Asuntomessut — inspiraatiota olohuoneen valaistukseen


Asuntomessut järjestetään vuosittain, jo vuodesta 1970 lähtien ja nykyään se kerää joka kesä yli 100 000 kävijää. Messuilla pääsee tutustumaan uusimpiin rakennus- ja sisustustrendeihin.

Winled on luonut innovatiivisia valaistuksia messukoteihin jo Kokkolan 2011 Asuntomessuilta lähtien. Ennen tämän kesän Kouvolan 2019 Asuntomessuja palaamme hieman ajassa taaksepäin ja esittelemme teille menneiden vuosien parhaita paloja.

Tässä artikkelissa käymme läpi valaistussuunnittelijoidemme parhaita valaistusratkaisuja edellisvuosien Asuntomessuilta ja tällä kertaa olemme listanneet näyttävimmät olohuoneiden valaistukset.

Olohuoneiden valaistukset Asuntomessuilla

Olohuone on usein se tila, jossa vietetään eniten aikaa ystävien ja perheen kanssa. Hyvä valaistus lisää tilan tuntua, korostaa sisustusta ja mukautuu eri käyttötilanteiden mukaan.

Alla käymme läpi viiden erikohteen valaistusratkaisut ja millä tuotteilla ne ovat toteutettu.

Seinäjoen Asuntomessut 2016: Kohde 11, Lakka Lakeus

Lakka Kivitalojen Lakka Lakeuden sisustus edustaa edelliseen kohteeseen verrattuna huomattavasti minimalistisempaa ja modernimpaa tyylisuuntaa. Lakka Lakeus huoneistoalaa löytyy lähes 240m² ja talosta löytyy viisi huonetta.

Olohuoneen valaistuksessa on otettu huomioon erilaiset valaistustilanteet. Valaistuksenohjaus hoituu kotiautomaation avulla, jolloin valaistusta on helppo säätää, vaikka sohvalta käsin matkapuhelimen avulla. Olohuoneen valaistus mukailee talon sisustuksen pelkistetyn modernia linjaa. Valaistus on tehty sijoittamalla rimakaton väleihin LED-nauhaa. Tuotteina tässä on käytetty Valonauha 9,6W, joka on asennettu Uppoprofiiliin. Lisäksi samaa LED-nauhaa on asennettu takan taakse tuomaan epäsuoraa valoa.

Olohuoneen rimakaton valaistus led nauhoilla

Tunnelmallista valoa olohuoneeseen saadaan Nurro 19W -riippuvalaisimilla sekä sisutuselementtinäkin toimivalla kookkaalla XXLight -lattiavalaisimella.

Riippuvalaisimet olohuoneessa

Tutustu lisää talon muihin valaistusratkaisuihin.

Seinäjoen Asuntomessut 2016: Kohde 12, Villa Tango

Kartanomainen Villa Tango oli Seinäjoen Asuntomessujen yleisöäänestyksen menestyjä. Yleisö äänesti Villa Tangon Asuntomessujen parhaaksi taloksi ja lisäksi yleisön mielestä paras piha ja paras sisustus löytyivät tästä kohteesta. Talon sisutus yhdistelee sujuvasti välimerellistä ja pohjalaisia elementtejä ja yksityiskohtiin on todella panostettu.

Talon olohuone sijaitsee toisessa kerroksessa ja kokoa sillä on reilu 40m². Olohuoneen valaistuksessa ensimmäisenä katse kiinnittyy runsaaseen epäsuoran valon määrään. Kattoon on tehty kolme alaslaskua, jonka päälle on sijoitettu Valonauha 12W tuomaan epäsuoraa valoa. Samaa LED-nauhaa on myös käytetty myös kiertämään koko tilan ympäri. Epäsuora valaistus on viimeistelty käyttämällä näyttäviä koristeellisia valolistoja, joiden taakse LED-nauhat on saatu asennettua piiloon.

Olohuoneen epäsuora valaistus lednauhoilla

LED-nauhaa on käytetty myös korostamaan takan kiviseinää talon molemmissa takoissa. Lämminsävyisellä LED-nauhalla saadaan luotua olohuoneeseen tunnelmallinen valaistus yhdessä takan tulen kanssa.

Takan valaistus valonauhalla

Tilassa on vain yksi riippuvalaisin, joka on sijoitettu ruokailupöydän päälle. Valaisimena toimii näyttävä kristallikruunu, joka toimii sisustuksellisena elementtinä. Epäsuoran valaistuksen lisäksi kattoon on laitettu Iiris 10W -valaisimia, joilla tilaan saadaan tarvittaessa tehokkaampi valaistus.

Ruokatilan valaistus kattokruunulla

Tutustu lisää talon muihin valaistusratkaisuihin.

Porin Asuntomessut 2018: Kohde 20, Casakivi

Lammi kivitalon Casakiven suunnittelun lähtökohtana oli yhteen tasoon rakennettava koti, joka on avara ja siellä on mukavaa ja helppoa asua.

Talon keskipisteenä on suuri olohuonekeittiö, jonka katto nousee jopa 4.9m korkeuteen. Tilassa on myös runsaasti ikkunapintaa, joka tekee tilasta avaran. Olohuoneen yleisvalaistus on toteutettu led nauhoilla. Katon pinta on tehty akustiikkalevyistä, johon valaisimet haluttiin integroida. Tämän takia kohteen valaistus päädyttiin toteuttamaan Valonauha 12W ja Uppoprofiilin avulla. Nämä saatiin asennettua huomaamattomasti akustiikkalevyjen saumoihin. Lisävalaistukseksi tunnelmaa luomaan valittiin seinävalaisimeksi Hydra 12W. Näillä valaisimilla saadaan korostettua kauniisti päätyseinän Tunto Kivi pinnoitetta.

olohuoneen led nauhat akustiikkalevyissä

Lisää tunnelmaa saadaan Pentikin sisustusvalaisimilla, joita tilaan valittiin olohuoneen pöydän päälle tuleva Pilvi Kattokruunu ja Milano lattiavalaisin

Olohuone sisutusvalaisimet

Täältä voitte lukea lisää kohteen valaistusratkaisuista ja valaistussuunnitelmasta

Porin Asuntomessut 2018: Kohde 25, Kodin Terra -talo By Prisma feat. Apulanta

Tässä kohteessa S-ryhmä oli ensimmäistä kertaa näytteilleasettajana Asuntomessuilla. Kohteen kirjastohuoneen ja toisen lastenhuoneen on sisustanut Apulannasta tunnetut Toni ja Sipe. Talon yleisvalaistuksessa käytettiin poikkeuksellisen paljon LED nauhaa, jolla taloon saatiin modernia ilmettä.

Olohuoneen yleisvalaistukseen valittiin myös tässä kohteessa LED-nauhat. Katon pintaan asennettiin Konton akustiikkalevyt, jolloin saumoihin saatiin asennettua Valonauha 12W Uppoprofiilissa. Näillä tehtiin kolme suorakaiteen muotoista valaisinelementtiä. Näiden lisäksi katon ja seinän rajaan asennettiin samaa LED-nauhaa, joka asennettiin Miniprofiiliin. Tällä saatiin aikaan epäsuoraa valaistusta, jolla saadaan luotua tilaan tunnelmaa.

Olohuoneen lednauha valaistuselementit

Lisää tunnelmavalaistusta tilaan saadaan Hydra 12W -seinävalaisimien avulla. Olohuone on yläkertaan asti avointa tilaa, joten seinävalaisimet ovat sijoitettu kerroksen välipohjaan. Valaisin antaa valoa ylös ja alaspäin, mutta siinä on säädettävät siivekkeet, joilla valo voidaan suunnata myös ainoastaan alaspäin.

Olohuoneen avoimen tilan valaistus

Lue lisää talon valaistusratkaisuista ja valaistussuunnitelmasta

Hyvinkään Asuntomessut 2013: Kohde 23, Rock-kivitalo Cliff

Rock-kivitalojen Cliffin suunnittelussa on haettu ajatonta ja selkeää suomalais-skandinaavista muotoilua. Talossa on haluttu avaruutta ja luonnonvalon hyvää hyödyntämistä. Poikkeuksellista talossa on se, että siinä on varsinaisesti ainoastaan yksi makuuhuone, vaikka pinta-alaa talolla on 187m².

Talon suunnittelussa luonnonvaloa haluttiin hyödyntää suurella ikkuna-alalla ja valaistuksen haluttiin sopivan tähän. Olohuoneen valaistuksen toteuttamiseen haluttiinkin isoja ja selkeä muotoisia valaisimia. Valaisimeksi valikoitui tästä syystä 60cm x 60cm kokoiset valopaneelit. Valaisimet luovat korkeaan tilaan kattoikkunamaista efektiä, jolloin ne sulautuvat luonnollisesti talon muuhun tyyliin. Tunnelmallista valoa tilaan saadaan epäsuoralla valaistuksella. Tämä on toteutettu asentamalla Valonauha 9,6W Kuu -valolistaan. Valolistojen asennuksista saatiin siistit sahaamalla listojen päädyt jiiriin.

Olohuoneen valaistus valopaneeleilla

Olohuone on rakennettu muita tiloja alemmaksi, jolloin sen portaista haluttiin tehdä turvalliset valaisemalla ne erikseen. Tällöin portaissa on turvallista kulkea myös tunnelmavalaistuksen aikana. Valaistus toteutettiin Piko 3W -porrasvalaisimilla.

Olohuoneen portaiden valaistus ledeillä

Kohteen sisustukseen ja muihin valaistusratkaisuihin voitte tutustua tällä lyhyellä videolla:

Winled-valaistukset Asuntomessuilla

Lue lisää meidän tekemistä valaistusratkaisuista Asuntomessuilla.

Kokosimme myös muita suunnittelijoidemme suosikki valaistusratkaisuita messuilta:

Asuntomessut — näyttävät makuuhuoneen valaistusratkaisut

Asuntomessut — ideoita pesuhuoneen valaistukseen

Asuntomessut — toimivat keittiön valaistukset

Mitä kaikkea olohuoneen valaistusta suunniteltaessa tulee ottaa huomioon? Lue lisää artikkelistamme LED-valot olohuoneeseen.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös