Energiansäästöviikko on täällä taas — katso vinkit miten säästät valaistuksella


Tiedätkö sinä mitä tapahtuu joka vuosi viikolla 41? Tällä viikolla vietetään Energiansäästöviikkoa!

Energiansäästöviikko on vuosittain viikolla 41 toistuva Motivan valtakunnallisesti järjestettävä kampanja, jota on vietetty jo vuodesta 1996 asti. Tämän viikon aikana kiinnitetään huomiota energiansäästöön ja pyritään edistämään kestävään kulutukseen liittyviä tekoja.

Jo pienillä asioilla, säädöillä ja arkisilla jutuilla voidaan saada aikaan merkittäviä parannuksia ja tuntuvia säästöjä niin kotitalouksissa kuin yrityksissäkin!

Winledin viisi energiansäästövinkkiä valaistuksen osalta:

1. Vaihda lediin


LED-valaisimet ovat erittäin energiapihejä ja pitkäikäisiä valaisimia.

Hyvä malli vaihdolla on vaihtaa vanhan 2x58W loisteputkivalaisimien tilalle esimerkiksi Runkovalaisin 42W, joka pudottaa puolella sähkönkulutusta, mutta samalla nostaa reilusti valon määrää.

Voit saada huomattavia säästöjä, sillä LED-valaisinten energiankulutus on perinteisiin valaisimiin verrattuna erittäin pientä ja huoltovälit ovat pidemmät!

2. Kaikkien lamppujen ei tarvitse olla päällä 24/7


Suunnittele valaistus niin, että turhat valot voivat olla pois päältä, kun huoneita ei käytetä.

Voitko esimerkiksi olohuoneessa elokuvaa katsoessa himmentää valaistusta ja sammuttaa muista huoneista valot?

3. Kun lähdet huoneesta, sammuta valot ja laitteet


Vältä tarpeetonta kulutusta. Usein esimerkiksi puhelimen laturi ja muut viihde-elektroniikan laitteet voivat jäädä päälle huoneesta lähdettäessä, kodin sähkölaitteet kuluttavat virtaa usein valmiustilassa.

Huoneesta poistuessa helppo tapa on painaa katkaisimesta valot pois, ja näin säästetään jälleen!

4. Valaistuksen ohjausjärjestelmällä lisää säästöjä


Hyvin suunniteltu käyttötarpeet huomioiva valaistus parantaa käyttäjämukavuutta. Tämä yhdistettynä hyvin suunniteltuun ohjausjärjestelmään mahdollistaa merkittävänkin energiansäästön unohtamatta käyttäjäkokemusta.

Valaistuksen ohjausjärjestelmällä (läsnäolotunnistimilla, hämärä- ja kellokytkimillä sekä vakiovalo-ohjauksilla) voi saada maksimoitua jo ennestään suurta energiansäästöä - esim. ulkovalaistuksessa liiketunnistimien käyttöä ja alueiden toiminnan suunnittelu sekä aikataulutus voi mahdollistaa huomattavan lisän energiansäästöön.

5. Ammattilaisen valaistussuunnittelu maksimoi hyödyt


Hyvin suunnitellulla LED-valaistuksella saavutettu hyöty on nykyään moninkertainen verrattuna mihinkään muuhun valaistusratkaisuun.

Tekemällä kunnollisen 3D-valaistussuunnitelman varmistat, että kohteen parhaat puolet pääsevät esille, se on energiatehokas ja juuri oikeanlainen tilaan.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 08.10.2018

Lue myös