Asuntomessut — ideoita kylpyhuoneiden valaistukseen


Asuntomessuja on järjestetty jo vuodesta 1970 ja nykyään se kerää joka kesä yli 100 000 kävijää. Messuilla pääsee tutustumaan uusimpiin rakennus- ja sisustustrendeihin.

Winled on luonut innovatiivisia valaistuksia messukoteihin jo Kokkolan 2011 Asuntomessuilta lähtien.

Ennen tämän kesän Kouvolan 2019 Asuntomessuja palaamme hieman ajassa taaksepäin ja esittelemme teille menneiden vuosien parhaita paloja.

Tässä artikkelissa käymme läpi valaistussuunnittelijoidemme parhaita valaistusratkaisuja edellisvuosien Asuntomessujen pesutiloihin.

Pesuhuoneiden valaistukset Asuntomessuilla

Kylpyhuone ei ole nykyään ainoastaan peseytymistä varten, vaan usein siellä myös hoidetaan niin hiusten laittaminen ja meikkaaminenkin. Saunan tai kylpyammeen avulla tilasta halutaan tehdä paikka, jossa voidaan rentoutua. Nämä kaikki vaativat valaistukselta eri asioita, joita tulee ottaa huomioon.

Kylpyhuoneisiin toivotaankin usein älykkäitä valaistusratkaisuja ja musiikkia, mutta muuten tila halutaan usein rauhoittaa muulta tietotekniikalta.

Alla käymme läpi viiden eri kohteen valaistusratkaisut ja millä tuotteilla ne ovat toteutettu.

Hyvinkään Asuntomessut 2013: Kohde 23, Rock-kivitalo Cliff

Rock-kivitalojen Cliffin suunnittelussa on haettu ajatonta ja selkeää suomalais-skandinaavista muotoilua. Talossa on haluttu avaruutta ja luonnonvalon hyvää hyödyntämistä. Poikkeuksellista talossa on se, että siinä on varsinaisesti ainoastaan yksi makuuhuone, vaikka pinta-alaa talolla on 187m².

Asunnon pesutiloista haluttiin tehdä kotikylpylä. Tiloista löytyykin poreamme niin sisällä kuin ulkonakin ja saunaan asennettiin sekä sähkö- että puukiuas. Kylpyhuoneessa haluttiin selkeä ja yksinkertainen valaistus, joka toteutettiin kattoon asennettavilla LED-valaisimilla. Valaisimeksi valittiin Helmi Lasikuutio 8W, jonka läpinäkyvä akryylisuoja luo tilaan SPA-henkistä tunnelmaa. Valaistusta saadaan säädettyä helposti himmentimen avulla sopivaksi rentouttaviin kylpyhetkiin.

Kylpyhuoneen led-valaistus Lasihelmellä

Helmi Lasikuutio -valaisimia asennettiin myös peilien päälle tuomaan lisää valoa meikkaukseen ja parranajoon. Pääasiallisen valaistuksen peileille tuo peilien omat integroidut LED-valaisimet.

Kylpyhuoneen peilien valaistus

Kylpyhuoneen yhteydessä olevaan WC-tilaan haluttiin linjasta poikkeava näyttävämpi epäsuora valaistus. Epäsuora valaistus on käyttäjälle mukava, sillä valaistusta ei koeta häiritsevän kirkkaana, kun on vietetty aikaa kylpyhuoneen ja saunan tunnelmallisessa valaistuksessa. Tämä toteutettiin LED-nauhoilla ja alumiiniprofiileilla. Peilin ylä- ja alaosaan asennettiin Valonauha 4,8W Uppoprofiilissa. WC:n yleisvalaistus toteutettiin epäsuorasti LED -nauhalla, alaslaskujen reunoille asennettiin Valonauha 9,6W Miniprofiilissa.

WC:n valaistus valonauhoilla

Kohteen sisustukseen ja muihin valaistusratkaisuihin voitte tutustua tällä lyhyellä videolla:

Vantaan Asuntomessut 2015: Kohde 17, Villa Beauty

Honkatalojen kaksikerroksinen puutalo suunniteltiin nelihenkiselle perheelle. Villa Beauty:sta löytyy myös kauneudenhoitoalan yrityksen työtilat perheen äidille.

Pesuhuoneeseen tahdottiin reilummin valoa, joten sinne valittiin yleisvalaistukseen tehokkaat Aada 30x30 valopaneelit. Näillä LED-valaisimilla on laaja valokeila, jolloin ne valaisevat koko tilan tasaisesti ja tehokkaasti aiheuttamatta häikäisyä. Pesutilan valaistus lednauhalla

Kylpyhuoneessa ei aina tarvita suuria määriä valoa, joten LED-nauhojen avulla toteutettiin tunnelmallisempi ja näyttävämpi valaistus. Kosteisiin tiloihin sopiva Valonauha 9,6W asennettiin suihkujen yläpuolelle katon ja seinän rajaan, jolloin se valaisee kivasti koko suihkuseinämän. LED-nauhaa on käytetty myös valaisemaan Zeta Designin lasiseinää, jolloin siitä on saatu näyttävä sisustuselementti.

LED-nauha lasin takana

Seinäjoen Asuntomessut 2016: Kohde 12, Villa Tango

Kartanomainen Villa Tango oli Seinäjoen Asuntomessujen yleisöäänestyksen menestyjä. Yleisö äänesti Villa Tangon Asuntomessujen parhaaksi taloksi ja lisäksi yleisön mielestä paras piha ja paras sisustus löytyivät tästä kohteesta. Talon sisutus yhdistelee sujuvasti välimerellistä ja pohjalaisia elementtejä ja yksityiskohtiin on todella panostettu.

Talosta löytyy kylpyhuoneet niin ala- kuin yläkerrastakin. Alakerran pienemmässä kylpyhuoneessa valaistuksella on haettu tunnelmaa ja pintamateriaalien korostusta. Tunnelmallinen valaistus on toteutettu asentamalla Valonauha 9,6W peilin taakse sekä kaapiston alareunaan. Tunnelmallisen LED-nauha valaistuksen lisäksi kattoon on asennettu myös Libra 6W LED-valaisimia tuomaan tarvittaessa lisää valoa tilaan.

kylpyhuoneen peili led nauhalla

Tilasta löytyy myös kylpyamme ja suuri ikkuna, josta avautuvat maisemat talon suurelle terassille päin. Tämän tilan valaistus toteutettiin myös Libra 6W valaisimilla.

Kylpyammeen valaistus

Lisää kuvia muun muassa toisesta kylpyhuoneesta ja asukkaiden kokemuksia talossa asumisesta löydätte tästä Meillä Kotona artikkelista.

Mikkelin Asuntomessut 2017: Kohde 24, MinunVALO

MinunLOFT Oy:n MinunVALO on täysin uudella teräsrakennustekniikalla rakennettu selkeä linjainen loft-koti. Uudenlaisen rakennustekniikan myötä talon rakenteisiin ei tule orgaanisia aineita, jotka aiheuttaisivat home- ja kosteusvaurioita.

Talon kylpyhuoneen pinnat haluttiin tehdä raikkaiksi ja betonimaisiksi, eikä laattaa ole käytetty näissä tiloissa ollenkaan. Kylpyhuoneen valaistus noudattelee muun sisustuksen selkeitä linjoja. Koko tila on valaistus epäsuorasti, sijoittamalla LED-nauhaa katon reunoihin. Led-nauhaksi tähän tilaan valittiin kosteisiin tiloihin sopiva Valonauha 9,6W IP65, joilla saadaan aikaan tunnelmallinen valaistus rentouttaviin kylpemishetkiin.

lednauha suihkun päällä

Katon materiaalina on käytetty Siparilan STRUKTUURI-sisustuspaneelia. Tilaan asennettiin myös upotettavia LED-valaisimia. Valaisimiksi valittiin Spectri 8W spottivalaisimet, jotka maalautettiin katon väriin sopiviksi.

Kylpyhuoneen tunnelmavalaistus led nauhalla

Lisää talon valaistusratkaisuista voitte lukea MinunVALO -artikkelista.

Porin Asuntomessut 2018: Kohde 20, Casakivi

Lammi kivitalon Casakiven suunnittelun lähtökohtana oli yhteen tasoon rakennettava koti, joka on avara ja siellä on mukavaa ja helppoa asua.

Kohteen kylpyhuoneessa on runsaasti lasipintaa seinien yläreunoissa. Nämä suuret lasipinnat sitovat tilan eri huoneet toisiinsa. Koko kylpyhuoneesta on haluttu spamainen ja lasipintoja on koristeltu Art4U:n viidakko teemaisella kuvituksella. Kylpytilat ovat selkeä linjaisia, joten niihin valittiin neliskanttiset LED-valaisimet. Käytävät ovat valaistu Aada 30x30 valopaneeleilla sekä Uppoprofiiliin asennetulla 9,6W LED-nauhalla.

kylpytilojen led valaistus

WC:ssä on käytetty myös saamaa LED-nauhaa. Katon LED-valaisimiksi valittiin Helmi Lasikuutio 8W. Helmi -sarjan valaisimien akryylikuvun luoma näyttävä valo kruunaakin hyvin spa henkiseen kylpyhuoneeseen.

WC:n valaistus Asuntomessuilla

Tilasta löytyy myös tavallisesta poikkea sauna, nimittäin höyrysauna. Höyrysaunan tunnelmavalaistus on toteutettu asentamalla lauteiden alle Miniprofiilissa kosteaan tilaan sopiva 4,8W LED-nauha.

Höyrysaunan valaistus led nauhalla

Täältä voitte lukea lisää kohteen valaistusratkaisuista ja valaistussuunnitelmasta

Winled-valaistukset Asuntomessuilla

Lue lisää meidän tekemistä valaistusratkaisuista Asuntomessuilla.

Kokosimme myös muita suunnittelijoidemme suosikki valaistusratkaisuita messuilta:

Asuntomessut — inspiraatiota olohuoneen valaistukseen

Asuntomessut — näyttävät makuuhuoneen valaistusratkaisut

Asuntomessut — toimivat keittiön valaistukset

Lisää kylpyhuoneiden valaistuksen suunnitteluun vaikuttavista asioista voitte lukea artikkelista LED-valot kylpyhuoneeseen.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 09.12.2019

Lue myös