70 luvun talon valaistus nykyaikaan


Kuinka vanhaan taloon saadaan nykyaikainen valaistus?

Valaistuksen täysi uusiminen on mahdollista varsinkin silloin, kun asunnon kaikki sisäpinnat remontoidaan. Meillä muutos toteutettiin asunnon täyssaneerauksen yhteydessä ja lopputuloksesta tulee mahtava!

Kesällä 2018 ostimme uuden kotimme vanhasta 70-luvun talosta. Koska asunto oli suurelta osalta lähes alkuperäisessä kunnossa, oli heti alkuvaiheessa selvää, että tulisimme tekemään asuntoon täysremontin. Remonttia suunnitellessamme totesimme, että myös valaistus olisi syytä päivittää nykyaikaan, koska 70-luvun valaistusratkaisut ja valopisteiden määrät tiloissa eivät vastaa nykypäivän standardeja eivätkä mahdollista esimerkiksi valaistuksen muunneltavuutta niin hyvin kuin nykypäivänä toivoisi. Pyörittelimme myös ajatusta, olisiko mahdollista saada rakennettua jopa älyvalaistus samalla.

pohjapiirrustus

Vieraillessamme kesällä 2018 Porin Asuntomessuilla, tutustuimme messukohteissa Winledin valaistusratkaisuihin ja totesimme, että heiltä löytyisi monia asuntomme sisustukseen ja tyyliin sopivia kiinteitä valaisimia. Messustandillä kuulimme kampanjasta, johon olisi mahdollista päästä mukaan mikäli kodin valaistuksen päivitys olisi ajakohtaista. Messukäynnillä tutustuimme myös älyvalaistukseen ABB:n messuosastolla ja keskusteltuamme molempien sekä Winledin että ABB:n edustajien kanssa saimme vihreää valoa sille, että asunnon valaistuksen modernisointi olisi täysin mahdollista ja vielä jopa kohtuukustannuksin.

Pääsimme haun kautta mukaan kampanjaan ja aloitimme asunnon valaistussuunnittelun yhdessä Winledin valaistussuunnittelijan kanssa. Tavoitteena oli saada riittävä määrä valaisimia, joiden kautta valaistusta pystyisi muuntamaan helposti eri tilanteiden ja teemojen mukaan, kuten esimerkiksi ruoanlaitto, siivous ja tunnelmavalaistus iltaisin. Samalla halusimme myös kunnioittaa asunnon ikää ja säilyttää asunnossa 70-luvun hengen. Suosittelemme lämpimästi satsaamaan valaistukseen ja valaistussuunnitelman tilaamiseen alan ammattilaisilta. Valaistussuunnittelijat tuntevat valaistuksen lainalaisuudet ja löytävät sopivat ja riittävät valaistusratkaisut eri tiloihin ja toimintoihin sekä ymmärtävät niiden sijoittelun merkityksen. Meidän kotimme valaistussuunnitelma valmistui onneksi pikavauhtia, jolloin se ehti vielä ajoissa mukaan remonttiaikatauluun ja avuksi itse tekniseen toteutukseen.

kattoennen

kattovalaistus

katto

kattovalaistus

Kahden kaapelin taktiikalla

Kotimme älyvalaistus toteutettiin ABB:n Free@Home järjestelmällä. Sähköasentajamme oli onneksemme hyvin kokenut älyvalaistuksien rakentaja mikä myös helpotti itse toteutusta.

Perusidea älyvalaistuksen rakentamisessa vanhaan taloon meidän kohteessa oli seuraavanlainen: Koko asuntoon tehtiin katon alaslasku, joka mahdollisti sähkökaapelien vetämisen uusille valaisimille juuri niille haluttuihin paikkoihin. Meillä se tarkoitti sitä, että jokaiseen asuinhuoneeseen tuli upotetut led-spotit kattoon. Tämän lisäksi itse valaisinkytkimille vedettiin toinen, KLMA-kaapeliksi kutsuttu ohjauskaapeli, jonka avulla kytkin ohjaa sähkökeskusta ohjaamaan määriteltyjä valaisimia. Asuntomme saneeraus vietiin jopa niin pitkälle, että uusimme myös kaikkien väliseinien levytykset, joten pääsimme helposti käsiksi myös seinän sisällä olevaan sähkötekniikkaan.

Työpäivissä mitattuna käytimme 110m2 kotimme uusiin sähköasennuksiin kaikenkaikkiaan noin viikon verran aikaa. Tähän sisältyi uusien kaapelointien, uusien valaisimien ja koko järjestelmän asennukset sähkökalusteita myöden ja nyt noin puolen vuoden asumisen ja kokemuksen jälkeen emme voisi olla enempää tyytyväisiä päätöksestä päivittää kotimme valaistus. Kerron itse lopputuloksesta ja valituista valaisimista myöhemmin lisää.

Julkaisun kirjoitti asiaakkaamme Noora.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 18.06.2019

Lue myös