Kouvolan asuntomessuilla aurinko porottaa kuumana ja Winledin someta ja bloggaa -kampanja iskee silmään. Olemme juuri menneet mielenhäiriössä ostamaan täydellistä remonttia kaipaavan 90-luvun omakotitalon ja kaikki mahdollinen suunnitteluapu on kaltaisillemme remontista tietämättömille kerrostaloasujille — ja kahden pienen lapsen univajeisille kiireistä arkea eläville vanhemmille — enemmän kuin tarpeen.

Päätämme siis teettää talon valaistussunnitelman Winledillä ja tilata heiltä myös valaisimet taloon. 3D-valaistussuunnitelma havainnollistaa hyvin tulevaa ja marraskuun pimeydessä päätämme valita reilusti valaisimia piristämään mielenmaisemaa lumettoman talven keskelle.

Keittiöön on tarkoitus asentaa Lilja-kattovalaisimien lisäksi epäsuoraa valoa tuova led-nauha kaapiston alle. Nykyisessä keittiössä on ainoastaan yksi ajan patinoima kattovalaisin.

Epäsuoraa valoa on tulossa keittiön lisäksi myös kylpyhuoneeseen, jonne on tarkoitus rakentaa rimakatto ja sijoittaa led-valonauhaa rimojen lomaan.

KUVA K1.Keittio Nykyinen kodin valaistus Kuva 1. Alkuperäisessä keittiössä valonlähteenä on vain yksi kattovalaisin.

Epäsuoraa valoa keittiöön Kuva 2. Winledin havainnekuvassa uuteen keittiöön tulee Winledin Iiris-kattovalaisimien lisäksi yläkaappien alle sijoitettava epäsuoraa valoa tuova led-nauha.

Päätöksiä, päätöksiä

Valaistussuunnitelmaa varten meidän tulee päättää erilaisten valaisimien määrä, malli, valaisimien värisävy sekä valaisinmallit. Tehtävä on kohtuullinen, sillä talon ulkovalaistus on jo kohdillaan ja suurin pohdinta tuleekin valon värilämpötilan valinnan kanssa.

Winledin artikkelissa todetaan että lämmin valkoinen väri sopii parhaiten luonnonmateriaalien, kuten kiven ja puun kanssa, ja neutraaliin skandinaaviseen värimaailmaan taas sopii paremmin viileämpi 4000K värilämpötila. Tämä jää mietityttämään, sillä talomme sisustuksesta on tulossa hyvin neutraali ja skandinaavinen, mutta lattia tulee olemaan parkettia ja kivilaattaa ja keittiön taso kiveä.

Päädymme lopulta valitsemaan kylmän värisävyn alakertaan ja portaikkoon ja mahdollisesti tunnelmallisemman lämpimän sävyn yläkerran makuuhuoneisiin. Ajatuksena on myös, että valon voimakkuutta voi kaikissa huoneissa säätää himmentimellä.

Pohdimme myös valaisinmalleja ja päädymme valitsemaan pyöreät, sirot ja silmää miellyttävät Iiris-valaisimet alakertaan. Yläkertaan valitsemme edelleen pyöreät, joskin litteämmät Lilja-valaisimet, sillä välikattoa ei haluta madaltaa yhtään enempää kuin on tarpeen. Talon huonekorkeus on sen verran matala, että emme todennäköisesti hanki ylimääräisiä kattovalaisimia ollenkaan.

Olohuoneen valaistussuunnittelu, johon valitaan LED-valot Kuva 3. Alakerran havainnekuvaa.

Eteiseen tulee LED-valaisimet Kuva 4. Alakertaan valitsimme sirot pyöreät Iiris-valaisimet.

Kodin Yläkerran valaistussuunnittelu Kuva 5 Yläkertaan on tulossa pyöreät, Iiristä litteämmät Lilja-valaisimet.

Winledin havainnekuvien perusteella valaistuksesta on tulossa yksinkertainen, moderni ja riittävän valoisa.

Seuraavassa jutussa esittelen miten valaistus toteutui käytännössä remontin viimein valmistuttua.

Vieraskynä-blogikirjoituksen on kirjoittanut asiakkaamme Petra Kääriä.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 08.12.2020

Lue myös