Keminmaalla sijaitsevan Merilapin Ajoneuvohuollon tiloissa koettiin raikas uudistus, kun valaistuksen osalta päätettiin vaihtaa melkein kaikki valaisimet. Raskaan kaluston huoltoja sekä korjauksia toteuttavan yrityksen halli- ja myyntitilat saivat täysin uuden ilmeen - ja siihen ollaan oltu tyytyväisiä.

LED-runkovalaisimet katossa

Sähkönsäästö ja valoteho mielessä kohti valaisinvaihtoa

"Vanha valaistus oli elinkaarensa päässä ja sen kunnostaminen ei enää ollut taloudellisesti järkevää. Putkien vaihtojen vuoksi vikakeikkoja oli lähes viikoittain", kertoo asennuksesta vastannut Sähköpalvelu Jouni Yrjänheikki.

Yhteensä Merilapin Ajoneuvohuollossa vaihdettiin 153 kappaletta vanhoja valaisimia. Ne korvattiin monikäyttöisillä 70-wattisilla LED-runkovalaisimilla, jotka korvasivat 111 kappaletta 2 x 58W loisteputkirunkoa, sekä 42-wattisilla LED-runkovalaisilla, jotka korvasivat 42 kappaletta 2 x 36W loisteputkirunkoa.

"Sähkönsäästö ja valoteho olivat kaksi tärkeintä syytä miksi vaihdoimme lediin", kertoo Merilapin Ajoneuvohuollon vetäjä Marko Pentinsaari.

Valaisimien vaihtamisesta oli työnteon kannalta vain vähän häiriötä: hallin puolella korjaustöitä ei nimittäin tarvinnut keskeyttää vaihdon ajaksi, koska katosta pimennettiin aina vain yksi osa kerrallaan.

Korkea tila ei ole esteenä valaisussa

Tilan käyttötarkoitus lähtökohtana valaistussuunnittelussa

Kun suunnitellaan hallivalaistusta, on tärkeää tietää mikä tilan käyttötarkoitus on - onko halli pelkkänä varastotilana, huolletaanko siellä autoja vai maalataanko tiloissa?

"Hallien käyttötarkoituksen perusteella suunnittelija osaa suunnitella riittävästi valoa tilaan, kuitenkin vähintään standardien mukaan niin, että mm. lux- ja häikäisyarvot sekä valon tasaisuus saavuttavat asetetut vaatimukset", toteaa valaistussuunnittelija Toni Reinilä.

Asennetut runkovalaisimet soveltuvat mainiosti hallitiloihin niiden matalan korkeuden ja hyvän IP-luokkansa ansiosta. Runkovalaisimien virtalähteet ja muut sähköiset komponentit ovat sen kotelon sisällä, jolloin ne kestävät hyvin kosteutta, pölyä ja muuta likaa mitä hallitiloissa ja korjaamoissa ilmenee paljon.

Lux-arvot ja valon tasaisuudet sekä häikäisyarvot standardien vaatimusten mukaan

Uudet valaisimet toivat suurta pudotusta sähkönkulutukseen

"Leasing-sopimusvaihtoehto ja 5 vuoden takuu valaisimille olivat ratkaisevia tekijöitä vaihdon kannalta. Näin asiakas sai huolettoman ratkaisun seuraavaksi viideksi vuodeksi eteenpäin", kertoo Yrjänheikki.

Merilapin ajoneuvohuollolla vanhojen loisteputkivalaisimien sähkön suorakulutus oli 16,6 kW, kun taas uusien LED-runkojen on vain 8,5kW. Uusien valaisimien lopullinen sähkönkulutus kuukaudessa on 1,7 kWh luokkaa, kun vanhoilla se oli noin 3,5 kWh - sähkölasku pieneneekin jo kuukausitasolla tuntuvasti.

"Etuja vanhojen valaisimien vaihtotilanteissa on runsaasti ja ihan ensimmäisenä tulee väistämättä mieleen se, miten muutos näkyy asiakkaan lompakossa esim. 5 vuoden ajanjaksolla", miettii Reinilä.

Eduksi vanhojen valaisimien vaihtamisessa nousee myös se, että LED-runkovalaisimia ei tarvita kappalemääräisesti yhtä paljon, jotta tilaan saataisiin sama valoteho.

"Tällä kertaa valaisinmäärä pidettiin samana, koska tietoisesti haettiin valomäärän lisäystä. Kohteen vanha valaistustaso ei riittänyt vaativaan korjaustoimintaan", toteaa Yrjänheikki.

Valaisinten vaihdon vuoksi myös olemassa olevien valaistuskaapeleiden kuormitus pienenee samassa suhteessa, joka puolestaan nostaa käyttöikää vanhoille kaapeloinneille.

LEDiin vaihtamisen edut

Leasing-mahdollisuus helpottaa suuria kertaostoja

Valaistuksen uusiminen energiaa säästävään LED-valaistukseen on yksi parhaista sijoitusmuodoista.

"Kertaostoksenahan runkovalaisimet ovat varmasti kalliimpia, mutta tähänkin tilanteeseen meillä Winledillä on tarjota leasing-rahoitus", kertoo Reinilä.

Leasing-palvelua tarjotaan lähes kaiken kokoisille yritysasiakkaille. Ehtona sen hyödyntämiselle on, että valaisinasennuksen hoitaa joku valtuutettuna Winled-jälleenmyyjäliikkeenä toimivista sähköurakointiliikkeistä. Asennuksen osuus on mahdollista sopia osaksi leasingiä, jolloin myös valaisinten vaihdosta syntyvä kustannus muuttuu kuukausittain maksettavaksi vuokraksi. Tällöin valaisinten vaihtoakaan ei tarvitse maksaa kertainvestointina.

Leasingillä on monia etuja kuten:

  • Ei rasita yrityksen tasetta
  • Pitkäaikainen vuokrasopimus, jolloin omaa pääomaa ei tarvitse ollenkaan sitoa valaisimiin.
  • Winled -leasingin käytössä valaisimet toimivat aina vakuutena, joten muita vakuuksia ei tarvita.
  • Parhaimmassa tapauksessa sähköä säästyy kuussa niin paljon, että säästöt ylittävät itse leasingin kuukausikustannuksen. Lisää Winledin tarjoamasta leasingistä voit lukea täältä.

LED-valaisimet kirkastavat hallin ilmettä

Muonion katuvalotkin kalpenevat runkovalaisinten valoteholle

Runkovalaisimet ovat pitkäikäisiä, niihin luvataan 50 000 h käyttöikä ja 5 vuoden takuu.

"Hyvin huoltovapaasta valaisimista puhutaan. Siinä vaiheessa, kun 50 000 h käyttöikä saavutetaan, on järkevää vaihtaa koko valaisin uuteen", kertoo Winledin valaistussuunnittelija Reinilä.

Runkovalaisimet ovat valoteholtaan 42 W = 4281 lumeenia (noin 100 lm/w) ja 70 W = 6158 lumeenia (noin 88 lm/w) – ne eivät siis ole varsinaisia tunnelmavalaisimia, sillä valotehoa riittää enemmän kuin Muonion kunnan katuvalaistuksessa. Värilämpötiloja on saatavilla 4000K ja 5000K vaihtoehdoilla.

"Valaisimista tuleva valon tasaisuus on taattu maitolasipintaisella suojakuvulla, joka poistaa runkovalaisimessa olevien ledien pistemäisyyden - häikäisy on pelattu tällä tavalla pois pelistä", sanoo Reinilä.

Tarkat laskelmat tuovat säästöjä

"Uusi valaistus on huomattavasti kirkkaampi ja eron huomaa helposti. Olen ollut tyytyväinen lopputulokseen ja positiivista palautetta on myös tullut työntekijöiltä - valoteho on parempaa", tuumii Pentinsaari.

"Asiakas oli tyytyväinen lopputulokseen ja se on meille kaikista tärkein asia. Avaimet käteen ratkaisu toimi toimituksten ja asennusten osalta asiakkaan toiveiden mukaan. Nyt tiloissa on lisää valoa sähköä säästäen - laadukkailla pitkän takuun omaavilla tuotteilla ja joustavalla leasing-sopimuksella", toteaa Yrjänheikki.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 25.11.2017

Lue myös