Asuntomessut — toimivat keittiön valaistukset


Asuntomessuja on järjestetty jo vuodesta 1970 ja nykyään se kerää joka kesä yli 100 000 kävijää. Messuilla pääsee tutustumaan uusimpiin rakennus- ja sisustustrendeihin.

Winled on luonut innovatiivisia valaistuksia messukoteihin jo Kokkolan 2011 Asuntomessuilta lähtien.

Ennen tämän kesän Kouvolan 2019 Asuntomessuja palaamme hieman ajassa taaksepäin ja esittelemme teille menneiden vuosien parhaita paloja.

Tässä artikkelissa käymme läpi valaistussuunnittelijoidemme parhaita valaistusratkaisuja edellisvuosien Asuntomessujen keittiöihin.

Keittiön valaistukset Asuntomessuilla

Keittiön mielletään usein kodin sydämeksi ja siellä vietetään aikaa joka päivä perheen parissa, joten sen valaistuksen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Tarkoituksenmukainen ja viihtyisä keittiön valaistus saadaan aikaan, kun otetaan huomioon niin valon tasaisuus ja sen voimakkuus, tilan käyttötarkoitukset ja valaisimien värilämpötilat. Vanhanaikaisella ratkaisulla, jossa on vain yksi valaisin keittiön keskellä, ei voi millään täyttää kaikkia keittiön valaistustarpeita. Hyvin valaistussa keittiössä onkin monia erilaisia valaistusratkaisuja: laadukasta ja häikäisemätöntä yleisvaloa, varjotonta kohdevalaistusta työtasoilla ja tunnelmallista valoa ruokailuun.

Porin Asuntomessut 2018: Kohde 20, Casakivi

Lammi kivitalon Casakiven suunnittelun lähtökohtana oli yhteen tasoon rakennettava koti, joka on avara ja siellä on mukavaa ja helppoa asua.

Casakiven keittiön kalusteet ja värimaailma hyvin eleetön ja moderni. Keittiön ilmettä onkin tästä syystä pehmennetty valaistuksen ja tekstiilivalintojen avulla. Keittiön yleisvalaistus saadaan katoon asennetuista LED-nauhoista, jotka jatkuvat samassa tilassa olevan olohuoneeseen asti. Katon valaistukseen on valittu Valonauha 12W. Keittiössä on käytetty muutenkin runsaasti LED-nauhaa. Keittiön tunnelmallinen epäsuora valaistus on tehty asentamalla kaapiston päälle Valonauha 9,6W ja kaapistojen sokkeliin sijoitetulla Valonauha 4,8W. Lisäksi LED-nauhalla on toteutettu työtasojen työvalaistus, tähän valittiin sama LED-nauha, kun katon valojuoviin.

LED-nauhat keittiöön

Usein myös keittiöön halutaan sisustusvalaisimia. Nämä usein sijoitetaan joko ruokapöydän päälle tai keittiön saarekkeen ylle kuten tässä tapauksessa. Saarekkeen päälle on sijoitettu 3kpl Alval Aallon suunnittelemia Artek A110 riippuvalaisinta.

Keittiön saarekkeen valaistus

Täältä voitte lukea lisää kohteen valaistusratkaisuista ja valaistussuunnitelmasta

Porin Asuntomessut 2018: Kohde 25, Kodin Terra -talo By Prisma feat. Apulanta

Tässä kohteessa S-ryhmä oli ensimmäistä kertaa näytteilleasettajana Asuntomessuilla. Kohteen kirjastohuoneen ja toisen lastenhuoneen on sisustanut Apulannasta tunnetut Toni ja Sipe. Talon yleisvalaistuksessa käytettiin poikkeuksellisen paljon LED nauhaa, jolla taloon saatiin modernia ilmettä.

Kodin Terra -talon keittiön valaistus on jatkumoa muun talon valaistuksesta. LED-nauhoilla on toteutettu suoraviivainen valojuova, joka kiertää koko tilan ja toimii tilan yleivalaistuksena. Tähän valitiin valaisimeksi Valonauha 9,6W. LED-nauhaa löytyy myös keittiön sokkelista. Sokkeliin asennettu Valonauha 4,8W, antaa keittiölle siistin ilmeen ja toimii iltaisin mukavana kulkuvalaistuksena.

LED-nauhat keittiön katossa ja sokkelissa

Keittiön työtasoilla tarvitaan aina erillistä työvalaistusta. Tässä kohteessa työvalaistus toteutettiin lieden yllä kahdella Heat Cage riippuvalaisimella. Keittiön toisella reunalla työvalaistus on tehty spottivalaisimilla, johon valittiin valaisimiksi Tupla Spectri 2x8W LED-valaisimet.

Keittiön työtasojen valaistus

Lue lisää talon valaistusratkaisuista ja valaistussuunnitelmasta

Seinäjoen Asuntomessut 2016: Kohde 11, Lakka Lakeus

Lakka Kivitalojen Lakka Lakeuden sisustus edustaa edelliseen kohteeseen verrattuna huomattavasti minimalistisempaa ja modernimpaa tyylisuuntaa. Lakka Lakeus huoneistoalaa löytyy lähes 240m² ja talosta löytyy viisi huonetta.

