Beach Volley on saavuttanut suurta suosiota niin rentona kesänhauskanpitolajina kuin nopeatempoisena olympialajinakin. Laji on erittäin vauhdikas ja haastava, jossa olosuhteet voivat vaikuttaa peliin ratkaisevasti. Nyt sitä pääsee harjoittelemaan ympärivuotisesti myös Oulun Kaakkurissa.

Suomessa beach volleyn ulkokausi ei ole pisimmästä päästä, kiitos lyhyen kesän. Normaalisti kausi alkaa toukokuun puolivälissä ja loppuu elokuun lopulla iltojen viiletessä – kukaan tuskin miettii pelaamista syyskuun loppupuolella, kun lämpömittari on melkein sinisellä, puut ovat pudottaneet lehtensä ja tuuli puhaltaa navakasti.

Lajin ympärivuotiseen harrastamiseen tarvittavia tiloja on tähän asti löytynyt lähinnä Etelä-Suomen alueelta, joten sisähallin saaminen Pohjois-Suomen alueelle on näillä leveysasteilla lajin säilymisen kannalta mittaamattoman arvokasta.

Halli on ympärivuotisessa käytössä

Erinomainen liikuntamuoto

Beach Volley on erinomainen liikuntamuoto, sillä se on hauskaa, helppo oppia ja raskaan alustan vuoksi hyvää kuntoilua. Laji sopii loistavasti kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille.

Beach volley on kasvattanut suosiotaan nopeasti ja kesällä ympäri Suomen kohoaakin pelipaikkoja, joiden pystyyn laittaminen on edullista. Nyt, kun myös talviharjoittelumahdollisuuteen on alettu panostaa, odotetaan harrastajamäärien kasvavan entisestään.

"Oulun seudulla on noin 150-200 harrastajaa, joista tosi aktiiveja on 50-100 pelaajaa", kertoo Oulu Beach Volley - OBV Oy:n hallituksen puheenjohtaja Arto Marttila.

Beach Volleyssä ei tarvitse hirveästi liikkua, että hiki tulisi.

Oulun Kaakkurin uudella hallilla järjestetään myös turnauksia ja kursseja aloittelijoista kilparyhmiin. Kokenut Anete Krastina on vetämässä Kaakkurin hallilla beach volley-kursseja.

"Ei tässä tarvitse edes osata pelata, jotta hiki tulee pintaan ja on hauskaa. Liikkuminen hiekalla on erilaista kuin muilla alustoilla ja kunhan saa pallon vähän ilmaan, niin saa peliä aikaan", Krastina toteaa.

Anete Krastina kertoo miten nostetaan palloa

Kauan kaivattu sisähalli osakeannin avulla

"Haluja hallin tekemiseen on ollut paljon ja tätä on mietitty lähes 10 vuotta", toteaa Marttila.

Erilaisia halliratkaisuja on katseltu jo aikaisemminkin, mutta Beach Volley -hallin vaatima korkeus tai tarpeeksi toimivat pukeutumis- ja peseytymistilat muodostuivat erittäin haastaviksi löytää jo olemassaolevista tiloista.

"Toisaalta voi olla rohkeuden puutetta, ettei ole itse uskallettu alkaa rakentamaan hallia", kertoo Marttila.

Kun sopivat tilat viimein löytyivät Oulun Kaakkurissa sijaitsevan liikuntakeskus Oz MAXin tiloista, potkaistiin kaksi kuukautta kestänyt projekti käyntiin. Hanke toteutui kiitos rohkeiden alan harrastajien: he perustivat osakeyhtiön ja rahoitus hallille haettiin osakeannilla, johon osallistui harrastajien lisäksi myös joitain yrityksiä.

Hankkeen toteutumisen merkittävyydestä kertookin se, että Oulun Beach Volley -halli on Vaasan yläpuolella ainoa paikka, jossa rantalentopalloa voi pelata ympäri vuoden.

Tomminkin hypyssä on ilmaa

Tilan korkeus, valaisimen häikäisemättömyys sekä riittävä teho valaistussuunnittelun lähtökohtia

Yksi tärkeimmistä hankinnoista on ollut hallin valaistus. Tiloihin haluttiin kunnon valot ja hallissa päädyttiinkin ledeihin, joista Marttilalla oli jo aikaisempaa kokemusta. Sopivaksi ratkaisuksi valikoitui Saturnus 150 W.

"Saturnus-valaisimessa on niin valaistuksellisesti kuin kestävyydenkin kannalta todella hyvät ominaisuudet, ja täten se sopii vaativiinkin kohteisiin", toteaa valaistussuunnittelusta vastannut Niko Kyösti.

Kyöstin mukaan korkean tilan suunnittelussa on tärkeää varmistaa, että valoa riittää tarpeeksi lattiatasoon saakka. Valaisimen valaisukulman tulee olla sopiva sekä valaisimen täytyy olla riittävän tehokas.

"Koska Beach Volley -hallissa käytetyt valaisimet ovat niin laadukkaita ja ominaisuuksiltaan hyviä, ei korkean tilan suunnittelussa ollut sen suurempia vaikeuksia", Kyösti toteaa.

Beach Tennis on yksi mahdollisista lajeista

Oikea valaisinvalinta takaa parhaan lopputuloksen

Saturnus-valaisimen valaisukulma on 100 astetta, joka omalta osaltaan minimoi häikäisyä. Myös suuntaamalla valaisin oikein voidaan taata, että korkeimmatkin pallot näkee hyvin.

"Valaistus on osoittautunut erinomaiseksi. Muilta pelaajilta ei ole kuulunut palautetta, että häikäsyjä olisi tullut", kertoo Marttila.

Saturnuksen tasainen ja hyvä valo täyttävät hallin tarpeet. 150 watin tehoisesta Saturnus-valaisimesta riittääkin potkua korkeasta katosta maahan asti. Lisäksi Saturnus-valaisimen IK-luokitus on korkein mahdollinen: IK10. Käytännössä valaisin siis kestää todella kovaakin käsittelyä. Lisäksi valaisimen IP-luokitus on IP65, joten kostea ja pölyinen tila ei tuota sille ongelmia.

LED-valaisinten energiatehokkuus tuo myös selvää säästöä, josta myös hallin vuokranantaja pääsee nauttimaan pitkässä juoksussa.

Laji on raskas ja helppo oppia

Iltojen pimetessä ei Kaakkurin Beach Volley-hallilla tarvitse pelailla hämärässä. Hyvin suunniteltu LED-valaistus takaa sen, että hallilla on valoisaa ja viihtyisää pelata ympäri vuoden.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 27.11.2017

Lue myös