Haaveet toteutuvat Asunto Oy Kokkolan Credossa — Valaistussuunnittelu asuntoyhtiöön


Vuosia haaveilimme kahdensukupolven- kodin rakentamisesta vanhimman poikamme perheen kanssa. Sopivaa, mieleistä tonttia ei kuitenkaan löytynyt. Lisäksi meillä, kummallakin perheellä oli kodit. Puurakentamisesta oli vuosien varrelta kokemusta ja haaveena olikin kivitalon rakentaminen.

Vuoden 2013 lopulla meillä olikin yllättäen rakennuspaikaksi mieluinen tontti, kun tulipalon vaurioittama kotimme oli purettava. Siitä alkoi vanhan talon purku ja uuden suunnittelu.

Suunnittelua

Oululaisen arkkitehtitoimiston Kanttia2 kanssa aloitimme suunnittelun. Rakennukseen tulisi kaksi kotia, kummankin perheen tarpeiden mukaisia, lisäksi kaksi yksiötä. Rakennuskokonaisuuteen tulisi myös verstas, joka toimisi samalla teknisenä tilana sekä autokatos.

3D-mallinnus autokatoksen valaistuksesta

Meidän, vanhempien, kodin suunnittelussa tärkeäksi nousi esteettömyys. Helppo ja turvallinen liikkuminen myös rakennuksen piha-alueilla otettiin suunnittelussa huomioon. Näin myös mahdollistettaisiin liikkumisrajoitteiden tuoma apuvälineiden käyttö sekä sisällä että ulkona.

Rakentaminen aloitettiin vuoden 2016 keväällä. Pitkän harkinnan jälkeen teimme sopimuksen Forte Kivitalosta. Tähän saakka olimme aina korjanneet jotain vanhaa taloa kodiksemme. Nyt rakentaisimme talon perustuksista alkaen.

Siispä asuntomessuille

Seinäjoen asuntomessuilla vieraillessamme kiinnitimme huomiota erityisesti erilaisiin kivirakentamisen mahdollisuuksiin. Tilajako ja sisustaminen olivat olleet kyllä koko ajan suunnittelussa mukana, mutta valaistusasiat tuntuivat olevan niin kaukana, ettemme olleet kovasti vielä niitä miettineet. Asuntomessuilla kuitenkin huomioimme myös erilaiset valaistusmahdollisuudet. Vanhassa väliaikaiskodissamme olimme lisänneet valaistusta ja todenneet, miten suuri merkitys hyvällä ja tarkoituksenmukaisella, hyvin suunnitellulla valaistuksella on sekä turvallisuudelle että viihtyisyydelle. Havaitsimme myös sen, että asuessamme keskellä kaupunkia, hyvin valaistujen katujen varrella, tarvitsemme myös himmennettävää valaistusta. Keskusteluun nousi myös energiaa säästävät vaihtoehdot. Nyt tarvitsimme valaistussuunnittelua tuomaan tiettyjä kohteita pelkistetyssä kodissamme.

Siitä messupäivästä alkoi yhteistyö Winledin ja Erkka Hurskeen kanssa. Esitimme toiveita, joiden mukaan valosuunnitelmaa ryhdyttiin tekemään. Muun rakentamisen keskellä, kun piti kilpailuttaa tavarantoimittajia ja päättää monenlaisista ratkaisuista, oli joskus vaikea keskittyä miettimään valaistusta. Välillä taisinkin ajatella, että hyvä kun joku ammatti-ihminen hoitaa homman. Kotimme rakentaminen on nyt siinä vaiheessa, että valaistus ei ole vielä ollenkaan näkyvissä. Oikeastaan vain keittiöosan alaslasketussa katossa näkyy tulevien lamppujen paikat.

Kuva katon valaisinpaikoista

Jännittävää nähdä… siellä seinien ja kattojen sisällä piilee valoisia yllätyksiä. Ohessa on kuitenkin muutamia 3D-mallinnuskuvia tulevan kotimme valaistuksesta.

Ruokailutilan valaistus

3d-mallinnus vessasta sekä sen valaistuksesta

Kirjoittajana on ollut asiakkaamme Margetta. Valaistuksen tähän kohteeseen on suunnittelut Erkka Hurske.

Lue myös tämä artikkeli!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös