LED valonnauhojen kanssa käytetään usein alumiiniprofiileja. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken oleellisen alumiiniprofiileista led-nauhoille - millainen profiili kannattaa mihinkin tilaan valita, miten alumiiniprofiilit asennetaan, millaisia tarvikkeita asennukseen tarvitaan ja miksi alumiiniprofiileita yleensä kannattaa käyttää.

Sisällysluettelo

Mikä on alumiiniprofiili led nauhoille?

Alumiiniprofiilit ovat led nauhoille suunniteltuja alumiinisia asennussuojuksia. Ne koostuvat alumiinisesta profiilista, johon led nauha asennetaan sekä suojuksesta, joka tulee alumiiniprofiiliin päälle. Lisäksi niihin on saatavilla erilaisia kiinnikkeitä ja päätytulppia, joilla saadaan viimeisteltyä asennus. Alumiiniprofiileja on monenlaisia perusprofiileista aina arkkitehtonisiin profiileihin. Niiden avulla led nauhasta saadaan saadaan luotua kestävä valaisin.

Alumiiniprofiilin käyttö led nauhan kanssa Alumiiniprofiiliin sijoitettu led nauha kestää kauemmin ja antaa tasaisemman valaistuksen

Miksi led nauhat kannattaa asentaa alumiiniprofiileihin?

Led nauhat suositellaan aina asentamaan alumiiniprofiilien sisään siistin ja kestävän lopputuloksen saamiseksi.

Ne helpottavat myös led nauhojen asentamista ja mahdollistavat nauhojen käytön monissa eri paikoissa. Profiili suojaa led nauhaa mekaaniselta rasitukselta ja pidentää sen käyttöikää siirtämällä lämpöä tehokkaasti pois led nauhasta. Alumiiniprofiilin avulla led nauhojen IP-luokitusta saadaan kasvatettua siten, että se voidaan vaikka upottaa veteen. Lisäksi profiiliin avulla nauha on huomattavasti helpompaa pitää puhtaana.

Yksi tärkeä syy alumiiniprofiilien käyttöön on myös esteettisyys. Asentamalla nauhan profiiliin, saadaan nauha usein helpommin kiinteäksi osaksi rakenteita. Profiilien avulla valosta saadaan tasaisempaa ja täten lopputulos on huomattavasti siistimmän näköinen. Profiilien erilaisilla muotoiluilla led nauhan valo saadaan tehokkaasti suunnattua haluttuun kohtaan.

Led nauha alumiiniprofiilissa Led nauhaa voidaan asentaa lähes kaikkialle, kun se asennetaan kunnolliseen alumiiniprofiiliin

Missä alumiiniprofiilia käytetään?

Yleisesti ottaen alumiiniprofiilia käytetään aina siellä missä käytetään led nauhoja. Suosituimpia kohteita profiilien käytölle ovat yläkaappien alla työtasoja valaisemaan, epäsuoran valon ratkaisuissa, valolistoissa ja portaissa.

Alumiiniprofiilien käyttö Alumiiniprofiileja suositellaan käytettävän aina, kun led nauhoja käytetään

Profiilien avulla voidaan luoda erilaisia kuvioita led nauhoilla, joilla saadaan luotua esimerkiksi näyttäviä toimistojen ja liiketilojen valaistuksia

Toimiston valaistus alumiiniprofiili Alumiiniprofiiliin asennetuilla valonauhoilla saadaan luotua erilaisia kuvioita, jotka valaisevat tilan

Profiileja voidaan myös käyttää siten, että niistä muotoillaan valaisimia. Näin saadaan luotua täysin uniikkeja valaisimia, joissa vain mielikuvitus on rajana.

Profiileista tehdyt valaisimet Profiileja voidaan käyttää suoraan myös valaisimien tekoon

Profiileja on saatavilla erilaisilla suojuksilla. Suojuksien avulla led nauhan valaisukulmaa voidaan muuttaa erittäin kapeaksi, jolloin sillä saadaan valaistua hienosti julkisivuja.

Julkisivun valaistus Suojuksilla saadaan säädetty valaisukulmaa, jolloin on helppo korostaa suuriakin julkisivuja

Millaisia eri alumiiniprofiileja on?

Meidän kauttamme on saatavilla kaikkiaan noin 50 erilaista profiilimallia. Kaikkiin malleihin löytyy myös suojukset ja erilaisia kiinnitysratkaisuja. Tässä käydään alla läpi yleisimmät profiilimallimme.

Miniprofiili

Miniprofiili on malliston kapein (15,2mm) ja matalin (6mm) profiili. Samalla se on myös monikäyttöisin profiili niin sisä- kuin ulkokäyttöön. Miniprofiili soveltuu erittäin hyvin sisätilojen valaistukseen (esimerkiksi kaapit, portaikot, näyteikkunat) ja pienen koon vuoksi profiili on helppo piilottaa ja asentaa esimerkiksi seiniin tai huonekaluihin. Ulkotiloissa profiilia voidaan käyttää esimerkiksi julkisivujen valaisuun ja korostamaan esimerkiksi tasoja ja rakenteita. Tämä profiili tuleekin aina valolistojen mukana.

Miniprofiilin käyttö Miniprofiili on profiileistamme suosituin, sillä se on pienen koonsa puolesta helppo asentaa ahtaisiinkin paikkoihin

Uppoprofiili

Uppoprofiili on matala (12mm) ja monikäyttöinen uppoasennettava profiili sisä- sekä ulkotiloihin. Tämä profiili on koon ansiosta helppo asentaa erilaisiin uriin, mihin tahansa materiaaliin ja perinteisille valaisimille hankaliin paikkoihin. Uppoprofiililla on mahdollista luoda pisteetön valojuova kattoon, seinään, portaikkoon, kun sen kanssä käytetään mattasuojusta. Profiilin siivekkeet antavat viimeistellyn lopputuloksen, sillä kaulukset peittävät asennusuran epätasaiset reunat.

Uppoprofiilin käyttö Uppoprofiilin syvyys takaa pisteettömän valojuovan

Iso uppoprofiili

Iso uppoprofiili on arkkitehtoonisen sarjan LED-valaisinprofiili, uppoasennuksiin kattoihin ja seiniin. Profiili mahdollistaa kahden Led nauhan käytön ja tuottaa tyyllikkään ja pisteettömän valojuovan. Tällä profiililla on mahdollista tehdä valaistus käyttämällä vain led nauhoja. Profiili voidaan asentaa mihin materiaaliin tahansa ja siivekkeet antavat viimeistellyn lopputuloksen. Lisävarusteiden avulla profiililla on helppo muodostaa kuvioita ja luoda esimerkiksi julkisiin tiloihin visuaalinen opastus kulun helpottamiseksi.

Iso uppoprofiilin käyttö Isolla uppoprofiililla saadaan tehtyä tehokas valaistus pelkästään led nauhalla

Tasoprofiili

Tasoprofiili on reunoiltaan pyöreästi muotoiltu pinta-asennettava profiili, joka on suunniteltu erityisesti sisustusten valaisuun. Runko sulautuu hyvin ympäristöön, eikä osu herkästi silmään. Profiili soveltuu erityisesti työtasojen valaisuun yläkaapin pohjasta, sekä hyllytasojen valaisuun.

Tasoprofiilin käyttö Tasoprofiili on suosittu ratkaisu keittiön työtasojen valaisuun

Kulmaprofiili

Kulmaprofiili on kulma-asennuksiin erityisesti suunniteltu pinta-asennettava profiili, joka sopii erittäin hyvin sisustukselliseen valaisuun. Asennuskulma on 90 astetta ja valokulma on 45 astetta. Profiili soveltuu erityisesti työtasojen valaisuun yläkaapin ja välitilan kulmasta, hyllytasojen valaisuun, vaatekaapin valaisuun tai myymälän näyteikkunan valaisuun. Pienen koon vuoksi profiili on helppo asentaa ja on melko huomaamaton.

Kulmaprofiilin käyttö Kulmaprofiililla voidaan valaista esimerkiksi näyteikkunat tyylikkäästi

Iso kulmaprofiili

Iso kulmaprofiili on niin ikään kulma-asennuksiin erityisesti suunniteltu pinta-asennettava profiili. Kaksiosainen rakenteen ansiosta asennus on erittäin helppoa. Asennuskulma 90 astetta ja valokulma 30 astetta. Profiili soveltuu erityisesti työtasojen valaisuun yläkaapin ja välitilan kulmasta, hyllytasojen, tai vaikka myymälän näyteikkunan valaisuun. Se on tavallista kulmaprofiilia suurempi ja siihen on mahdollista asentaa vierekkäin kaksi led nauhaa, jolloin sillä saadaan luotua tehokas valaistus.

Iso kulmanprofiili käyttö Asentamalla kaksi led nauhaa isoon kulmaprofiiliin saadaan työtasolle runsaasti valoa

Pyöröprofiili

Pyöröprofiililla on mahdollista luoda yksilöllisiä valaisimia sisä- ja ulkotiloihin. Sähkön syöttö LED-nauhalle on mahdollista tehdä johdottomasti, erityisiä kiinnikkeitä käyttäen. Mattasuojusta käyttämällä on mahdollista luoda pisteetön valojuova. Profiili soveltuu erityisesti yksilöllisten valaisimien rakentamiseen esimerkiksi seinävalaisimiksi (vaaka- tai pystyasennus).

Pyöröprofiiliin käyttö Käyttämällä erityisiä kiinnikkeitä saadaan pyöröprofiilista elegantti seinävalaisin

Miten alumiiniprofiili asennetaan?

YLEISOHJEISTUS

 1. Varmista aina nauhan sopivuus profiileihin (korkeus, leveys) ennen asennusta.
 2. Mittaa asennusmitta ja huomio LED-nauhan katkaisuväli lopullisessa mitassa.
 3. Päätytulppa lyhentää profiilin sisämittaa 8mm (muovitulpat) ja lisää ulkomittaa 2mm.
 4. Jätä aina profiilin ja esimerkiksi seinän väliin 3 mm molemmille puolille laajenemistilaa. Profiili laajenee lämmetessään ja ilman rakoa profiili saattaa kaartua.
 5. Asennustyön helpottamiseksi määrittele ennen asennusta asennetaanko ensin nauhat profiilin ja sen jälkeen profiili kohteeseen vai profiili ensin paikalleen ja nauha sen jälkeen profiiliin.
 6. Leikkaa ja asenna suojukset viimeisenä, kun valaisimen runko on valmis.

PROFIILIEN JATKOKSET

Mikäli profiileja tarvitsee jatkaa, tässä ohjeet siistiin lopputulokseen

 1. Mikäli kiinnikkeitä on mahdollista käyttää, tulee jatkoskohtaan asettaa kiinnike.
 2. Kiinnitä molempien profiilien päädyt kiinnikkeeseen ja paina profiilien välinen rako umpeen.
 3. Mikäli kiinnikkeitä ei ole mahdollista käyttää, tulee kiinnitys tehdä valitulla tavalla siten että profiilien välinen rako jää mahdollisimman pieneksi.
 4. Kulma-asennuksiin vaihtoehtona on jiiri jolloin kannattaa sahata suojus profiilin kanssa.

Suojus kannattaa asentaa siten, ettei suojuksen ja profiilin saumat ole samalla kohdalla, näin ollen saavutetaan tukeva ja siisti kokonaisuus.

Profiilin jatkaminen Suojuksen ja profiilin saumat tulisi aina olla eri kohdissa

SUOJUKSEN ASENNUS

Nämä ohjeet toimivat yleisimmille suojuksille. Mikäli asennuksessa käytetään päätytulppia, huomioi suojuksen oikea mitta: Suojus kannattaa leikata ja asentaa viimeisenä

 1. Aseta suojuksen toinen kulma ensin ja paina toinen sen jälkeen uraan
 2. Työnnä suojus oikealle kohdalle
 3. Paina/työnnä peukalolla suojus profiiliin
 4. Suojuksen liikkuminen asennuksen aikana voidaan estää painamalla toisella kädellä jo asennetusta osasta

Suojuksen asennus

Leikatessa suojusta voit käyttää terävää veistä katkaisuun. Käännä suojuksen alapuoli ylöspäin (siivekkeet ylös) ja paina veitsellä niin kovaa suoraan alaspäin, että terä tekee pienen viillon profiilin kanteen. Tartu läheltä leikkauskohdan molemmin puolin ja taita suojus muutaman kerran edes takasin. Tarvittaessa viimeistele suojuksen pää veitsellä/hiomapaperilla.

Alumiiniprofiilin kiinnitys

Käyttäessäsi led nauhan asennukseen niille tarkoitettuja alumiiniprofiileja on niiden kiinnitykseen muutamakin eri tapoja. Profiiliin voidaan kiinnittää joko niille tarkoitetuille erillisillä kiinnikkeillä, kaksipuoleisella (akryyli) teipillä tai jopa tehokkaalla liimalla (esim. Kiiltofix Masa).

Alumiiniprofiiliin kiinnitys tarvikkeet Alumiiniprofiilin eri kiinnitys vaihtoehtoja

Yhtenä vaihtoehtona on tietysti myös porata profiilin pohjaan reikä, ja kiinnittää se suoraan ruuveilla kattoon/seinään. Itse nauha kiinnitetään profiilin sisäpohjaan nauhan liimapinnalla.

Alumiiniprofiilin kiinnitys Alumiiniprofiilin voi kiinnittää myös ruuveilla tai tehokkaalla liimalla

Kokoonpanopalvelu alumiiniprofiileille

Kauttamme on saatavissa kokoonpanopalvelua, jossa kaikki kohteen alumiiniprofiilit on jo valmiiksi määrämittaan leikattu ja niihin on asennettu valmiiksi haluttu led nauha. Tämä tehdään joko meille antamienne mittojen mukaan tai mikäli kyseessä on tekemämme valaistussuunnitelma näemme oikeat mitat suoraan valaistussuunnitelmasta. Tällöin kaikki profiilit tarvikkeineen saapuvat työmaalle asennusvalmiina.

Profiilien kokoonpanopalvelu Kaikki profiilit on mahdollista tilata valmiiksi koottuina, tämä helpottaa sähköasentajan työtä

Hyvä syy kokoonpanopalvelun käytölle onkin asennuskustannusten pienentäminen. Alumiiniprofiilien kiinnittäminen ja led nauhan asentaminen profiiliin on usein aika pikkutarkkaa hommaa. Sen lisäksi, että moni sähköasentaja kokee sen jopa hieman "näpräyksenä" vie se usein jopa yllättävän paljon aikaa. Kun kaikki ylimääräinen sahaaminen, kolvaaminen, nauhan kiinnittäminen ja leikkaaminen jää pois työmaalta niin sähkömiehen laskutettavia tunteja tulee huomattavasti vähemmän. Led nauhojen ja profiilien ollessa nimittäin suhteellisen edullisia niin monesti leijonan osa kokonaiskustannuksesta syntyykin itseasiassa niiden asennuksesta. Ellei profiileita leikkaa ja asenna itse, niin toiseksi paras tapa säästää euroja niiden asennuksessa on tilata kaikki asennusvalmiina.

Toinen merkittävä tekijä on huolellisuus. Kun teemme nauhojen juotokset hyvissä olosuhteissa tuotantolinjastolla, niin todennäköisyys esimerkiksi huonoihin liitoksiin vähenee ja kokonaisuus on asennettuna toimintavarmempi. Tarkistamme samalla aina kaikki muut tarvittavat tarvikkeet, kuten asennuskiinnikkeet ja päätytulpat ja sen, että kaikkia tarvikkeita tulee mukaan oikea määrä.

Voiko alumiiniprofiileissa olla laatueroja?

Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, niin kyllä voi - ja vieläpä isoja. Rehellisyyden nimissä on todettava se, että olemme itsekin havahtuneet usein miettimään, että "come on - sehän on vaan pätkä alumiinia ja muovi suojus, mitä konkreettiista eroa kahdella samankaltaisella tangolla nyt voi oikeasti olla". Se ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun meillä on ollut houkutus siirtyä myymään markkinoilta saatavilla olevia "vastaavia" tuotteita jotka olisivat meille merkittävästi edullisempia hankkia. Kerron kuitenkin nyt miksi emme ole näin tehneet.

Tupla anodisointi

Kaikissa meidän kauttamme saatavissa alumiiniprofiileissa on nähty vaivaa sen eteen, että profiilit pysyvät hyvässä kunnossa pitkään. Alumiiniprofiilit on pintakäsitelty kahteen otteeseen mikä tekee niistä pitkäikäisimpiä markkinoilla olevia profiileita. Tupla anodisoinnin ansiosta profiilit ovat hyvän näköisiä, kestävät runsaasti mekaanista kulutusta eivätkä johda sähköä. Näin ollen alumiiniprofiileita on helppoa ja turvallista pyyhkiä esimerkiksi märällä pyyhkeellä.

Laadukas alumiiniprofiili Laadukkaat alumiiniprofiilit kestävät kovan kulutuksen ja vaativat olosuhteet

Alumiiniseos ei mitä tahansa alumiinia

Alumiiniprofiilimme ovat samaa alumiiniseosta, kuin Ferrari merkkisten urheiluautojen runkomateriaali. Laadukas alumiiniseos puolestaa minimoi lämpölaajentumista, vähentää taipumista ja sen tasalaatuisuuden takia itse alumiiniprofiilien työstäminen identtiseksi alumiiniprofiiliksi on helpompaa. Tällöin loppukäyttäjällä on aina käytössään tasalaatuinen tuote, eikä profiileissa ole eroja esimerkiksi valmistussarjojen välillä.

Laadukkaat suojukset

Tämä lienee se ero joka edullisimpien ja laadukkaimpien profiilien välillä on helpoimmin havaittavissa. Alumiiniprofiiliemme suojukset on valmistettu sertifioidusta polykarbonaatista, joka on UV suojattu molemmilta puolilta. Asennusvaiheessa tämä tarkoittaa sitä, että myös suojuksia voidaan helposti työstää ja leikata ilman, että ne halkeilevat. Halvimpia muoviseoksia on nimittäin vaikea katkaista ilman halkeilua. Ja käytössä molemmin puolinen UV suojaus puolestaan tarkoittaa sitä, että suoja ei kellastu. Kellastuminen on asia jota harvemmin tulee edes ajatelleeksi hankintavaiheessa, mutta mikäli suojus ei ole hyvin UV suojattu muuttuu se kellertäväksi jo vuoden käytön jälkeen. Kellastuminen luonnollisesti vaikuttaa ulkonäköön, siihen paljonko valoa suojus päästää lävitse sekä valon sävyyn.

Mikäli haluat valita suojukseksi mattasuojuksen joka vähentää ledien pistemäisyyttä niin käyttämämme mattasuojukset ovat valonläpäisykyvyltää markkinoiden parhaita. Mattasuojuksemme päästävät valosta läpi 70%, kun valtaosa markkinoilla olevista mattasuojuksista päästää valosta läpi ainoastaa 50%.

Lisäksi kaikki suojuksemme (matta & kirkas) on suunniteltu siten, että ne voidaan asentaa profiiliin paikalleen sekä painamalla, että liu'uttamalla. Tämä on ominaisuus on asennusvaiheessa erittäin hyödyllinen, sillä se mahdollistaa profiilien vaivattoman asentamisen moniin hankaliinkin paikkoihin mikä puolestaan lisää profiilien käyttömahdollisuuksia ja vähentään asennuksesta aiheutuvia kustannuksia.

Alumiiniprofiilien suojuksia Samaan profiiliin löytyy eri tarkoituksiin suunniteltuja suojuksia

Asennustarvikkeet

Tämä lienee ennen kaikkea esteettinen asia. Kaikkiin profiileihimme on saatavilla huomaamattomiin asennuksiin tarvittavat kiinnitystarvikkeet sekä päätytulpat ja ne tulevatkin tilauksiin aina profiilien mukana. Tästä on oiva (varoittava) esimerkki oman toimistomme keittiön profiiliasennus. Koska suutarin lapsillahan ei luonnollisesti niitä kenkiä ole, niin sähköasentajamme oli meidän tapauksessamme kadottanut yhden profiilimme päätytylpan. Meitä päivittäin riipivä varoittava esimerkki näkyykin oikean puoleisessa kuvassa. :)

Alumiiniprofiilin viimeistely Profiilien päätytulpilla asennukset saadaan viimeisteltyä siisteiksi (vasen kuva). Ilman päätytulppia asennus jää puolestaan epäsiistin näköiseksi, jolloin myös johdot jäävät näkyviin (oikea kuva).

Mistä voin ostaa alumiiniprofiilia?

Laadukkaita alumiiniprofiileja voit ostaa suoraan sähköalan ammattilaisiltamme. Täältä löydät jälleenmyyjämme

Lue myös seuraavat artikkelit:


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös