Casambi on valaisin- tai liitäntälaitevalmistajasta riippumaton valaistuksen ohjausjärjestelmä, jonka toiminta perustuu Bluetooth Low Energy – protokollan hyödyntämiseen – tämä tekniikka on tuttu nykyajan älylaitteista.

Tässä artikkelissa kerromme mikä on Casambi ja miten sillä voidaan helposti ohjata valaistusta.

Miten Casambi-laitteet kommunikoivat keskenään?

Casambia ohjataan älykkäästi langattomalla tekniikalla. Ohjausjärjestelmän toiminnassa käytetään Bluetooth Mesh-verkkoja, jossa kommunikointiin käytetään BLE-protokollaa (Bluetooth Low Energy).

Kyseisessä verkossa jokainen laite, joka siihen liitetään, välittää ja vastaanottaa tietoa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että koska laitteet toimivat itsenäisesti, niin jos yksi laite menee rikki tai vikaantuu, niin koko olemassa oleva verkko ei kaadu.

Miten käyttäjä ohjaa valaistusta?

Ohjausjärjestelmää ohjataan ilmaisella Casambi-sovelluksella, joka toimii iOS tai Android-älylaitteissa ja on ladattavissa sovelluskaupoista.

Mesh-verkon laitteet sekä sovellus ovat Casambin kehittämiä ja muodostavat yhdessä Mesh-verkon keskenään, johon ne liitetään.

Verkon asetukset tallentuvat automaattisesti jokaiseen yhdistettyyn laitteeseen. Myös pilvipalveluun voidaan tallentaa verkon tiedot ja asetukset.

Mihin Casambi-ohjausjärjestelmä sopii?

Casambi-sovellus toimii yhtä hyvin perheen kodin valaistuksen ohjauksessa kuin myös toimitiloissa ja toimistoissa.

Valaistuksen ohjausjärjestelmän asentamiseen ja käyttöön ei tarvita erillisiä ja erityisiä ylimääräisiä laitteita eikä kalliita ohjelmointilisenssiä, jolloin kulutkin pysyvät pienempinä.

Mitä Casambilla voidaan ohjata?

Valaisimet toimivat itsenäisesti, mutta niitä voidaan ohjata myös ryhmissä. Valaistusta voidaankin ohjata hyvin monipuolisesti ja rakentaa juuri käyttäjän näköiset ja sopivat valaistusratkaisut.

Ohjausjärjestelmällä voidaan mm. luoda valaistustilanteita ja ajastuksia, muokata valaistustasoja, värilämpötilaa tai vaikka muokata valaisimen RGB-valonväriä, jos se on mahdollista.

Älylaitteiden lisäksi järjestelmään voidaan liittää myös erillisiä valokatkaisimia, -painikkeita sekä Casambin omia ohjauslaitteita ja monia muita.

Koska Casambi on riippumaton ohjausjärjestelmä, niin siihen on mahdollista helposti esimerkiksi lisätä uusia laitteita eri toimittajilta tai tehdä myöhemmin muutoksia jo olemassa oleviin laitteisiin.

Casambiin on mahdollista helposti esimerkiksi lisätä uusia laitteita eri toimittajilta

Winled-valaisimet & Casambi

Yleisesti Casambi –valonohjausjärjestelmään voidaan liittää On-Off-, 1-10V ja DALI-ohjattavia valaisimia.

Monen valmistajan malliston valaisimista Casambi –yksikkö on suoraan asennettu valaisimen liitäntälaitteeseen, mutta on myös mahdollista liittäää jo olemassa oleviin valaisimiin erillisiä ohjainyksikköjä, jolloin ne toimivat ohjausjärjestelmässä.

Winled-valaisimien yhteensopivuutta Casambi -valonohjausjärjestelmään liittämiseen voit tiedustella teknisestä tuestamme. Myös valaistussuunnittelijamme voivat ottaa huomioon Casambi-järjestelmän jo suunnitteluvaiheessa.

Muut valaistuksen ohjausjärjestelmät

Olemme myös kirjoittaneet aikaisemmin muista valaistuksenohjausjärjestelmistä sekä älyvalaistuksesta, joihin suosittelemme tutustumaan.

ABB free@home


DALI


KNX


DMX


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 15.10.2021

Lue myös