Lakka Lakeuden keittiö on moderni, selkeä ja kompakti paketti, jonka värimaailma jatkaa muuta talon linjaa. Lakka Lakeuden keittiön valaistus on toteutettu Kanna 12W LED-valaisimilla. Lisäksi keittiöstä löytyy LED-nauhalla tehtyä epäsuoraa valaistusta terassille johtavan oven yläpuolelta. Valonauha 9,6W tuo terassin ja keittiön väliin mukavan tunnelmallisen valaistuksen, jonka valossa on helppo liikkua.

Keittiön LED-valot asuntomessuilla

Keittiön pääasiallinen työtaso löytyy saarekkeesta, joka haluttiin valaista tehokkaasti. Saarekkeen yläpuolelle asennettiin 2kpl Aada 30x120 valopaneelia. Valopaneelien avulla saadaan työtasolle tehokas valaistus, jossa ei pääse muodostumaan varjoja.

Keittiön työvalaistus ledeillä

Tutustu lisää talon muihin valaistusratkaisuihin.

Seinäjoen Asuntomessut 2016: Kohde 12, Villa Tango

Kartanomainen Villa Tango oli Seinäjoen Asuntomessujen yleisöäänestyksen menestyjä. Yleisö äänesti Villa Tangon Asuntomessujen parhaaksi taloksi ja lisäksi yleisön mielestä paras piha ja paras sisustus löytyivät tästä kohteesta. Talon sisutus yhdistelee sujuvasti välimerellistä ja pohjalaisia elementtejä ja yksityiskohtiin on todella panostettu.

Villa Tangon kartanomainen ja kookas keittiö on tehokas, toiminnallinen ja kuten muuallakin talossa se on täynnä näyttäviä yksityiskohtia. Keittiössä on Iso saareke, joka toimii niin työtasona kuin aamiaispöytänäkin. Talon muiden tilojen tapaan myös keittiöstä löytyy epäsuoraa valaistusta. Keittiön yleisvalaistus on toteutettu upotettavilla Iiris 10W LED-valaisimilla. Keskelle tilaa on tehty valokatto, jossa valaisimena toimii Valonauha 12W. Näiden lisäksi LED-valoja on käytetty myös keittiön kaapistojen valaistuksessa.

Keittiön valokatto

Keittiön yhteydestä löytyy myös ruokailutila, jossa on käytetty runsaasti LED-nauhoja epäsuoraan valaistukseen. Tässäkin tilassa nauhaksi valittiin Valonauha 12W ja yleisvalaistus toteutettiin Iiris 10W valaisimella. Näiden lisäksi tilan kruunaa keittiön pöydän valaiseva iso ja näyttävä kristallikruunu.

Ruokailutilan valokatto ja kristallikruunu

Tutustu lisää talon muihin valaistusratkaisuihin.

Seinäjoen Asuntomessut 2016: Kohde 10, Dome Lumo

Dome Lumo on puurunkoinen talo, jossa ulkoseinät on tehty rapatulla kivilevyllä. Sisustustussuunnittelijan mukaan tässä modernissa ja ympäristöystävällisessä talossa inspiraationa ovat toimineet metsä ja luonto. Kyseessä on A-energialuokan talo, jossa on esimerkiksi lämpöseinä, lämpöpumppu sekä aurinkopaneelit. Valaistuksen toteuttaminen LED-valoilla tukeekin talon energiatehokkuutta ledien pienen sähkönkulutuksensa ansiosta.

Dome Lumon keittiön modernia tammista kokonaisuutta raikastaa valkoinen ja ryhdittää musta. Keittiön valaistus on selkeälinjainen ja tehokas. LED-nauhaa keittiössä on käytetty perinteisissä paikoissa. Tunnellista käyttöä varten keittiön valoina voidaan pitää päällä sokkelin ja kaapistojen päällä olevia LED-nauhoja. Kun tarvitaan lisää valaistusta työtasoilla, voidaan sytyttää yläkaappien alareunaan kiinnitetyt LED-nauhat. Kaapistojen päällä ja yläkaappien alla valaisimena toimii Valonauha 9,6W ja sokkelissa Valonauha 4,8W.

Keittiön led-nauha valaistus

Yleisvalaistusta varten keittiön kattoon asennettiin Kanna 12W LED-valaisimia. Näiden lisäksi ruokapöydän päälle asennettiin riippuvalaisin, jolla saadaan myös ruokailuhetkiin tunnelmallista valoa.

LED-valot keittiöön

Lue lisää kohteen muista valaistusratkaisuista

Winled-valaistukset Asuntomessuilla

Lue lisää meidän tekemistä valaistusratkaisuista Asuntomessuilla.

Kokosimme myös muita suunnittelijoidemme suosikki valaistusratkaisuita messuilta:

Asuntomessut — inspiraatiota olohuoneen valaistukseen

Asuntomessut — ideoita pesuhuoneen valaistukseen

Asuntomessut — näyttävät makuuhuoneen valaistusratkaisut

Lisää keittiön valaistuksen suunnitteluun vaikuttavista asioista voitte lukea artikkelista LED-valot keittiöön.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 12.12.2019

Lue myös