Asiakaskertomus valaistussuunnittelusta


Lähtökohtana uuden omakotitalomme valaistussuunnittelulle oli, että halusimme paremman ja helpommin ohjattavan valaistuksen, kuin nykyisessä 50-luvulla rakennetussa asunnossamme. Nykyisessä asunnossamme valoja ohjataan useasta eri kytkimestä, jotka sijaitsevat eri puolella asuntoa. Ja vaikka kiertää jokaisen kytkimen kautta napsauttelemassa valoja päälle, ei valaistusteho meinaa riittää pimeällä aikakaudella.

Koska talotehtaan muuttovalmiiseen pakettiin sisältyi vain perinteinen "yksi valaisin katossa keskellä huonetta" oli selvää että tähän tarvittiin erillinen toimija mukaan. Harkitsimme jonkin aikaa tuotteiden tilaamista suoraan ulkomailta erillisen valaistussuunnitelman perusteella, mutta turvallisuus- ja laatuasiat painoivat sen verran vaakakupissa, että päädyimme hyödyntämään kotimaista, luotettavaa tahoa valojen hankinnassa. Kesän 2016 asuntomessuilla huomasimme Winledin kampanjan, johon lähdimme mukaan hetken harkinnan jälkeen.

Keräsimme ideoita valmiiksi ja kävimme toiveet paikan päällä toimistolla lävitse Winledin valaistussuunnittelijan Erkan kanssa. Valaistussuunnittelusta tuli lopulta monivaiheinen matka ylä- ja alamäkineen, mutta Erkka jaksoi kärsivällisesti päivittää kuvia ja kommentoida erilaisia ideoitamme.

Ensimmäisen tapaamisemme perusteella saimme katsottavaksi suunnitelman, jossa oli kyllä otettu huomioon kaikki toiveemme, mutta valaistusta oli jopa liikaakin ja hintalappu liian kova. Vinkkinä siis valaistussuunnitelua aloitteville, että kannattaa keskustella suunnittelijan kanssa heti alussa myös budjetista.

3d-mallinnuskuva parven valaistuksesta

Hetken asiaa pohdittuamme annoimme Erkalle toiveen, että tekisi vaihtoehtosuunnitelman minimin mukaan, eli mitoittaisi toivomamme valaistuksen niin, että laskennalliset valotehotarpeet täyttyvät eri huoneissa – tarkoitus oli löytää hyvä kompromissi näiden väliltä.

Pienen ajan jälkeen Erkka lähettikin tutkittavaksi minimisuunnitelman, jonka budjetti alkoi jo olla oikeassa kokoluokassa.

3D-mallinnus omakotitalon valaistuksesta

Lähdimme näiden pohjalta muokkaamaan lopullista versiota ja kävimme vielä lävitse kaikki tilat huone kerrallaan. Erkan 3D-mallit olivat hyviä välineitä suunnitelmien havainnollistamiseen. Nämä olivat itse asiassa ensimmäisiä virallisia 3D-kuvia talosta, jotka auttoivat todella hyvin tilojen hahmottamisessa. Lisäksi huonekohtaisista valotehoista saa jonkinlaisen käsityksen näiden kuvien kautta.

Winledin valikoima mahdollisti monipuolisen sisätilojen valaisun, ulkovalaisimissa haimme täydennystä hieman myös muualta. Kun olimme saaneet suunnitelman riittävään kuntoon pyöräytimme sen seuraavaksi talotehtaan sähkösuunnittelijan kautta jossa arvioitiin mm. asennettavuutta. Tämän kierroksen jälkeen jotkin valaisimet vielä muuttuivat tai siirtyivät. Lopullisiin suunnitelmiin olemme oikein tyytyväisiä. Ensi syksynä pääsemme sitten kokemaan suunnittelun tulokset käytännössä, kun muutamme uuteen kotiimme.

Tästä kerromme lisää myöhemmin.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Kimmo ja valaistuksen suunnitteli Erkka Hurske.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös