Olemme juuri saaneet päätökseen reilun vuoden mittaisen omakotitalon rakennusprojektin, jossa valaistuksen suunnittelusta vastasi Winled Oy. Olemme asuneet uudessa kodissamme noin kuukauden ja totean heti, että ammattilaisten käyttö valaisun suunnittelussa kannatti.

Talon tunnelma on muunneltavissa valaistuksella eri tilanteisiin sopivaksi, mutta valoa on kaikkialla riittävästi myös arjen toiminnoille.

Uudessa talossamme on paljon yhtenäistä tilaa, sillä kyseessä on 1,5-kerroksinen hirsitalo. Tämä tarkoittaa, että käytännössä olohuone, eteinen, keittiö, ruokailutila ja yläkerran aulatila ovat yhtä tilaa. Talon keskeinen elementti on suuret ikkunat olohuoneessa.

Valaistuksen näkökulmasta haasteen luovat monimutkaiset, joka suuntaan laskevat kattorakenteet. Valaistuksen toteuttaminen yhdenmukaisesti ja eri tilojen tunnelmaa korostaen, olisi ollut minulle suurella todennäköisyydellä ylivoimainen tehtävä.

Olisin saanut aikaan kasan erilaisia valaisimia roikkumassa erilaisissa paikoissa sekä paljon jalka- ja pöytävalaisimia tuomassa lisävaloa. Olisin lopulta päätynyt manaamaan jonkun viistokaton lampun valon häikäisemistä ruokapöydässä tai valon puutetta siivotessa yläkerran aulassa.

Nyt asuttuani talossa jo jonkin aikaa en ole löytänyt vielä yhtäkään kohtaa, jonka muuttaisin valaistuksesta. Toki tahtoisin sen viimeisen listan ja LED-nauhan paikalleen sinne kodinhoitohuoneen tason ylle, mutta perusvalo riittää hyvin ja näin projektin loppusuoralla alkaa jo askel painaa sen verran, että aikataulu asialle olkoon ennen joulua. Ja mikäs tässä ollessa, kun yleisvalo katossa on riittävä työskentelylle, joten nyt enää puhutaan hienosäädöstä, joka toteutuu aikanaan.

kylpyhuoneen epäsuora valaistus

Erityisesti olen ihastunut erilaisiin epäsuoran valon ratkaisuihin talossamme. Rakennusprojektimme aikana olen käynyt jokaisessa huoneessamme lukemattomia kertoja, mutta itsekin yllätyin kylpyhuoneemme valaistuksen viimeistelyn jälkeen. Listan alle piilotettu LED-nauha herätti valitun kaakelin eloon aivan uudella tavalla.

Epäsuora, lista taakse sijoitettu LED-nauha sai pintakuvioidun täysvalkoisen kaakelin muuttumaan eläväksi ja samalla yhdisti ne aivan uudella tavalla saunan piilupaneloinnin pintakuvioon. Suihkutilan nykyaikaiset kaakelit yhdessä piilupaneloidun saunan kanssa loivatkin rauhallisen ja kauniin kokonaisuuden, jossa on helppo rentoutua miellyttävässä hämärässä. Talomme valaisusuunnitelman ehdoton helmi onkin juuri tuo kylpyhuoneen valaistuksen toteuttaminen.

Edellisessä asunnossamme kylpyhuoneen valaistus oli toteutettu pistevalaisimilla ja oli tunnelmallinen, mutta se ei riittänyt esimerkiksi siivoukseen. Kylpyhuoneen nurkkien kuuraus tarkoittikin lisävalon raahaamista paikalle. Lisäksi tilan käyttö esimerkiksi sotkuiseen askarteluun lasten kanssa ei onnistunut kunnolla ilman lisävalaistusta.

Valaistussuunnitelmassamme onkin pesuhuoneen katossa märkätiloihin sopivat tehokkaammat valaisimet, joita voidaan käyttää muulloin kuin kylpiessä. Tällä ratkaisulla pesuhuone toimii myös kodinhoitohuoneen jatkeena ja työskentely molemmissa tiloissa on miellyttävää. Pesuhuoneessa olevat valaisimet ovat samoja kuin talomme muutkin yleisvalaisimet, joten valaisimet luovat selkeän kokonaisuuden koko talossamme.

makuuhuoneen valaistus led-nauhalla

Alakerran makuuhuone on toinen ehdoton suosikkini talossamme. Riittävä perusvalo ja listan taakse upotettu LED-nauha tekevät makuuhuoneesta valaistuksen puolesta toimivan kokonaisuuden. LED- nauha toimii illalla mukavasti rauhoittaen ja on aamulla riittävä, mutta ei liian kirkas, kun hapuilet silmät ristissä jotain päälle pantavaa töihin lähtiessäsi.

olohuoneen LED-valot

Olohuoneessa on käytetty seinillä olevia valaisimia, joista valo lähtee sekä ylös että alas. Molempien suuntien keilat ovat säädeltävissä. Valaisimet toimivat myös koristeina samalla kun luovat tilaan tunnelmaa. Epäsuora seinillä oleva valaistus antaa myös tilaa olohuoneen takalle, jossa talvikelillä poltettu takkatuli pääsee loistamaan pääosassa.

Epäsuoravalo on asia, joka toimii miellyttävänä tunnelman luojana talossamme. Kylpyhuoneessa se saa laatat elämään ja luo miellyttävää harmoniaa. Olohuoneessa valaisimet toimivat koristeina ja samalla luovat oleskelutiloihin miellyttävän tunnelman. Makuuhuoneessa valaistus tukee nukkumaan rauhoittumista ja rauhoittaa heräämisen hetken.

Lisäksi eri huoneiden valaistusratkaisuilla on koko talo laitettavissa tunnelmamoodiin ja kaikki käytetyt valasimet muodostavat yhdessä huoneesta toiseen jatkuvan kokonaisuuden.

Itselleni onkin herännyt muuton jälkeen kysymys: kuka olisi rakentamisen aloittaessaan uskonut valaistuksen merkitystä talon sisustuksen ja tunnelman viimeistelyssä? Asiaan toki vaikuttaa moni muukin asia, mutta itse en osannut aloittaessani hahmottaa tätä asiaa. Onneksi sain apua ammattilaisilta ja lopputulos onnistui yli odotusten.

Tämän kirjoituksen kirjoitti asiakkaamme Hanna Lehtinen

Lue myös Hannan ensimmäinen kirjoitus valaistussuunnittelusta!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 07.01.2020

Lue myös