Epäsuora valaistus on noussut nopeasti hyvin suosituksi tavaksi toteuttaa valaistusta eri tiloihin. Päällimmäisenä ajatuksena on se, että valonlähde ei näy lainkaan. Kun valonlähde jää piiloon ja valo heijastetaan eri pintojen kauttaa, syntyy "epäsuoraa valoa".

Tässä artikkelissa käydään läpi juuri epäsuoran valon luontiin tarkoitettujen valolistojen käyttöä. Missä valolistoja käytetään, miten ne asennetaan ja niin edelleen.

Mikä on valolista?

Meidän kauttamme saatavat valolistat ovat tehty paisutetusta polystyreenistä (EPS) ja se sisältää 2% muovia ja 98% ilmaa. Käytetty materiaali on erittäin ympäristöystävällistä ja se on luokiteltu työlääketieteelliseltä kannalta hygieeniseksi (terveydelle vaaraton, mauton, hajuton ja myrkytön). Listoissa on polymeeri-kvartsipinnoite ja se voidaan maalata haluamallasi värillä.

Valolistan avulla voidaan luoda erilaisia epäsuoran valaistuksen ratkaisuja. Listojen päälle asennettava led nauha heijastaa valoa katon kautta tilaan.

Millaisia erilaisia valolistoja on?

Meidän kauttamme saa neljää erilaista valolistamallia: Kulma, Kumpu, Kuu ja Linna.

Erilaiset valolistavaihtoehdot.

  1. Kulma-valolista voidaan asentaa seinä-seinä tai seinä-katto linjaan. Listassa on paikat kahteen erisuuntaan valaiseville valonauhoille. Listan leveys ja korkeus on 90 mm.

  2. Kumpu-valolista on mitoiltaan suurin kauttamme saatavista valolistoista. Leveyttä sekä korkeutta listalla on 130 mm.

  3. Kuu-valolista on valikoimamme siroin lista. Leveyttä löytyy 45 mm ja korkeutta 80 mm.

  4. Linjakkaalla Linna-valolistalla on leveyttä 46 mm ja korkeutta 120 mm. Listassa on paikat kahteen erisuuntaan valaiseville valonauhoille.

Miten valolistat asennetaan?

Valolistan asennus onnistuu varsin helposti asennusliiman, esimerkiksi Sikaflexin avulla. Ennen listan liimausta kannattaa asennuslinja piirtää asennuspinnalle tai vaihtoehtoisesti käyttää linjalaseria apuna.

Kun asennuslinja on selvillä, voidaan aloittaa listan liimaaminen. Aluksi levitetään reilusti liimaa valolistan seinäkiinnityspintaan, jonka jälkeen valolista painellaan asennuspintaan mahdollisimman tarkasti asennuslinjan mukaisesti.

Miten valolistat asennetaan Valolistat kiinnitetään toisiinsa asennusliiman avulla

Valolistamme toimitetaan kahden metrin pätkissä. Jos suunniteltu lista-asennus on tätä pidempi, tulee listaa jatkaa liimaamalla niiden päädyt yhteen. Tämäkin toimenpide on varsin helppo, valolistan päätyihin pursotetaan asennusliimaa, jonka jälkeen palaset asetellaan asennuslinjan mukaisesti asennuspinnalle ja painetaan päädyt yhteen. Liitoskohdasta mahdollisesti ylipursuava liima tulee pyyhkiä heti pois.

Kun valolistat on onnistuneesti liimattu asennuspinnalle, annetaan liiman kuivua ohjeiden mukaisesti. Vaikka valolistat asennettaisiinkin niin tarkasti kuin mahdollista, on hyvinkin mahdollista, että puskusaumoissa esiintyy pieniä tasoeroja. Nämä tasoerot voidaan hioa sileiksi 80-100 karkeusasteen hiomapaperilla. Valolistan alasauman ja seinän välinen sauma voidaan kitata näkymättömiin esimerkiksi akryylimassalla.

Valolistojen maalaus

Valolistoissamme on asennuspintaa lukuun ottamatta hiekan värinen polymeeri-kvartsipinnoite, joka saattaa joillakin värisävyillä vaatia peittävää pohjamaalia ennen varsinaisen maalikerroksen maalaamista. Maalaaminen onnistuu varsin helposti telan avulla ja myös spraymaalin käyttö on mahdollista.

Valolistojen maalaus Ylemmällä rivillä valolista on maalattu spraymaalilla mattamustaksi, alemmalla rivillä ollaan käytetty vaalean vihreää pintamaalia

Valolistojen leikkaaminen

Valolistoja voidaan katkoa sahaamalla lista halutusta kohtaa. Jiirilaatikon tai jiirisahan käyttäminen on suositeltavaa, jotta katkoskohdasta tulee mahdollisimman tasainen.

Valolistojen leikkaaminen Jiirisahan avulla saadaan tehtyä siistiä jälkeä

Led nauhojen asennus valolistoihin

Valolistamme mukana toimitetaan miniprofiili ja kirkas muovisuoja. Alumiiniprofiili kiinnitetään valolistaan asennusliiman avulla. Kun alumiiniprofiili on asennettu valolistaan, voidaan valonauha kiinnittää profiiliin valonauhan takana olevalla teipillä.

Led nauhojen asennus valolistoihin Paketin mukana tuli itse valolista, miniprofiili sekä kirkas muovisuoja

Miniprofiili kiinnitys Miniprofiili kiinnitetään valolistoihin asennusliimalla

Miniprofiilin asentaminen valolistaan on vaivatonta: pursota asennusliimaa miniprofiilin selkämykseen ja aseta profiili uraan.

Valonauhan asennus Valonauhan asennus miniprofiiliin

Kun asennusliima on kuivunut, voidaan valonauha asentaa profiiliin nauhan takana olevan teipin avulla.

Missä valolistoja käytetään?

Valolistojen käyttökohteita rajaa lähinnä vain mielikuvitus. Yleisimmät käyttökohteet ovat kuitenkin seinät ja katot, sekä rakennuksen sisäkulmat.

Tässä muutamia tapoja miten toteuttaa epäsuoraa valoa kotiisi.

Valolistat kattoihin

Valolistat kattoihin Valolistaa kiertämässä alaslaskuja.

Valolistojen avulla voit esimerkiksi koristella alaslaskujen reunan, antaen niille vaikuttavan ilmeen.

Valolistat seinille

Valolistat seinille Valolista huoneen seinällä tuo tilaan tunnelmaa.

Seinälle asennettavan valolistan avulla voit luoda yksityiskohtia tiloihin.

voit luoda yksityiskohtia tiloihin. Valolista kulman ympäri

Sahaamalla valolistan jiiriin, voit jatkaa valolistaa kulmien yli.

Luovat ideat

Tavanomaisten toteutuksien lisäksi valolistoista voidaan tehdä sisustusta korostavia elementtejä, esimerkiksi vaikka kehykset canvas-tauluille tai muulle seinätaiteelle.

Canvas-taulun kehykset mitoitettu 3d-mallin avulla Canvas-taulun kehykset mitoitettu 3d-mallin avulla

Luovat ideat valolistoilla Valolistasta tehty julisteen kehys

Malli esimerkkinä tilasimme toimistollemme pari pätkää Linna-valolistaa ja kyhäsimme näppärän kehyksen uudelle julisteellemme.

Mistä voin ostaa valolistoja?

Jos mietit miten toteuttaa epäsuoraa valaistusta, niin valolistoja voit tilata suoraan esimerkiksi meidän lähimmältä tuotteidemme jälleenmyyjältä.

Lue myös seuraavat artikkelit:


Julkasija: Winled Oy, Lauri Laine
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös