ABB free@home — kodin valaistuksenohjaus uudelle tasolle


Hyvä valaistus ja etenkin sen ohjaus ovat nykypäivänä lähestulkoon vaatimuksena, kun rakennetaan omakotitaloja.

Haasteena yleisesti tuntuu olevan se, että mikä taloautomaatiojärjestelmä kannattaisi valita lukuisten joukosta ja ennen kaikkea se, että mitkä valaisimet tai laitteet ovat yhteensopivia valitun järjestelmän kanssa.

Me haluamme tuoda tietoisuuteen erittäin toimivaksi ja helpoksi taloautomaatiojärjestelmäksi osoittautuneen ABB-free@home.

Tämän artikkelin tarkoituksena on käydä läpi se mikä teitä varmasti eniten kiinnostaa, eli kuinka helppoa tämän järjestelmän suunnitteleminen, asentaminen ja käyttöönotto on sekä miten se voidaan ottaa myös huomioon Winledin valaistussuunnittelussa.

Free@home sopii sekä uudis- että remonttikohteisiin

Luo uudis- tai remonttikohteesta älykoti helposti

Kyseinen järjestelmä mahdollistaa erittäin paljon erilaisia ominaisuuksia, joita kodin ohjauksessa tarvitaan, kaiken lisäksi se on myös loppukäyttäjälle helppo, mutta edullinen vaihtoehto moneen muuhun monimutkaiseen järjestelmään verrattuna.

Ennen kaikkea se on sähkösuunnittelijalle sekä sähköasentajalle erittäin helppo asentaa ja käyttöönottaa. Monesti sähköasentajan hommaa vaikeuttaa se, että monet markkinoilla olevista järjestelmistä ovat haastavia käyttöönottaa ja vaativat lisäksi integraatiota koodauksen muodossa.

ABB Free@home kodinohjausjärjestelmä mahdollistaa paljon erilaisia ominaisuuksia, joita kodin ohjauksessa tarvitaan.

Järjestelmän asennus on yksinkertaista ja nopeaa. Järjestelmän avulla saadaan lisättyä käyttömukavuutta, turvallisuutta ja muunneltavuutta verrattuna perinteisiin sähköasennuksiin.

Kodinohjausjärjestelmä saadaan asennettua haastavimpiinkin remonttikohteisiin, sillä free@home järjestelmä on saatavilla myös langattomana.

Free@homella voit ohjata lähes kaikkea kodissasi

Free@homen avulla voit yhdistää kaikki kodin ohjaukset yhteen ohjausjärjestelmään, joka mahdollistaa älykkäät ohjaukset myös etänä.

Valaistuksen lisäksi ABB-free@homella voi ohjata lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa, pistorasioita, verhoja, markiiseja ja vaikka autotallinovia, jolloin kotoa poistuttaessa ei tarvitse miettiä jäikö uuni tai kahvinkeitin päälle, kun ne saadaan automaattisesti sammumaan.

Free@homeen voidaan myös liittää palohälyttimet, vuotovahdit, päävesijohdon magneetti- tai moottoriventtiilin ja murtohälytysjärjestelmän parantamaan turvallisuutta.

Ominaisuus Lisätietoa
Valaistuksen ohjaus Sisä- ja ulkovalaisimien monipuoliset ohjaukset, kytkentä ja himmennys. Helposti muokattavat valaistustilanteet.
Kaihtimet, verhot ja markiisit Voidaan ohjata kaihtimia, verhoja ja markiiseja. Verhojen ja markiisien ohjaukset voidaan sisällyttää tilanneohjauksiin
Lämmitys ja jäähdytys Lämmitys mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja päivärytmiin. Lämmityksenohjaus voidaan yhdistää täysin tilanneohjauksiin.
Ilmanvaihto Kun asukkaat ovat poissa, huonelämpötilaa pudotetaan ja ilmastointi kytketään minitilaan. Illalla kotiin saavuttaessa on jälleen mukavan lämmintä ja kutsuvaa.
Ovipuhelin ABB-Welcome-ovipuhelin voidaan integroida ABB-free@home -järjestelmään. Vastaaminen ja oven avaaminen mahdollista myös mobiililaitteilla.
Hälytykset ABB-free@home huolehtii myös kotisi turvallisuudesta, jolloin saat hälytyksen esim. puhelimeesi, kun kosteusvahti huomaa kosteutta paikassa, johon se ei kuulu.
Sääasema Sääasemalla voidaan automatisoida esim. ohjaus sen mukaan halutaanko auringon lämmittävän talvella vai halutaanko estää ylilämpö kesähelteillä.
Astronominen kello Ohjaukset voivat myös olla automaattisia, esim. valaistus muuttuu auringon liikkeiden mukaan.
Ohjattavat pistorasiat Halutut pistorasiat voivat olla kotiautomaation ohjauksessa, jolloin esimerkiksi poissaolon ajaksi niistä kytkeytyy virta pois.
SONOS-äänentoisto Sonos-kaiuttimia voi nyt ohjata täydellisesti integroiduilla free@home-painikkeilla puheella, tilannekutsuilla ja kosketusnäytöillä.
Ajastukset Ohjaukset voivat myös olla automaattisia, jolloin ne ohjautuvat itsestään esimerkiksi kellonajan, säätilan tai auringon liikkeiden mukaan.
Astronominen kello Ohjaukset voivat myös olla automaattisia, esim. valaistus muuttuu auringon liikkeiden mukaan.
Läsnäolon simulointi Läsnäolosimulaatio tekee kodistasi asutun näköisen poissaolon aikana kytkemällä valoja ohjelman mukaan
Tilanteet Voidaan esim. asettaa koti poissa-tilaan, jolloin huonelämpötilan pudotus aktivoituu, valot sammuvat ja halutut pistorasiat kytketään pois päältä.
Langaton- ja etäohjaus Mobiililaitteilla voit sekä tehdä ohjauksia että tarkistaa tilanteen etänä.
ABB-pilvipalvelu Kodin toimintojen etäohjauksessa on monia etuja: Voit esim. voit tarkistaa valaistuksen tai laittaa lämmityksen päälle.
Push- ja sähköpostiviestit Push-ilmoitukset mobiililaitteille MyBuildings-palvelun avulla.
Sijaintipalvelut Ohjaa kotiasi, kun lähdet töistä kotiin, jotta se nostaa lämmityksen takaisin mukavuuslämpöön. '


Lisätietoa ominaisuuksista, toiminnoista ja kaikesta mitä ABB Free@home mahdollistaa löydät ABB:n sivuilta.

Valaistuksen ohjaus voidaan toteuttaa ABB free@Homella

Valaistuksen ohjaus ABB-free@homella

Valaistusta voidaan ohjata free@homella monella eri tavalla kuten tilanneohjauksella, aikaohjauksella tai erilaisien tunnistimien avulla. Ohjauksia ja ohjausryhmiä on helppo muokata itse, jolloin käyttäjän on helppo tehdä järjestelmästä itsensä näköinen.

Free@homen avulla voidaan himmentää valaisimia yksittäin tai ryhmissä, mutta kuten muutkin kotiautomaatiot, myös free@home on parhaillaan silloin kun toimintoja ohjaillaan tilanneohjauksilla. Tilanneohjauksien avulla ei tarvitse ohjata erikseen yksittäisiä valaisimia tai valaisinryhmiä, vaan ohjauksiin voidaan yhdistää kaikki tilan valaisimet ja vaikkapa lämpötilan säätö.

Tilanneohjauksien lisäksi valaisimia voidaan ohjata esimerkiksi kellonajan tai valoisuuden mukaan. Tätä käytetään varsin usein etenkin ulkovalaisimien kanssa, jolloin valaisimia ei tarvitse erikseen sytyttää katkaisimista, vaan ne ovat päällä automaattisesti oikeina aikoina.

Valaistusta voidaan ohjata myös liike- ja läsnäolotunnistimien avulla. Liiketunnistimet ovat käteviä tiloissa, joissa kuljetaan usein vain läpi. Tällöin valaisimia ei tarvitse erikseen muistaa sammuttaa vaan ne sammuvat tietyn ajan kuluttua, kun tilasta on poistuttu. Usein tällaisia tiloja ovat autotallit, varastot ja vaatehuoneet.

Läsnäolotunnistimien idea toimii hyvin samalla tavalla. Tunnistin tunnistaa milloin tilassa on joku ja sammuttaa valaisimet, kun ketään ei ole tilassa. Tällaisien tunnistimien avulla saadaan käyttömukavuuden lisäksi reilusti energiansäästöä, kun tunnistimet huolehtivat siitä, ettei valaisimet ole eri tiloissa turhaan päällä. Lisäksi tämä pidentää itse valaisimien käyttöikää, kun ne ovat päällä ainoastaan tarpeen mukaisesti.

Winled-valaisimet ovat yhteensopivia ABB-free@home -järjestelmän kanssa ja jo valaistussuunnitteluvaiheessa, osaamme määrittää tarvittavat komponentit valaistuksen ohjaukseen.

Muokkaa helposti tapahtumia tilanteen mukaan

Free@homessa voidaan helposti luoda tietokoneen avulla eri ohjaustilanteita. Näissä voidaan määrittää esimerkiksi mitkä valaisimet syttyvät tietystä painikkeesta. Samalla voidaan säätää jokaisen valaisimen himmennystaso tilanteessa yksitellen.

Monesti hetken käytön jälkeen huomataan, että jokin valaisin voisi säätyä eri tavalla. Nämä ovat melko yksinkertaisesti käyttäjän itse muokattavissa, jolloin muutoksien tekemiseen ei tarvita erikseen sähköasentajaa. Eli jos käytössä huomataan, että jotakin valaisinta olisi kätevämpi ohjata toiselta katkaisijalta, saadaan tämä muutos tehtyä helposti ohjelman avulla, ilman että johdotuksia tarvitsee muuttaa.

Tilanneohjauksia kannattaakin tehdä erilaisia tilanteita varten, jolloin valaistus ja muut asiat saadaan säädettyä vain yhtä nappia painamalla halutunlaisiksi. Tilanteista yleisimpiä ovat kotona/poissa -tilanteet, jolloin esimerkiksi kotoa poistuttaessa painetaan päälle poissa-tila. Tällöin esimerkiksi kaikki valaisimet sammuvat, tietyiltä sähkölaitteilta katkeaa virta ja lämmitystä ja ilmanvaihtoa voidaan laittaa pienemmälle.

ABB free@homeen voidaan helposti luoda uusia ehdollisia toimintoja, kuten perheenjäsenten ollessa kotona, vaikka ovikellon soidessa musiikki vaimennetaan ja hämärän aikaan sytytetään ulkovalo.

Tai vaikka jos kaikki perheenjäsenet ovat poissa, sytytetäänkin pari sisävaloa erilaisilla viiveillä ja kaiuttimista alkaa kuulua Dobermannin haukuntaa sekä tällöin kuva ulko-ovelta aukeaa kännykkään missä sitten ollaankaan.

Älyvalaistukseen on monenlaisia ratkaisuita

Näin ABB free@home asennetaan

ABB free@home -kotiautomaatiojärjestelmän voi toteuttaa usealla eri tavalla riippuen kohteen valmiuksista.

Tapa 1: Väyläkaapelointi koko taloon

Uudiskohteissa suosituin tapa on toteuttaa järjestelmä käyttäen väyläkaapelointia, silloin koko talon sisäinen sähköjärjestelmä putkituksineen on uutta. Kaapelointiin soveltuu vihreä KNX kaapeli, jota on saatavilla esimerkiksi sähkötukuista.

Tämän väyläkaapelin avulla saamme tiedon kulkemaan esimerkiksi huonekohtaisista painikkeista tai kosketusnäytöltä suoraan tänne keskukseen viereen asennettuun System Access Pointiin ja varsinaiselle ohjattavalle laitteelle tai laitteille.

Valaistuksen ohjaamiseen on free@home keskushimmennin yksikkö. Tästä kyseisestä yksiköstä lähtee neljä kanavaa ja kunkin kanavan kuorma voi olla enintään 80W. Toisin sanoen tästä yhdestä himmennin yksiköstä voidaan laittaa toimimaan neljä erillistä valaisinryhmää.

