Aiemmin kerroin, miten siirsimme 70-luvun asuntomme täyssaneerauksen avulla nykyaikaan ja älyvalaistuksen aikakauteen.

Tässä tekstissä kerron, minkälaisilla valaisimilla muutos toteutettiin ja mitä olemme muutoksesta mieltä noin vuoden asumisen jälkeen.

Jokaiseen asuinhuoneeseen suunniteltiin kiinteän valaistuksena kattospotit. Katon alaslaskun mitat toivat hieman rajoitteita siihen, minkä korkuisen tilan valaisin vaatisi.

Iiris LED-alasvalot ovat himmennettävissä ja sopivat koteihin

Winledin mallistosta löytyi kuitenkin onneksi mitoiltaan sopivat ja silmää miellyttävät Iiris-valaisimet. Valaisimet ovat oikean muuntajan avulla himmennettävissä, joten tarvittaessa yleisvalaistuksellakin saadaan luotua erilaisia tunnelmia.

Takan edessä on suunnattavat valaisimet

Erityisen tyytyväisiä olemme siihen, että päätimme valaista myös takan. Sitä valaisee nyt kaksi Spectri-valaisinta, joissa valokeilaa on mahdollisuus kääntää haluttuun asentoon. Samat valaisimet valitsimme myös takan välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan keittiöön, jotta valaistus olisi yhtenäinen ja niin ikään valaisimia olisi mahdollisuus suunnata esimerkiksi keittiökaappeihin tai työtasoille.

Päädyimme aikaisempien kokemustemme perusteella valaisimien värilämpötilan osalta 3000K (kelviniin) ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä valintaan. Seinien sävynä on Tikkurilan Paperi F497 ja valo on makuumme raikkaan valkoinen olematta kuitenkaan liian kylmäsävyinen tai puolestaan kellertävä kuten perinteisen hehkulampun 2700K olisi.

Värilämpötila voidaan miettiä sisustukseen sopivaksi

Kylpyhuonetilaan valitsimme led-nauhaa, jolla voitiin toteuttaa sekä yleisvalaistus että tunnelmavalaistus. Led-nauhat asennettiin peilikaappien pohjaan sekä kaapin päälle, jolloin ne antavat mukavan epäsuoran valon eivätkä häikäise tai luo varjoja kasvoille.

LED-nauhalla saadaan luotua upeita valaistusratkaisuita kotiin

Saunassa valaistus toteutettiin niin ikään led-nauhalla lauteiden alle. Saunan valaistusta ja valaisimien malleja mietittäessä on hyvä ottaa huomioon tilan ajoittainen korkea lämpötila. Kaikki valaisimet nimittäin eivät kestä saunakäytössä pitkään, jos tilan lämpötila kohoaa sallittujen arvojen yläpuolelle.

Winledin led-nauhat soveltuvat lauteiden alle asennettavaksi, missä lämpötilat eivät kohoa liian korkealle valonauhoja ajatellen. Tämä sopi meille mainiosti, sillä olimme alusta alkaen ajatelleet valaistuksen juuri näin. Myös saunan valaistus on himmennettävissä portaattomasti.

Saunan valaistus on toteutettu valonauhoilla

Yleisesti ottaen led-nauhojen käyttö on äärimmäisen kätevää, koska nauhat voi mitoittaa täysin omien tarpeiden mukaan kohteeseen tai kalusteen mitoitukseen sopiviksi niissä olevien katkaisukohtien avulla.

Winled-valaisimet sopivat älyvalaistukseen

Nyt olemme asuneet ja eläneet talossa kokonaisen kalenterivuoden, kokeneet eri vuodenaikojen ja sään vaikutukset valon määrään sekä päässeet käytännön tasolla testaamaan älyvalaistuksen mahdollisuuksia useissa eri tilanteissa.

Tämän käyttökokemuksen perusteella olemme edelleen äärimmäisen tyytyväisiä ja onnellisia siitä, että päätimme satsata älyvalaistukseen sekä uusiin kiinteisiin valaisimiin.

On erittäin mukavaa ja arkea helpottavaa, kun on mahdollisuus sammuttaa kaikki valaisimet yhdestä katkaisijasta eteisessä kotoa lähtiessään tai makuhuoneesta nukkumaan mennessään.

Lomien ajaksi voimme kytkeä automatiikan päälle, joka sytyttää ja sammuttaa valaisimiamme käyttörutiineistamme oppineena saaden asunnon näyttämään asutulta. Itse valaisimet ovat tyylikkäitä ja mielestämme erittäin laadukkaita.

Suosittelemme lämpimästi uudistamaan rohkeasti valaistustekniikkaa ja Winledin laadukkaita tuotteita.

Vieraskynä-artikkelin on kirjoittanut asiakkaamme Noora - muista myös lukea hänen aikaisempi juttunsa valaistussuunnittelusta 70-luvun taloon!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 01.02.2021

Lue myös