Jenni ja valaistuksen suunnitteli AP-Mellin.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 17.05.2018

Lue myös