Kytkeminen keskuksen päässä on siis erittäin yksinkertaista ja täällä keskuksella kytketään myös muut free@home-komponentit, joilla ohjataan muita kodin laitteita, kuten ovipuhelinta tai ilmanvaihtoa.

ABB-Free@Home asennus on helppoa

Tapa 2: Langaton (keskitetty)

Miten sitten saneerauskohteen osalta voidaan saada taloautomaatio toimimaan, ellei johdotuksia ja kodin sähköverkkoa ole tarkoitus uusia?

Toinen tapa on toteuttaa se langattomasti, jolloin väyläkaapelointia ei tarvita vaan tiedonsiirto tapahtuu langattomasti järjestelmän laitteiden ja System Access Pointin välillä. Tällöin kuitenkin käytetään keskitetysti free@home komponentteja keskuksella. Tämä helpottaa järjestelmän asennusta esimerkiksi saneerauskohteissa.

Tässä langattomassa järjestelmässä tätä ei tarvitse tehdä, vaan kaikki tämä toteutuu kytkinrasioille asennettavien langattomien kytkimien/himmentimien kautta.

Oikeastaan ainoa vaatimus on se, että kytkinrasialle tulee nolla ja vaihde. Lisäksi tässä kytkin/himmenninyksikössä sijaitsee paikat valaisinryhmälle lähteville kaapeleille, joka täällä onkin jo ennestään asennettuna. Toisin sanoen tämä langaton kytkin hoitaa sen saman asian, kuin mitä uudiskohteessa keskukselle asennettava keskusyksikköhimmennin, mutta ilman langallista väylää.

Free@home muodostaa talon sisälle langattoman verkon ja hyödyntää sitä tiedonkulussa. Lisäksi etäohjaus kodin ulkopuolelta, esimerkiksi töistä tai lomamatkalta, tapahtuu pilvipohjaisen palvelun kautta, joka on yhdistettynä talon sisällä olevaan System Access Pointiin.

Tapa 3: Langaton (hajautettu)

Järjestelmä voidaan toteuttaa myös hajautetusti, jolloin toimilaitteet sijoitetaan huone- tai tilakohtaisesti.

Tapa 3: sekoitus langallista ja langatonta

Kolmas tapa on sekoittaa sekä langatonta, että väyläkaapelointia, jolloin saadaan hieman enemmän ominaisuuksia ja laitteita käyttöön. Täytyy muistaa, että esim. kosketusnäytöt tarvitsevat aina väyläkaapeloinnin.

ABB free@home toimii WInled-valaisimien kanssa ABB-free@home toimii myös Winledin valaisimien kanssa.

Miksi valita ABB free@home?

Ennen kaikkea järjestelmä on urakoitsijalle erittäin helppo suunnitella, asentaa ja käyttöönottaa. Kaiken lisäksi se on loppukäyttäjälle helppo ja edullinen vaihtoehto moneen muuhun järjestelmään verrattuna.

Kaikkia toimintoja voidaan todella kätevästi muokata käyttöliittymässä hetkessä ja milloin vain. Varsinainen käyttö itse talossa tapahtuu perinteisillä painikkeilla, kosketusnäytöillä taikka älylaitteiden avulla.

Me Winledillä voimme jo valaistussuunnittelun yhteydessä tyypittää teille halutessanne oikeat free@home komponentit valaistuksen osalta. Näin saadaan kustannustehokkaan ja kattavan taloautomaatio järjestelmän, johon yhteensopivat valaisimet löytyvät Winlediltä.

Lisää siitä, paljonko valaistus maksaa, voitte lukea Paljonko hyvin suunniteltu valaistus maksaa -artikkelistamme.

Lue myös nämä valaistuksen ohjaus -artikkelit

Olemme kirjoittaneet myös muista valaistuksen ohjaustavoista sekä myös älyvalaistuksesta

Valaistuksen ohjaus — DALI
Valaistuksen ohjaus — KNX
Valaistuksen ohjaus — DMX.

Jos tarvitsette apua valaistuksen ohjaukseen liittyvissä kysymyksissä, niin mielellämme niissä autamme - ota vain reilusti yhteyttä meihin!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 03.05.2021

Lue myös