Olemme asuneet viime kesäkuun alusta lähtien uudessa kodissa. Talomme tuli viittä vaille valmiina toimituksella. Toimituksesta jätettiin myös sähkötyöt pois, joten saimme paljon vapaammat kädet toteuttaa talon valaistus ja taloautomaatiota. Talon kaikki valaisimet tulivat Winlediltä ja taloautomaation (KNX & DALI) toteutti HAPP Taloautomaatio.

Valaistuksessa lähtökohtana oli hyvä valoisuus, liitettävyys taloautomaatioon sekä muunneltavuus. Nämä toteutuivat hyvin Winledin tuotteilla.

Valaisimet koostuvat pääasiassa Lilja 12W -valaisimista, joilla on toteutettu talon yleisvalaistus. Keittiössä, KHH ja pesuhuoneessa on käytetty myös led-nauhoja. Pesuhuoneen katossa on Helmi lasikuutio 8W -valaisimet.

pesuhuoneen led-valaistus

Kuvassa pesuhuoneen valaistus normaalissa valossa eli katon lasikuutiot ovat täysillä ja toisessa kuvassa Sauna tila päällä eli vain led-nauhat käytössä. Led-nauhoja on myös hieman himmennetty.

Valaisimet jaettiin ryhmiin. Koska kyseessä on DALI-väylässä olevat valaisimet, voitiin valaisimien ryhmät suunnitella vapaasti ja niitä voidaan muuttaa myös myöhemmin ilman sähkötöitä.

Valot olisi voinut jakaa isompiin ryhmiin olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön osalta, mutta silloin tilanneohjauksissa on vähemmän mahdollisuuksia tehdä erilaisia himmennys tilanteita.

valaistussuunnitelman pistekuva valaisimista. Kuvassa näkyy, kuinka meillä valaisimet jaettiin eri ryhmiin. Mikäli joskus olohuoneen huonekalujen järjestys vaihtuu, muutetaan ryhmiä sen mukaan.

Valaistusta voidaan ohjata painikkeista, ohjauspaneelilta, kännykästä tai puheella. Lisäksi WC, eteinen ja KHH valaistus ohjautuu liike/läsnäolotunnistimilla.

HAPP Taloautomaatio toteutti ohjauspaneelin android pohjaisella tabletilla, joka on sijoitettu seinälle telineen sisään. Ohjauspaneelilta löytyy yksittäisten ryhmien ohjausten lisäksi tilanneohjaukset sekä pistorasioiden ohjauksia. Pistorasioihin kytkimme joulunaikaan valoja. Paneelilta voi myös ohjata muuta talon automaatiota, kuten IV, lämmitys ja autojen lämmitystä.

älykäsvalaistus voidaan ohjata tällä

Paneelin sovellus on kohtuu helposti muokattavissa myös henkilön, joka ei ole taloautomaatio expertti, mutta omaa hyvää tietoteknistä osaamista.

älykäsvalaistusohjain Talon painikkeina käytetään hipaisupainikkeita. Painikkeet mittaavat myös huonetilan lämpötilaa.

Puheohjaus toteutettiin Amazonin Alexa -järjestelmällä. Meillä on ollut Alexa jo aiemmin, joten päädyimme siihen. Applen Siri olisi tietty ollut ehkä lasten kannalta helpoin, kun Siri osaa suomea, mutta sen toteuttaminen olisi taas ollut hieman kalliimpaa.

olohuoneen älykkäät valot

Meidän automaatiojärjestelmä kuitenkin mahdollistaa sen, että voimme tulevaisuudessa siirtyä joko Googlen tai Applen puheohjauksiin. Käytännössä puheohjausta on tullut käytettyä esim. kun istun sohvalla ja haluan muuttaa valaistuksen leffatilaan. Komento: Alexa, turn on movie lights käskee elokuva valaistustilanteen, jossa muut valot sammutetaan, mutta sohvan yläpuoliset valot jäävät himmeälle palamaan. Järjestelmä on myös sellainen, että voin itse kohtuu helposti lisätä puheohjauksia ilman, että KNX puolelle tarvitsee tehdä muutoksia.

leffa-valaistus Olohuoneen kaksi eri valaistustilannetta. Ylemmässä 4 kpl valaisimia on 100% ja alemmassa pelkästään sohvan yläpuolella olevat palavat 1% (kamera lisää aavistuksen valoisuutta)

Olemmeko olleet tyytyväisiä valaistukseen? Pääasiassa kyllä. Valoa riittää hyvin ja muunneltavuus on hyvä.

Yksi asia mikä meitä hieman harmittaa, on valojen himmennyksen pienin arvo. Mikäli valot himmentää niin pienelle kun voi, on valoa vielä liikaa. Ilmeisesti himmentimet eivät aloita aivan 0% ylöspäin vaan jostain 1-2% tietämiltä. Pöytätasolta mitattuna WC:n yksi valaisin antaa 4 lux pienimmällä teholla. Olisi mukavaa saada vielä himmeämmäksi, jotta yöllä kun menee vessaan niin valot saisi olla luokkaa kuun valo. Tästä syystä lisäisinkin vessaan vielä kaappien alle ledilistan, jos nyt saisin päättää mitä tekisin toisin.

Keittiön valaistus älykodissa

Pieniä muutoksia teemme varmaan valaistukseen liittyen. Ajatuksissa on lisätä valoisuusmittaus olohuoneeseen ja läsnäolotunnistin keittiöön. Valoisuusanturilla olohuoneen ja keittiön valaistus säätyy ulkoa tulevan valon määrän mukaan. Molemmille antureille on kaapelointi jo valmiina joten lisäys on helppoa.

Keittiön valaistus kahdessa eri valaistustilanteessa. Keittiön valot kahdessa eri valaistustilanteessa. Ylempi ns. työskentely valaistus eli paljon valoa. Alempi leffa tilan yhteydessä käytetty keittiön valaistus.

Ulkovalaistusta emme ole vielä tehneet loppuun, koska pihatyöt ovat vielä pahasti kesken. Ainoastaan seinille asennettavat valot olemme asentaneet. Nekin antavat yllättävän paljon valoa etupihalle. Varsinkin nyt kun saimme viimein lumipeitteen maahan.

Loppuyhteenvetona koko valaistusprojektista: Kaikki sujui hyvin Winledin kanssa ja muutokset suunnitelmiin tuli nopeasti. Valaisimet ovat laadukkaan oloisia ja helpot asentaa (myös sähkärin mielestä). Valaistuksesta tuli sellainen kuin olimme halunneet.

Tämän vieraskynäkirjoituksen kirjoitti asiakkaamme Jarkko Helenius - lue myös ensimmäinen juttu suunnitteluvaiheesta!

Jos haluat lukea lisää vieraskynä-artikkeleita, niin klikkaa tästä!

Lisätietoa älyvalaistuksesta voit lukea myös artikkelistamme.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 26.05.2020

Lue myös