Älykästä valaistusta


Perheemme taloprojekti sai alkunsa vuonna 2017, kun päätimme osallistua kunnan tonttiarvontaan. Olimme jo jonkin aikaa etsineet tonttia tietyltä alueelta ja onneksemme kunta pisti 4kpl tontteja arvontaan. Emme saaneet aivan sitä tonttia mitä halusimme, mutta lopulta meidän tontti osoittautui varsin hienoksi ja hyväksi rakennuspaikaksi.

Älykästä valaistusta

Jo alusta lähtien meillä oli yhtenä vaatimuksena taloprojektissa, että taloautomaatio tulee taloon. Tämä karsi aika tehokkaasti muuttovalmis toimitusvaihtoehdon pois, joten päädyimme viittä vaille valmiiseen toimitukseen, josta jätettiin vielä sähköurakka pois. Tämä antoi meille aika vapaat kädet, miten sähkösuunnittelu ja valaistus toteutetaan.

3d-mallinnus eteisen valaistuksesta

Kun taloon suunnittelee taloautomaatiota, on hyvä ottaa huomioon, millaisen valaistuksen haluaa. Taloautomaatiojärjestelmiä ja toteutustapoja on paljon erilaisia. Lisäksi valaistuksenohjaus järjestelmiä ja tekniikoita on toinen mokoma lisää. Valaisimien tekniikka, määrä, ryhmittely sekä tilanneohjaukset määrittelevät mikä/mitkä järjestelmät sopivat parhaiten. Perehdyttyäni eri järjestelmiin, minulle selkeni, että meille parhaiten sopiva ja kustannustehokkain järjestelmä valaistukseen on DALI. Talon muuhun ohjaukseen tulee KNX, joka toimii yhdessä DALI-väylän kanssa.

DALI-väylästä lyhyesti: Nimitys tulee lyhenteestä Digital Addressable Lighting Interface. Se kehitettiin korvaamaan perinteinen 0-10V ohjaustapa. DALI on avoin protokolla ja sitä käyttäviä valmistajia löytyy todella paljon. DALI-väylässä jokaisella laitteella on yksilöllinen osoite. Laite voi olla esim. led-valaisimen driveri, valokatkaisin tai liiketunnistin. Kaapeloinnissa laitteet voidaan ketjuttaa eli kaapelointi on helpompaa kuin perinteisessä tavassa. Jokaista laitetta voidaan ohjata erikseen tai ryhmissä. Laitteiden ryhmitystä voi jälkikäteen muuttaa uudelleen ohjelmoinnilla. Yksinkertaistettuna esimerkkinä voisi olla jouluvalot joista käyttäjä voi ohjata jokaista lamppua yksittäin tai 10 eri ryhmään jaettuna. Tämä antaa aivan mahtavat mahdollisuudet talon valojen ohjaukseen. Ei tarvitse miettiä mitä valoja haluaa ohjata juuri tietystä valokatkaisimesta, kun sen voi muuttaa myöhemmin. Lisäksi tilanneohjauksella voi luoda eri tilanteisiin sopivia valaistuksia.

Omakotitalon olohuoneen valaistus

Olin alustavasti laskenut, että meille tulee 35-45 kpl yksittäistä led valoa joita tulee ohjata ja miettinyt niiden sijoittelua. En kuitenkaan luottanut omaan osaamineen valaistuksen suunnittelussa vaan halusin, että ammattilainen hoitaa sen. Lähdimme Pori 2018 asuntomessuille sillä silmällä, että sieltä voisi saada vinkkejä valaistukseen ja mahdollisesti löytää yritys, joka voisi hoitaa suunnittelun. Ihastelin siellä Winledin toteutuksia ja päätimme mennä Winledin edustajan puheille. Jutellessa selvisi, että heiltä onnistuisi DALI väylään perustuva toteutus. Tämähän kävi meille ja sovimme, että lähetän tarvittavat tiedot heille.

Winledin A-P Mellin otti minuun yhteyttä ja sovimme tapaamisen heidän toimistolle. A-P oli tehnyt alustavan version suunnitelmasta, jota kävimme läpi. Pallottelimme vielä muutamalla hauskalla idealla, joita Winled oli toteuttanut messuilla, mutta päädyimme upotettaviin LILJA valaisimiin. Syy tähän oli, että halusimme valaistuksen kohteen olevan tarkemmin ohjattavissa. Sisälle taloon tulisi siis 44kpl LILJA valoja sekä muutama muu valaisin, joita kaikkia voi ohjata yksittäin. A-P oli myös tehnyt ulkovaloista suunnitelman, joita en ollut itse edes osannut ajatella. Ulkovalaistus oli minulla jäänyt jotenkin kokonaan ajattelematta. Oli myös todella hienoa nähdä talo 3D-mallinnettuna. Nyt oli itsekin helpompi hahmottaa talon mittasuhteita.

Olohuoneen led-valaistus

Talon rakentaminen on nyt käynnissä ja kuukauden sisällä pääsemme asentamaan ensimmäiset valaisimet. Seuraavassa postauksessa kerron millainen lopputulos saatiin aikaa sekä miten elämä älykkään valaistuksen kanssa on alkanut - lue se tästä!

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Jarkko ja valaistuksen suunnitteli A-P Mellin.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös