Autotallin valaistus ledeillä


Hyvä valaistus autotallissa lisää sen käyttömukavuutta ja karkottaa ei toivotut vieraat pois. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä kannattaa ottaa huomioon autotallin valaistuksessa, minkälaisilla valaisimilla sen valaistus voidaan toteuttaa ja mitä vaatimuksia autotallin valaisimille on olemassa.

Millainen on hyvä autotallin valaistus?

Jotta saavutettaisiin hyvä valaistus autotalliin, on ensin selvitettävä millaiseen käyttöön talli tulee. Jos autotallissa vain säilytetään autoa, valon tarve on siellä huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi huoltotöihin tai muihin askareisiin tarkoitetussa tallissa.

Valaisimien sijoittelussa kannattaa ottaa huomioon auton tai autojen pysäköintipaikat. Valaisimia ei kannatta sijoittaa autojen päälle, jolloin valoa ei tule tarpeeksi tilan reunoille ja tila näyttää hämärältä. Valaisimet kannattaakin sijoittaa mieluummin autojen reunoille, jolloin valoa saadaan oikeisiin paikkoihin. Tämä on tärkeää huomioida varsinkin silloin, kun autotallissa on tarkoitus tehdä renkaanvaihtoa tarkempaa työtä, jolloin työnteko on helpompaa, kun auto ei pääse muodostamaan varjoja ympärilleen. Toinen tärkeä asia valaisimien sijoittelussa on ottaa huomioon autotalleissa usein käytetyt nosto-ovet. Valaistusta suunniteltaessa onkin varmistettava, etteivät ne estä nosto-ovien liikkeitä.

Valaistuksen käyttömukavuutta saadaan lisättyä huomattavasti, kun autotallin valaisimet laitetaan toimimaan liiketunnistimen kanssa. Valaisimet voivat itsessään sisältää liikkeentunnistimen tai niitä voidaan ohjata erillisellä liikkeentunnistimella. Tällöin autotallin valaisimet saadaan automaattisesti syttymään, kun sen lähelle saavutaan. Autotallin valaisimet voidaan myös liittää osaksi talon älykästä valaistusta. Tällä tavalla valaistuksen ohjaukseen saadaan runsaasti eri vaihtoehtoja ja valot voivat syttyä päälle esimerkiksi, kun järjestelmä tunnistaa puhelimesta, että ollaan tarpeeksi lähellä kotia.

Valaistusvoimakkuudet autotallissa

Autotallin vaatima valaistusvoimakkuus riippuu tilan käyttö tarkoituksesta. Jos tilassa pääasiassa säilytetään vain autoa, riittää sinne valaistukseksi sama kuin varastoissa eli reilu 100 luksia. Jos tilassa on tarkoitus tehdä vaativampia töitä, valaistusvoimakkuuden on hyvä olla 300-500 luksia. Seuraavassa esimerkkinä valaistuslaskennat noin 50m² kahden auton autotallista erilaisilla valaistusvoimakkuuksilla.

Ensimmäisessä versiossa autotallia käytetään vain tavaroiden ja auton säilytykseen ja siellä on käytetty valaisimena plafondi mallista Lumina 18W -LED valaisinta. Valaisimia on 6kpl ja niillä saadaan tilaan keskimääräiseksi valaistusvoimakkuudeksi 100 luksia.

Autotallin valaistus ledvalaisimilla

Toisessa versiossa autotallissa on tarkoitus tehdä myös autonhuoltoa ja muita töitä jolloin valaistusvoimakkuus tulee olla suurempi. Valaisimeksi valittiin Runkovalaisin 60W, 6kpl näitä LED valaisimia tuo tilaan keskimääräiseksi valaistusvoimakkuudeksi 420 luksia.

Runkovalaisin on loistava korvaaja esim. 2x36W -loisteputkivalaisimille.

Autotallin valaistuksen loisteputkien korvaaminen ledeillä

Millaiset valot sopivat autotalliin ja autokatokseen?

Autotallin valaisimiksi voidaan valita samantyyliset valaisimet kuin talossa on muutenkin käytetty, tällöin saadaan yhtenäinen ja jatkuva ilme koko talolle valaisimien osalta. Tämä on oleellista varsinkin seinävalaisimien osalta.

Standardit asettavat kuitenkin muutamia vaatimuksia valaisimien ominaisuuksille, jotka on täytettävä, että valaisimia voidaan käyttää autotalleissa ja autokatoksissa. Autokatoksissa katoksen kattoon asennettavien valaisimien täytyy täyttää vähintään IPX1 vaatimukset. Katoksen tai tallin seinille tulevat seinävalaisimet tulee olla vähintään IPX3. Lisää IP-luokituksista voitte lukea artikkelista aihetta käsittelevästä artikkelistamme.

Autotalli on usein myös paloluokiteltua tilaa, jota ilmaistaan esimerkiksi EI30 -tunnuksella. E tarkoittaa tiiviyttä, I eristävyyttä ja numero perässä on palonkestävyysaika. Tällaisessa tilassa asennukset tulee tehdä pinta-asennuksena, jolloin tilassa ei voida käyttää uppoasennettavia valaisimia.

Autotallin ja julkisivun valaistus

Kattovalaisimet autotalliin ja -katokseen

Tehokkain tapa valaista autotalli tai katos on sijoittaa valaisimet suoraan kattoon. Tähän voidaan käyttää edellisissä esimerkeistä tuttuja Runkovalaisimia tai Lumina -valaisimia, jotka ovat myös saatavilla liiketunnistimella varustettuna. Varsinkin autokatoksiin halutaan usein samanlaiset valaisimet kuin muuallakin talossa ja sen ulkotiloissa, jolloin näissä voidaan käyttää suosittuja Lilja tai Kanna -sarjan valaisimia, näistä on saatavilla myös pinta-asennettavia versioita, jos palomääräyksien vuoksi joudutaan asentamaan valaisimet pintaan.

Seinävalaisimet autokatokseen ja -katokseen

Seinävalaisimia voidaan asentaa autokatoksen tai -tallin eteen, jolloin saadaan autotalliin ympäri hyvä kulkuvalaistus ja korostettua autotallin rajoja. Näissäkin kannattaa käyttää samoja seinävalaisimia kuin muualla talossa, jotta yhtenäinen ilme säilyy. Valaisimeksi sopii esimerkiksi Linder 8W valaisin tai suosittu Hydra 12W -valaisin. Hydra -valaisinta on saatavilla niin mustana kuin valkoisenakin ja siinä voidaan lisäksi säätää ylös ja alaspäin lähtevän valon suhdetta. Esimerkiksi tässä autokatoksessa valaistukseen on käytetty pelkästään Hydra 12W -valaisinta, joissa valo on suunnattu pelkästään alaspäin. Tällä tavalla saadaan valaistua autokatoksen takaseinä ja maa, jotta sinne nähdään ajaa turvallisesti.

Autokatoksen seinävalaisimet

LED-nauhat autotalliin ja -katokseen

LED-nauhalla saadaan valaistua hyvin myös autotallit tai katokset. Se voidaan myös upottaa maahan, jolloin saadaan tehtyä näyttäviä yksityiskohtia ulkovalaistukseen. LED-nauhan voi asentaa myös autotallien ovien päälle, jolloin sillä voidaan korvata seinävalaisimet. Tehokkain tapa valaista autotalli tai katos LED-nauhalla on asentamalla se alumiiniprofiilissa suoraan kattoon. Esimerkiksi tässä autokatoksessa on käytetty Uppoprofiilia ja Valonauha 9,6W, joilla saadaan aikaan tehokas ja tavallista näyttävämpi valaistus.

Autokatoksen valaistus lednauhalla

Lisää LED-nauhan loputtomista käyttökohteista ja tyylikkäistä valaistuksista voitte lukea LED-nauhan käyttö -artikkelista.

Valonheittimet autotalliin ja -katokseen

Valonheittimillä voidaan valaista myös itse autotalli tai katos, kun käytetään pienempi tehoista valonheitintä kuten Jupiter 20W. Useimmiten siten käytetään autotallin tai katoksen päällä valaisemaan piha-aluetta laajemmin. Hyvin valaistulla pihalla esimerkiksi lasten piha pelit sujuvat mukavammin, kun näkee mitä on tekemässä. Pihan valaisuun hyväksi havaittu valaisin on Jupiter 50W. Nämä sopivat myös isompien autohallien ja autokorjaamojen pihojen ja sisääntulojen valaisemiseen.

Autohallin pihan valaistus

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös tämä, jossa on koostettuna kodin eri tilojen valaistusohjeita ja -ratkaisuja:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot terassille

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

LED-valot eteiseen

LED-valot työhuoneeseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen

Led-valot kannattaa ostaa suoraan sähköalan ammattilaisilta, sillä niiden asentaminen vaatii ammattipätevyyden omaavan henkilön. Täältä löydät jälleenmyyjämme. Heidän kautta saatte myös käyttöön valaistussuunnittelupalvelumme, jos tarvitsette kohteeseenne valaistussuunnitelmaa.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös